Koncept: istället för att minska, ta bort eller skruva ner - lägg till istället

preview_player
Показать описание
Väldigt ofta försöker vi lösa problem i livet genom att “ta bort”, “sluta”, “minska” eller “skruva ner volymen” på saker. T.ex. “jag borde stressa mindre”, “jag ska äta mindre onyttigt” eller i sammanhanget av ekonomi “jag borde oroa mig mindre för min ekonomi” eller till och med “jag borde spara mindre”. Min upplevelse är att detta fungerar väldigt sällan. Jag tror lägga till är en bättre lösning.

I RikaTillsammans-programmet där jag har haft en hel del coach- och mentorssamtal så är det här ett ämne som kommer upp rätt ofta i olika sammanhang. Framförallt vid insikten att man objektivt och rationellt sett har en god ekonomisk situation men den ekonomiska oron finns där och gnager - oavsett belopp. Det är något som jag bl.a. pratat och skrivit om i avsnitt “Ekonomisk oro handlar inte om en oro för pengar, utan om en oro för framtiden | #293”.

Det vi många gånger tänker i en sådan konfliktsituation mellan det rationella och det emotionella är att vi ska “minska”. Jag ska oroa mig mindre. Typ. Men det fungerar ungefär lika bra som att säga till någon som är stressad: “Men var mindre stressad.” När någon säger det till mig så kan jag nästan bli arg och tänka “Ja, självklart, hade jag kunnat det, så skulle jag ju inte vara stressad.” Rätt ofta kommer det med en svordom också. :slight_smile:

Einstein lär ha sagt att man inte kan lösa ett problem på samma logiska nivå som det har uppstått. Jag tror det är sant. Lösningen ligger således inte i att “oroa sig mindre” , “vara mindre stressad” eller “jobba mindre”. Jag tror lösningen ligger tvärtom i att “lägga till något annat” som på sätt och vis neutraliserar det.

Några exempel:

En stor pusselbit för mig kom på plats tack vare @JakobMainHome som vid ett tillfälle sa: “Jag jobbar på sommaren, men jag använder aldrig jobbet som ursäkt till att inte göra något.” Det har jag applicerat nu i ett par månader och känner mig bättre än någonsin. När barnen kommer och vill spela basket och jag jobbar, då säger jag “självklart, det ska vi göra” och sedan gör vi det. När vi sedan inte spelar basket eller gör något annat, då jobbar jag - med gott samvete.

Stressa mindre - det som ofta fungerar är ju att lägga till andra saker som fungerar för en i situationen - allt från träning och sömn, till att be om hjälp, till att kommunicera, till att pausa eller delegera, till meditation, inventera sin energi eller något annat. Dvs. ställa sig frågan - vad kan jag lägga till som “neutraliserar” stressen snarare än att försöka ta bort.

Peka mindre med hela handen - jag hade en klient som var duktig ledare och ibland fick feedbacken att hen var lite väl auktoritär. I vissa situationer så behövdes det eftersom fördelen med att peka med hela handen är att det skapar resultat. Å andra sidan så har det ofta en kostnad i relation. Istället för att peka mindre med hela handen, så valde hen att lägga till relation för att “neutralisera” peka med hela handen-grejen.

Lite enligt metaforen för situationsanpassat ledarskap där man är på ett brinnande skepp. Då vill man ha militären som pekar med hela handen och får ner alla i livbåtarna. Coachen är inget bra i en brinnande båt situation med ett coachande ledarskap såsom “Nu brinner, vad tycker du att vi ska göra med det? Vad betyder eld för dig?”. Inte heller “relationsledaren (typ förskolefröken)” är fantastisk i den situationen.

Men när man väl sitter i livbåten, då är ju inte militären bäst. Då fungerar relationsledaren bäst för att ta hand om alla känslor, upplevelser och skapa en bra stämning. I en after-action-report är ju coachen fantastisk med frågor: “så vad lärde vi oss av den här situationen?”. Det vill säga var sak har sin tid och lösningen är sällan att göra “mindre av xxx” utan snarare lägg till yyy och zzz.

Ovan är så klart ingen naturlag, något som är rätt eller fel, bra eller dåligt utan snarare ett koncept eller verktyg. Min upplevelse är att det fungerar bra i mitt liv och baserat på feedback har även andra haft värde av det. Fungerar det inte för dig, använd inte det. :wink:

Jag är supernyfiken på om du har liknande upplevelse eller om vi tillsammans kan hjälpa till och urskilja det ännu mer.

Vi ses på:

Hälsningar,
Jan
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Gillar starkt! Jag håller själv på och kämpar med mitt översparande. Problemet är bara att jag inte riktigt vet vad jag skulle lägga pengarna på annat än en indexfond. Jag känner att jag har en del att jobba på där och jag vet att jag ligger milvis framför andra i min åldersgrupp finansiellt.. inte för att man ska jämföra, men men!

Hellazius
Автор

Bästa exemplet på denna princip tycker jag är "Sluta ät dålig mat", extremt ohjälpsamt tips, mycket bättre att istället komma med förslag vad man borde börja äta, "Börja ät fullkornsris" etc

hexstick