BUGÜN Elektrikli Araç ALINIR MI? 🔋🚗🔋

preview_player
Показать описание
BUGÜN Elektrikli Araç ALINIR MI? 🔋🚗🔋

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Doğru, benzinli aracımı 10 sene sonra hemen satamama ihtimalim var.

Peki eski teknıloji ve verimsiz çalışan elektrikli aracımı kime satacağım? Kim niye alsın düşük menzilli elektrikli otomobilimi ???
Üstelik batarya verimliliği daha da düşmüş olacak

suleymandemir
Автор

1000 km menzil giden arac ciktiginda 300 km giden araci kime satacaksin?

savaskuyumcuoglu
Автор

Tüketici doğru yolu bulur. Örnek vermek gerekirse Türkiyede bisiklet kullanımı az, halbuki avrupada çok yaygın derler ama kimse avrupanın düzlüklerden ve küçük yerleşimlerden olduştuğuna dikkat etmez, ayrıca Adana ve Konya 50-60 senedir bisikleti aktif kullanan illerdir, sebep de düzlük yani bisiklete uygun olmasıdır. Bu illere bisiklet güzellemeye hiç bir zaman gerek olmadı. Elektrikli araçlar da öyle, gerçekten mantıklı olmaya başladığında insanlar tercih edecektir, bu kanaldaki gibi güzelleme ihtiyacı olmayacaktır.

hayabusa
Автор

Unutulmaması gereken birşeyde şuanda içten yanmalı otomobillere %80 ötv ödüyoruz elektrikli %10. İlerde elektriklilerde %80 ötv ye çıkarsa fazladan ödeyeceğin farkla yakıt bedava gelir üste para kalır.

cemgulsen
Автор

Peki ya batarya teknolojisi 1000 km lere çıktığında bugün ki 400 km menzilli araçların yüzüne kim bakacak? O gün geldiğinde menzili kısa olan araçlar ilkel kalmayacak mı? Örneğin Zoe’nin önceki neslinin menzili 195 km. Menzillerin 400-500 lerde gezdiği ortamda kim 195 km nin yüzüne bakıyor? Yani şu an bir teknolojinin emekleme aşamasındaki, çok hızlı bir şekilde eski nesil olacak haline yatırım yapmak ne denli mantıklı?

mertkemalyumusak
Автор

Şimdi 200-250 km giden elektriklilere dünya para verip 800-1000 km likler çıkınca biz kime

Ali-nefu
Автор

Çoğunluğun elektrikli araca geçtiğinde yaşanacak bir diğer sorunda bu kadar fazla aracı hangi şebeke ile nasıl bir enerji ile besleyeceğiz. Bir şarj istasyonuna gidelim ayni anda 10 arac sarja baslarsa kac kw alabilirsin istedigin kadar hizli sarji desteklesin arac, evlerde sarj edersekde aynı sey o apartmana baglanan kablolarin bile bir amper siniri var yani kisa vadede elektrikli arac isi yaş gibi

msbbzr
Автор

içten yanmalı motorlarda en üst teknolojiye gelindi ve günümüzün araçları her zaman para eder. Yüzlerce yıl öncesinden bile gelen mekanik aletler halen para ederken 10 sene önce alınan telefon veya diğer elektronikler sadece çöp.

okocabas
Автор

Elektrikli araçlarda 2. El olayı pek fazla olmayacaktır. zira kısa bir süre sonra araç bir yatırım enstrümanı olmaktan çıkacak yalnızca bir araç olacak diye düşünüyorum. Diğer bir çok batılı ülkelerde durum zaten böyle. Elektrikli araçların Üretiminin ve kullanımının aşırı derece artmasından dolayı bir süre sonra ulaşmasıda basitleşecektir. Cep telefonlarında olduğu gibi. Ucuzu pahalısı ortası oldukça fazla çeşitlenecektir. Henüz başındayız ve şuan bile çok fazla çeşit ve seçenek var 5 yıl içinde katlayarak artacaktır. İkinci elini oraya buraya satayım yatırımım, param çöp olmasın vs bir yenisini alayım fikrinden ziyade eskisini getir yenisini götür gibi dönüşüm destekli kampanyalar ile bu durum çözülecektir. Bir kullanıcı 5-10 yıl kullanıp pil seviyesini ve araç mekaniğini belli bir oranda yıprattıktan sonra bu aracı dönüşüm desteğiyle eskisini yeni alacağı araçla üzerine bir miktar koyup değiştirebileceği bir ortamın oluşacağını düşünüyorum. Elektrikli araçların gerekli alt yapı sorunlarının halledilmesi halinde tahmin ettiğimizden çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaşacağını söyleyebilirim. Zira yüzlerce karmaşık mekanik parçadan oluşan bir motor sisteminden oldukça basit ve neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bir araca geçmek er yada geç herkes için makul ve mantıklı görünecektir.

SistemEkipElektrik
Автор

Millet daha şahin bile aliyo. Sen kafanı yorma kardeş, satılır. Kim alacakmış

ekiskaliburnirvana
Автор

Arabalara park yeri bile yetmiyor millet evinin önüne park etmek için birbirine giriyor. Şarj yeri nasıl yetecek? Bir şarj için 20-30 dk nasıl beklenecek?

muraxz
Автор

Boş muhabbet Adam elektrikli yerine mazotlu benzinli arabasını 20 yıl kullanır satmaz olur biter Nedir yani her sene araba mı değiştirmek gerekiyor

Vecihi
Автор

Ben de çok istiyorum evimin çatısına güneş enerjisi taktırıp şarj etmeyi ama herkesin böyle imkanı yok. Adam İstanbul'da ara sokaklarda 8.inci kattan kablo sarkıtarak arabasını nasıl şarj etsin. Tam evinin önüne park edebilmeyi başarabilen var mı acaba? Sürekli hızlı şarj istasyonuna bağımlı kalmak mantıklı değil.

