Η 'αναγέννηση' της ΠΥΡΚΑΛ

preview_player
Показать описание
#Editor #explained #ΠΥΡΚΑΛ

Το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, για πολλές δεκαετίες, αποτελούσε ορόσημο για την βιομηχανική παραγωγή πολεμικών όπλων στην Ελλάδα.

Σήμερα καλείται να αναγεννηθεί εκ νέου και να αναδειχθεί και πάλι ως ορόσημο, αυτήν την φορά της νέας, σύγχρονης εποχής.
Τι είναι, λοιπόν, η ΠΥΡΚΑΛ και τι πρόκειται να συμβεί εκεί;

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1874 και αποτέλεσε τον κύριο προμηθευτή πυρομαχικών των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

30 χρόνια μετά την ίδρυσή της συγχωνεύεται με την ανταγωνιστική της εταιρία «Αδελφοί Μαλτσινιώτη» και η νέα εταιρία φέρει το όνομα Εταιρία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου, με το ακρωνύμιο ΠΥΡΚΑΛ.

Το 1934 περνάει στα χέρια του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, ο οποίος ανέδειξε την εταιρία σε μια βιομηχανική αυτοκρατορία.
Την περίοδο της Κατοχής, η ΠΥΡΚΑΛ γίνεται στόχος των Γερμανών, οι οποίοι, μετά την ήττα τους, αφήνουν το εργοστάσιο κατεστραμμένο.
Παρά το μέγεθος της καταστροφής όμως, στις επόμενες δύο δεκαετίες η ΠΥΡΚΑΛ κατάφερε να αναγεννηθεί και να προοδεύσει, δημιουργώντας νέα εγκαταστάσεις και αναπτύσσοντας νέα προϊόντα.

Το 1976, το Ελληνικό Κράτος ιδρύει την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), εταιρία ανταγωνιστική ως προς την ΠΥΡΚΑΛ.
Μετά από αλλεπάλληλα πλήγματα, η ΠΥΡΚΑΛ κρατικοποιείται το 1982, ενώ το 2004, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της Αμυντικής Βιομηχανίας, η ΠΥΡΚΑΛ συγχωνεύεται με την ΕΒΟ και δημιουργούν την εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), με βάσεις στον Υμηττό, το Αίγιο, την Μάνδρα, το Λαύριο και τα Δερβενάκια.

Οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή πυρομαχικών φορητού οπλισμού, βομβών αλλά και μεταλλικών μερών πυρομαχικών και άλλων κατασκευών.
Πρόκειται για μια περίκλειστη έκταση 170 στρεμμάτων μέσα στην πόλη με 91 κτίρια, στην οποία σήμερα απασχολούνται λιγότερα από 300 άτομα.

Με σκοπό την αξιοποίηση και την ανάδειξη της περιοχής, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά στην αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που σκοπό έχει την ανάπλαση του χώρου και την δημιουργία ενός πράσινου πνεύμονα μέσα στην πόλη, αλλά και την απομάκρυνση των επικίνδυνων δραστηριοτήτων της παραγωγής πολεμικού υλικού μέσα στον αστικό ιστό, η οποία θα μεταφερθεί στο Λαύριο.

Το σχέδιο προβλέπει την κατεδάφιση 66 από τα 91 υφιστάμενα κτίρια, ενώ τα αρχιτεκτονικώς ενδιαφέροντα 25 κτίρια που θα παραμείνουν θα συντηρηθούν και θα αξιοποιηθούν.

Ακόμα, θα δημιουργηθούν χώροι και δομές πολιτισμού, ενώ θα κατασκευαστούν επιπλέον 7 βιοκλιματικά κτίρια, τα οποία θα στεγάσουν 9 υπουργεία και 4 υπηρεσίες, που μέχρι τώρα βρίσκονται διάσπαρτα σε 127 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το ετήσιο κόστος που προκύπτει από την μίσθωση και τις λειτουργικές δαπάνες των εν λόγω 127 κτιρίων ανέρχεται περίπου στα 33 εκατομμύρια, ενώ βάσει υπολογισμών εκτιμάται ότι σε βάθος τριακονταετίας, το δημόσιο όφελος από αυτήν την μετεγκατάσταση θα ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πέραν του οικονομικού ζητήματος όμως, πρόκειται να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κυβερνητικό πάρκο που θα διευκολύνει τις σχέσεις του πολίτη με το δημόσιο και θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό έργο της αναμόρφωσης του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ είναι ότι μια έκταση 120 στρεμμάτων, περίπου το 80% δηλαδή των συνόλου, θα απελευθερωθεί και θα δοθεί στους πολίτες, δημιουργώντας έναν πνεύμονα πρασίνου μέσα στην πόλη.

Συγκεκριμένα, 80 στρέμματα θα διατεθούν για την δημιουργία πάρκου, ενώ στα υπόλοιπα 40 θα δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες και ποδηλατόδρομοι.
Το όλο έργο πρόκειται να κατασκευαστεί με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει το 2023 και να ολοκληρωθεί σταδιακά το 2025-2026.

