Ποιος είναι ο Χρήστος Σαρτζετάκης

preview_player
Показать описание
#Editor #Σαρτζετάκης

Ανώτατος δικαστικός και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1985 έως το 1990. Αυτός είναι ο Χρήστος Σαρτζετάκης.

Γεννημένος στις 6 Απριλίου του 1929 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κι έπειτα εισήλθε στον δικαστικό κλάδο.

Έγινε ευρέως γνωστός για την εμπλοκή του ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγορίου Λαμπράκη, την οποία κατάφερε να διαλευκάνει πλήρως. Μάλιστα, το 2018 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη δημοσίευση του έργου «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο για την γνώμη διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση, το οποίο αξιολογήθηκε ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης.

Το 1965 παίρνει εκπαιδευτική άδεια και πάει στο Παρίσι για να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές. 2 χρόνια αργότερα όμως, η χούντα των Συνταγματαρχών του αναστέλλει την άδεια κι έτσι, ο Χρήστος Σαρτζετάκης αναγκάζεται να γυρίσει στην θέση του στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η χούντα τον απολύει από τα καθήκοντά του και του βάζει εμπόδια στην εύρεση εργασίας. Μετέχει ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, συλλαμβάνεται και βασανίζεται, ενώ αργότερα τον αφήνουν ελεύθερο λόγω διεθνούς κατακραυγής από δικαστικές και νομικές ενώσεις της Ευρώπης.

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης του γίνεται πρόταση από σχεδόν όλα τα κόμματα για να αναμειχθεί στα πολιτικά της χώρας, όμως εκείνος αρνείται, καθώς προτιμά το δικαστικό του λειτούργημα. Έτσι, το 1981 προάγεται στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

ΤΟ 1985 προτείνεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Από τις 30 Μαρτίου του 1985 έως τις 5 Μαΐου του 1990, ο Χρήστος Σαρτζετάκης γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ασκεί τα καθήκοντά του αμερόληπτα, με προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα την περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Ο πολιτικός του λόγος χαρακτηριζόταν ως υπερκομματικός, ενώ σε κάθε ομιλία του προωθούσε την ελληνική ιδέα και τόνιζε την ανάγκη ανάδειξης του έθνους, καθώς, όπως είχε πει, η Ελλάδα είναι έθνος ανάδελφον.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του για το Μακεδονικό ζήτημα.

Μετά το τέλος της προεδρίας του στο ανώτατο αξίωμα, ο Χρήστος Σαρτζετάκης αποσύρθηκε από τον δημόσιο βίο, ωστόσο συνεχίζει να αρθρογραφεί, να στέλνει μηνύματα και να παρεμβαίνει αποκλειστικά για εθνικά θέματα.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είναι από τους μοναδικούς Προέδρους της Δημοκρατίας υποστήριξαν επανειλημμένα και με έντονο ύφος τα ελληνικά εθνικά δίκαια και τη μοναδικότητα του ελληνικού έθνους.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ωραία ιδέα! Περιμένουμε κι άλλα. Επίσης περιμένουμε βίντεο για το "Μακεδονικό".

NowForWrath
Автор

Προεδράρα. Μεγάλος. Αείμνηστος. Αξέχαστος.

GiorgosEmmanouil
Автор

Σπουδαίος πρόεδρος, με βαθειές ιστορικές και πολιτικές γνώσεις. Πραγματικός Έλληνας, είναι μεγάλο πρότυπο για εμάς τους νέους Έλληνες

georgios_
Автор

Ωραίο βίντεο. Να μαθαίνουν και οι πιο νέοι.

tonymnimonic
Автор

Δεν ήξερα ότι ήτανε τόσο μεγάλος πατριώτης!!!! καλό παράδεισο να έχεις, Χρήστο Σαρτζετάκη!!!

romios
Автор

Άραγε υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες σήμερα;;;

dm
Автор

Η λέξη εθνικιστής ξεκινά από την Γαλλική επανάσταση, τότε σήμαινε με απλά λόγια Αυτός που αγαπάει την πατρίδα του και πολεμάει για αυτήν, μετά τους παγκόσμιους πολέμους αυτή η λέξη πια έχει μόνο αρνητική έννοια.

Αν θες να πεις με μια λέξη ότι αγαπάς την πατρίδα σου λες Εθνιστης

takgeokoubalideis
Автор

Τον αφόρισε το σύστημα γιατί ήταν Έλληνας

iosifismiltiadis
Автор

Όλα καλά, αλλά τη δεκαετία του’90 πήρε ολίγον ακραίες θέσεις στο Μακεδονικό ζήτημα…

savvakos
Автор

Καλά όλα αυτά, αλλά τα εθνικά θέματα τα προσεγγίζεις με ρεαλισμό, όχι με εθνικισμό (αυτό το λέω για τις αναφορές του για τον εθνικισμό)

theonlygreekanalyst