Benzin istasyonu en ücra anadolu köyünde bile var, yolda seyir halinde iken her yerde elektriği nasıl bulacaz? Yolun ortasında elektrik tellerine 2 kablo atıp kaçak çekeriz artık.

Aşırı yüklü MTV olayını ne yapacaz?

Aracın üçte bir fiyatına gelen batarya değişim masrafını ne yapacaz. Bataryadan da önce bozulan indüksiyon motorunu ne yapacaz? Elektrikli arabalar çok hassastır. Bozuk Türkiye yollarında (otoban bile bozuk, bırakın köy yolunu) hemen bozulan aksamları ve bunların kısıtlı servis ağını düşünün.

Çatıya takacağım güneş panellerinin bile belli bir kapasite ömrü var. Sürekli planlı yaşamak zorunda mıyım? Telefonumun şarjı ilk günkü gibi değil sadece 8 saat dayanıyor hep stres yaşamak zorunda mıyım?
Benzine 2 lira zam gelse, benzin istasyonunda kuyruk bitmiyor. Tüm araçlar elektrikli olunca oluşan kuyrukları düşün. Herkes elektrikliye geçince petrol kuyusu sahipleri benzini kime satacak mecbur ucuzlayacak.

Türkiye'nin elektrik üretimi çoğunlukla doğalgaz kaynaklı. Yani yine fosil yakıt. İhtiyaç duyulan elektrik enerjisini Mwh cinsinden hesaplayın bakalım. Üretim kapasitesi yetecek mi? Daha çok dışa bağımlılık demek. Enerji nakil hatlarımız bugün bile yeterli değil. Kaldırmıyor.

Herkesin araba alabilmesi, ve nasıl olsa bedava deyip gezmesi zaten iyi bişey değil. İstanbul trafiği 10 kat daha fazla katlanılmaz hale gelir.

Başka konu ise bugün elimizdeki pilleri bile çöpe atmamak için dikkat ediyorum. Arabaların atık batarya çöplüğünü ve pillerin üretilme aşamasında çevrenin doğanın ırzına geçilmesini hatırlamak bile istemiyorum.
Lityum pilleri ne kadar izole etseniz de bazı sürtünme ve kazalardan sonra pillerin yuvasına su kaçacaktır. Bu da yanma patlama olayları çıkacaktır. Daha sayamadığım çok şey var inanın...

cemilkipel
Автор

500 bin liralık bir aracım var. Neden simdi 3 katını ödeyeyim.(ödeyemiyorum zaten) Bence bunu yuksel model arabası olanlar dert etmeli. Tavsiyem tüm paranızı ;arazi, arsa almak icin tuketmek ve borclanmak en mantıklısı...Bu önerim sabit ve alt orta gelirli calisanlar. Icindir. Ticaret erbabı zaten ne yapacağını bilir.

motosikletmeraklısı
Автор

içten yanmalı motorları elektrikliye dönüştüren bir model gelse daha yaygın kullanım alanı bulur

balyooz
Автор

Benzin fiyatları ve içten yanmalı parça fiyatları (benzin filtresi, yağ filtresi, buji ve s.) yükselmeye devam ettikce çoğu insan zamanla elektrike geçecektir. Amma devletinde vergi teşvikleri vermesi lazım geçişin hızlı olması için

marcoroverman
Автор

Artıları ve eksileri olacak tabiki de ama herkes elektrikli ye geçecekse fosil yakıtlara talep azalacağı için fosil yakıt fiyatları düşmeyecek mi yada herkes elektrikli ye geçince elektrik fiyatları artmayacakmı? Bu Kadar enerji talebini mevcut şebeke sistemi karşılayabilecek mi?

eduardusseven
Автор

Pil ve Şarj teknolojisi yeni teknolojilere adapte olabilen araç çıktığında elektrikli araç alırım, Yani sadece pil değişimi, Şarj teknolojisi ve Enerji verimliliğini sürdürebileceğini vaat edebilecek bir otomobil var mı?

egoahmet
Автор

25 yaş üstü araçları piyasadan çekebilmek için ÖTV muafiyeti getirilen bir ülkede, içten yanmalı motorların bir anda çöp olacağını düşünmek ne kadar gerçekçi?

igmo
Автор

Dizel ve özelikle benzinli araclar gelecek 5 yil degil 10 yildada rahat satilir. Zira gelecek 10 yilda mevcut araclarin yarisi bile gelismekte olan ülkelerde elektrikli olmayacak. Sarj dolum istasyonlari suan bile yetersizken arac sayisinin artmasi ile daha da büyük sorun olacak. Türkiye gibi ülkelerin birakin benzinliyi dizeli bile gecmesi en az 10 sene.
Kaldi ki elektrik araclar son zamanlarda hava kirliligi konusunda benzinliden daha zararli oldugu tartisiliyor ve burada avrupada bu sene elekrikliye gecis yavasladi. Bunlarida belirtirsekiz daha yararli olur

tcataturk
visit shbcf.ru