«Τριάντα καράβια αρμένιζαν...», ιστορικό, καθιστικό ~ Σίμων Καράς |Αρχείο Ε.Ι.Ρ., 1958|

preview_player
Показать описание
Από το δάσκαλο της εθνικής μουσικής Σίμωνα Καρά, ακούμε το μοραΐτικο ιστορικό, καθιστικό τραγούδι με τίτλο : "Τριάντα καράβια αρμένιζαν'" το οποίο αναφέρεται στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, έτσι όπως ακούστηκε από το Ε.Ι.Ρ. στην εκπομπή ''Ελληνικοί αντίλαλοι'', το έτος 1958.

Παίζουν οι μουσικοί:

Αλέκος Μόσχος - βιολί
Δημήτρης Τσακίρης - λαούτο
Νίκος Στεφανίδης - κανονάκι
Αγάπιος Τομπούλης - ούτι

Η ηχογράφηση αυτή προέρχεται από το πλούσιο ηχητικό υλικό του αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η οποία ύστερα από ειδική επεξεργασία ψηφιοποίησης, μεταδόθηκε στις 11/1/2021, από την Ε.ΡΑ. 5 "Η φωνή της Ελλάδος" στην αξιόλογη εκπομπή "Τα ξωτικά της παράδοσης", που επιμελείται η Μαρία Κουτσιμπύρη.

Η ναυμαχία στο Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί την κορύφωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην θάλασσα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στη σημερινή Πύλο της Δυτικής Πελοποννήσου, οι συμμαχικοί στόλοι των Βρετανών, των Ρώσων και των Γάλλων υπό τις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον συνέτριψαν τις αντίστοιχες τούρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις. Στόχος των συμμάχων ήταν να ανακόψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο επιβάλλοντας έτσι τη Συνθήκη του Λονδίνου (1827), σύμφωνα με την οποία ιδρυόταν αυτόνομο ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. Στον κόλπο του Ναυαρίνου, ο στόλος των τριών Μεγάλων Δυνάμεων αποτελούμενος από 27 πλοία κατέστρεψε -σχεδόν ολοσχερώς- τον κατά πολύ ισχυρότερο, αριθμητικά, στόλο των Οθωμανών (106 πλοία).
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Η ιστορία έγινε τραγούδι περηγράφωντας την ναυμαχία του Ναβαρίνου στέλνοντας τους Τούρκο εγήπττιους στην κόλαση εκεί όσπου ανήκε ο υμπραημ

leonidaskaridis
Автор

Ευχαριστούμε που το "ανεβάσατε".
Μακάρι η ΕΡΤ να προχωρήσει την ψηφιοποίηση του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού της αρχείου.
Είναι κρίμα, ή μάλλον καλύτερα, είναι έγκλημα να κρατάνε αυτούς τους θησαυρούς σε σκονισμένες αποθήκες.

eliasyannopoulos