Φυσικά, όπως σε κάθε μεγάλο έργο, υπάρχουν και οι πολέμιοί του. Την δεδομένη όμως στιγμή είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω και τους δογματισμούς αλλά και την κουλτούρα του «σε όλα όχι».

Γιατί, το ιστορικό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, που για πολλά χρόνια αποτέλεσε μια βιομηχανική αυτοκρατορία, είναι από τα πρώτα μεγάλα εγχειρήματα της χώρας μας για αστική ανάπλαση, εκμεταλλευόμενη σχεδόν παρατημένες εκτάσεις.

Αλλά και η πρώτη, ουσιαστική προσπάθεια για περισσότερο πράσινο στις πόλεις, που θα δώσει μια ανάσα στο γκρίζο, τσιμεντένιο τοπίο.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Που ακριβως ειναι η αναγεννηση;Στο οτι διαλυσται η ελληνικη βιομηχανια και φτιαχνουμε γραφεια υπουργων εκει που ηταν τα εργοστασια;Παρακαλω αναθεωρησε, ο θανατος της ΠΥΡΚΑΛ επρεπε να λεει το βιντεο

takispedaros
Автор

Γιατι καποιος να μην θελει να γινει κατι τετοιο? Καταπληκτικο βιντεο για ακομη μια φορα

vigi
Автор

Ο Υμηττός ήταν μια από τις πιο όμορφες συνοικίες της Αθήνας... Είχε πράσινο, ελεύθερους χώρους, πλατείες και κυρίως οικιστική χρήση. Αυτή η εικόνα του αποδομήθηκε φριχτά τα τελευταία χρόνια κι αυτή η Υπουργούπολη θα είναι η απόλυτη καταστροφή του! Υπάρχουν σε πολλά σημεία κοντά στον ιστό της πόλης χ'ωροι που και καλή συγκοινωνία έχουν και στο δημόσιο ανήκουν, χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μετεγκατάσταση των υπουργείων. Κι όσο για τα αστεία ότι οι δημότες θα χαρούν το πράσινο που ακούγονται, ας μας πει ο τ. δήμαρχος που εμφανίζεται στα βίντεο, αν θα χαιρόταν να κάνει τη βόλτα του με τα παιδιά του, άθληση ή ποδήλατο στη σκιά του τσιμέντου, ανάμεσα σε εργαζόμενους ή και σε διαδηλωτές ή υπό την επίβλεψη αστυνομικής φρουράς! Γιατί, μη μου πείτε ότι τόσα υπουργεία θα είναι αφύλακτα! ¨οποιος δε γνωρίζει πώς φυλάσσονται τα υπουργεία, ακόμα και στη χώρα μας, ας επισκεφθει τουλάχιστον το Παιδείας! Τοίχοι, φράχτες και φρουρές στους προαύλιους χώρους, φυλάκια και έλεγχος στις εισόδους...Ποιος θα ήθελε ή ποιος μπορεί να κάνει έτσι περίπατο ή να χαρεί το πράσινο;;; Αστεία πράγματα που ούτε τα παιδιά δεν πιστευουν πια!

eriettad
Автор

Ονομαζομαι Βασιλειος ιωαννιδης του δημητριου ιωαννιδη. Εγγονος του εκτελεσθεντος βασιλειου ιωαννιδη.Θα ηθελα να πω δυο λογια απο αυτα που εχω κρατησει μεσα μου βαθεια στην καρδια μου και ειμαι υπερηφανος για την ηρωικη πραξη τον ανθρωπον που εδωσαν την ζωη τους και που ενας απο αυτους ηταν και ο παππους μου ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.Αυτο που παει να ξεκινησει η κυβερνηση ειναι ενα μεγαλο λαθος το εργοστασιο της ΠΥΡΚΑΛ θα επρεπε να συνεχισει ετσι οπως κρατιεται τοσα χρονια διοτι εχει μεγαλοι ΙΣΤΟΡΙΑ που πανε να την σβησουνε μερικοι πολιτικοι που το μονο που εχουνε μαθει ειναι να κλεβουνε και να καταστρεφουν τα παντα δεν θα επιτρεψουμε σε κανεναν γελοιο πολιτικο να ακουμπησει στο μνημειο τον ΗΡΩΩΝ που ΕΠΕΣΑΝ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και για την ΠΑΤΡΙΔΑ μας. Ειναι ντροπη να μην τιμουν τους ΗΡΩΕΣ του 44με 46 και να κοιτανε να σβησουνε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΜΕ εκτιμηση ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

vasilisviki
Автор

Αν και δεν υποστηρίζω ΝΔ και Μητσοτάκη, αυτό το έργο θα αποτελέσει κάτι πολύ ωραίο για την πόλη

iliasnikopoulos