Διάλογος Αθηναίων - Μηλίων: Το δίκαιο του ισχυροτέρου

preview_player
Показать описание
Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο οποίος διεξήχθη από το 431 μέχρι το 404 π.Χ., το έτος 416 π.Χ, οι Αθηναίοι έκαναν εισβολή στο νησί της Μήλου και απαίτησαν την παράδοση του νησιού. Σε μια σύγκρουση με τους Αθηναίους, ήταν βέβαιο ότι οι Μήλιοι θα καταστρέφονταν. Το συγκεκριμένο επεισόδιο το εξιστορεί ο Θουκυδίδης.

Οι Αθηναίοι προσπάθησαν να πείσουν τους Μηλίους ότι είναι προς όφελος και των δύο να παραδοθούν, αφού με αυτό τον τρόπο και οι Αθηναίοι αλλά και οι Μήλιοι θα αποκόμιζαν το μέγιστο δυνατό όφελος. Οι Μήλιοι θα απέφευγαν την καταστροφή, ενώ οι Αθηναίοι θα επωφελούνταν από τη μη αιματοχυσία και την υποδούλωση μιας ακέραιας πόλης.

Φαίνεται ότι δεν υπήρχε άλλος λόγος ή αιτία για την απόβαση των Αθηναίων στην Μήλο, παρά μονάχα η επεκτατική πολιτική των Αθηναίων, οι οποίοι ήθελαν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στη θάλασσα με κάθε τρόπο και μέσο. Δεν φαίνεται να υπήρχαν ηθικά επιχειρήματα τα οποία θα μπορούσαν να τους πείσουν για το αντίθετο.

Ο διάλογος των Μηλίων με τους Αθηναίους είναι ένα από τα γνωστότερα και δραματικότερα επεισόδια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πέρα από τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί, έχει εξαιρετική σημασία για κάθε λάτρη της παγκόσμιας ιστορίας, της ηθικής, του διεθνούς δικαίου αλλά και για κάθε μελετητή της ανθρώπινης φύσης.

0:00 Το δίλημμα
1:11 Εισαγωγή στον διάλογο
4:18 Διάλογος Αθηναίων – Μηλίων / Ανάγνωση ολόκληρου του διαλόγου
20:40 Το αποτέλεσμα
21:19 Ανάλυση διαλόγου
23:19 Πολιτικός ρεαλισμός και Θουκυδίδης
27:23 Νικημένοι από μια λέξη: Η δελεαστική λέξη τιμή (σύνδεση με τον μύθο του αηδονιού και του γερακιού στον Ησίοδο)
31:07 Επίλογος και διασύνδεση του διαλόγου με το πρόβλημα της ελεύθερης βούλησης

Αν θέλετε να στηρίξετε το κανάλι και να βλέπετε πρώτοι όλα τα επεισόδια των Ηθικών Περιπλανήσεων, μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe και like.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Εξαιρετικώς Ευχαριστώ από καρδιάς, να είστε καλά και προπάντων συνεχίστε!!!! φως, διαυγή και αφύπνιση για τα πάντα.

manuellastavroulakis
Автор

Θουκυδίδης, απ'τα πιο σημαντικά κειμενα-διαλογοι που εχουν ποτε γραφει. Ολοι μα ολοι πρεπει να -σκύψουν και να τα μελετήσουν μια φορα στη ζωη τους., Διαμάντι πραγματικο.

ΛάμπηςΒασιλειάδης-χμ
Автор

Χίλια ευχαριστώ από καρδιάς! Αυτός ο διάλογος θα έπρεπε να διδάσκεται στα λύκεια όλου του κόσμου στο μάθημα της πολιτικής επιστήμης.

linapapadaki
Автор

Υπάρχει στην αρχαία η σύγχρονη ιστορία παράδειγμα, όπου αυτό να μην έχει γίνει?

chrismichael
Автор

Πάρα πολύ ωραία η εργασία σας σας συγχαίρω! Και ερωτώ μία που είναι και τόσο πολύ επίκαιρο πώς σπάει ο κύκλος της βίας?

spirosspiros
Автор

Τι πράγματα είναι αυτά, ούτε οι Τούρκοι δεν τα έκαναν.

tu-bo-flo
Автор

Για αυτό το πρότυπο πολιτεύματος κατά τον Πλατων Σωκράτη και λοιπούς φιλοσόφους είναι το λακωνικό/κρητικό πολίτευμα και όχι η «δημοκρατια», η οποία είναι μονο καλύτερη της τυραννίας ως πολίτευμα.

panagiotislykos