Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί τη γλώσσα; | Χρίστος Παπαδημητρίου | ΕΚ Αθηνά | | Listen, Learn & Connect

preview_player
Показать описание
Μια προσκεκλημένη ομιλία από τον Χρίστο Παπαδημητρίου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia και Κύριο Επιστήμονα της Μονάδας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του ΕΚ "Αθηνά", στο πλαίσιο της σειράς σεμιναρίων του Κέντρου με τίτλο Listen, Learn & Connect.

Πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί τη γλώσσα;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η δημιουργία και η κατανόηση της γλώσσας επιτυγχάνεται στον εγκέφαλο αποκλειστικά από νευρώνες και συνάψεις, αλλά πώς ακριβώς; Μετά από πολλές δεκαετίες έρευνας, η Νευροεπιστήμη και η Νευρογλωσσολογία βρίσκονται πολύ μακριά από μια πειστική εξήγηση. Αλλά το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όλες τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες -σχεδιασμό, λογική σκέψη, καλλιτεχνική δημιουργία, κλπ., η απόσταση ανάμεσαστους νευρώνες και τις νοητικές λειτουργίες είναι τεράστια και πολύπλευρη και δύσκολο να γεφυρωθεί. Όπως πρόσφατα είπε ο Νομπελίστας Ρίτσαρντ Άξελ, "Δεν έχουμε μιά Λογική για τη μετάφραση της νευρωνικής δραστηριότητας σε σκέψη και δράση. Θεωρώ την ανακάλυψη αυτής της Λογικής ως το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόβλημα στη Νευροεπιστήμη. Θα παρουσιάσω το Λογισμό Συναθροίσεων (ΛΣ) - Assembly Calculus - ένα υπολογιστικό σύστημα που φιλοδοξεί να είναι η Λογική του Άξελ: μια απλή γλώσσα προγραμματισμού που ο βασικός της τύπος δεδομένων είναι η συνάθροιση νευρώνων (neuronal assembly or ensemble). Οι συναθροίσεις είναι νευρωνικοί πληθυσμοί που αναπαριστούν στον εγκέφαλο μνήμες, ιδέες, έννοιες, αντικείμενα, γεγονότα, λέξεις κλπ. Θα παρουσιάσω επίσης ένα συντακτικό αναλυτή των Αγγλικών που γράψαμε στο ΛΣ και που λειτουργεί αποκλειστικά μετην πυροδότηση νευρώνων και συνάψεων.

#ComputationalNeuroscience #AthenaRC #ListenLearnConnect
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Γεια Φαντάσου κι όλας να μην μίλαγε για την γλώσσα, την εκφορά λόγου....Οξύμωρο, τραγική ειρωνεία ή μήπως μας κάνει πλάκα ;

nikolaskallianiotis
Автор

Η επικοινωνία γίνεται μέσων μεταβολών και η αλληλεπίδραση της επικοινωνίας μέσα από την ανάγκη όπου αυτή η ανάγκη προάγει την εξέλιξη της επικοινωνίας κάνοντας την πιο σύνθετη.
Η ουσία πισω από την γλώσσα ή επικοινωνία είναι η ανάγκη.

stavrostsoukalas