Gömülü Sistemler için hangisi: Bilgisayar Mühendisliği mi Elektrik - Elektronik Mühendisliği mi?

preview_player
Показать описание
Gömülü sistemlerle çalışmak için bilgisayar mührendisliği mi yoksa elektrik - elektronik mühendisliği mi okumalı sorusuna karşı yorumlarımı paylaşıyorum.

Kanala abone olmayı unutmayın lütfen.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İşin içine gerçek zamanlı işletim sistemleri ve nesne yönelimli programlama girince, bilgisayar mühendisliğinden mezun olmak daha fazla avantaj sağlayacaktır. Eğer bare-metal çalışılacaksa, elektronik bölümünden mezun olmak daha fazla avantaj sağlayacaktır. Günümüzde gömülü sistemler de artık alt dallarına ayrılıyor. Türkiye'de bunu yeni yeni hissetmeye başlıyoruz. İlk dallanmanın neticesinde gömülü yazılım ve gömülü donanım olarak ayrılan gömülü sistemler; donanımın altında ve yazılımın altında da ayrılacaktır. Bence gömülü sistemler ile çalışmak isteyenler, donanım mı yazılım mı ağırlıklı çalışmak istediklerini tespit etmelidirler. Bu tespiti yaptıktan sonra karmaşa bir nebze azalacaktır.
Saygılar.

ogulcannamaz
Автор

Elektronik anadal bilgisayar 2. anadal okuyan biri olarak Coşkun Abi'ye birebir katılıyorum. İki bölümün farklı ele alış biçimleri vizyonu çok geliştiriyor.

aysegulaydogan
Автор

Bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak gömülü yazılım mühendisi olmak isteyenlere temel düzeyde bilmemiz gereken elektrik bilgisini anlatan bir video yapabilir misiniz? Lojik analizör ve osiloskop kullanımı, temel elektrik formülleri ve devre okuma ile ilgili.

alperk
Автор

Gömülü yazılım mühendisi ilanlarına baktığınız zaman kimisi yazılım haberleşme protokolleri tarafında kalırken kimi ilanlarda PCB tasarım da ekleniyor ve donanım bilgisinin hat safhada olması gerekiyor. Tabi bu bahsettiğim daha küçük firmalarda geçerli mesela Baykar gibi firmalara baktığınızda gömülü yazılımı yapan hatta bu işi yapan ayrı bir birim ve birimler var ve donanım tasarımı yapan birimler var. Bu noktada benim görüşüm gömülü yazılım yaparken donanımla ne ölçüde iş yapacaksınız. Eğer büyük bir firmaya giderseniz çoğunlukla kod yazacak ve donanımla küçük bir ölçüde gerektiği kadar haşır neşir olacaksınız. Ama küçük firmada çalışacaksanız bu tam tersi oluyor. 4. sınıf olmuş bir bilgisayar mühendisi olarak bunu söylüyorum ve gömülü yazılımcı olma yolunda çabalarım var, saygılar.

AyberkKemalTural
Автор

Geriye dönsem, istediğim şeyin aslında elektrik-elektronik'ten farklı bir adı olduğunu bununda gömülü sistemler olduğunu bilseydim, okuldan mezun olduğumda okulun bana vereceklerini biri bana anlatsaydı ve cehaletimi alsaydı, Elektrik- Elektronik Mühendisliği okumazdım. Bu çok net. 4 yılımı vermezdim bu bölüme. Birçok alanda bilgim var ama hiç birinde işe girecek kadar boyum uzun değil. Bunun sebebi meslek değil alan okumuş olmamız. Eem bir alandır ve böyle eğitim sistemine yazıklar olsun. Direk hedefe yönelik, piyasaya yönelik 3-4 yıllık verimli programlar oluşturmak, insanların vaktini çalmamak çok mu zor? 2 günlük dünya da 20 küsür sene okuyoruz hala hiçbir şeyiz. Geriye dönsem eem de o kadar gereksiz ders ve vakit kaybı var ki, tabi ki de yazılım okurdum. Gömülü sistemlere yönelmek isteyen biri için elektronik, en minimum anlamda bir hobidir zaten. Yapması gereken çok basittir. Eem deki bazı temel dersleri çok kefiyli ve o bölümü okuyanlardan daha bilinçli bir şekilde bitirip, donanım alanında bir üst seviye kaynaklara geçip 4 sene sonunda klasik bir eem mezunu ile arasında ilkokul-üniversite seviyesi kadar fark oluşturabilir(Elektrik bilgisi dışında).

ethemmuslu
Автор

Abi birşeyi merak ettim, ben Kocaeli mekatronik mühendisliği öğrencisiyim aldığım dersler gömülü yazılımda bilmem gereken şeylerle uyuşuyor neden mekatronik mühendisliğinden hiç bahsetmiyorsun?

yakupsefaduman
Автор

kendimi donanım tasarımında epey geliştirdim. Ama yazılım kısmında temel seviyede donanım tasarımını yaparken kullanılan haberleşme protokolleri hakkında bilgim var, yazılım tarafındada sizin sayenizde geliştirmeye çalışıyorum . okul bitene kadar kendimi bu alandada geliştireceğim

ahmetkrac
Автор

Hocama tamamen katılıyorum artık bahane yok, sürekli kendin öğreneceksin. Donanım noktasında kendini geliştirmek ve elektrik-elektronik tabanlı bilgiler edinmek isteyen arkadaşlar beni takip edebilir, yeni kanal açtım ve ben öğrendikçe ya da bildiklerimi anlatacak kadar geliştikçe siz de öğreneceksiniz, teşekkürler...

Transistorcu
Автор

Hocam ben sınava hazırlanıyorum bu zamana kadar hep bilgisayar mühendisliği istedim. Fakat ben sadece oturup kod yazmak istemiyorum. Bir ürünün üretim sahasında da yer almak İstiyorum. İlgi alanım robotik ve askeri alan. Bir arkadaşım elektrik elektronik mühendisliğini seçmemin daha mantıklı olduğunu söylüyor. Fikir verirseniz çok sevinirim, bilgisayar mühendisliği okursam üretim sahasında ( tasarım, çalışma mekanizması.. vb) yer alabilir miyim, yoksa sadece kodlama mı yapacağım?

Substratduzeyindefosforilasyon
Автор

coskun hoca da bu polemiğin cevabını söylemiyorsa artık yandık😅

omarduino
Автор

hocam merhaba itü de elektronik haberleşme veya kontrol oto gelmiyor. itü elektrik mühendisliği yazmamı mı önerirsiniz yoksa ytü elektronik haberleşme mi? ayrıca matematik mühendisliği de yazılabilir mi

nopainnogain
Автор

tabikide ikisi. Ne sadece gömülümcü yazılımcı olmakla ne de sadece elektronik tasarım yapıp kod yazamamakla oluyor. Tavsiyem bilgisayar okuyun, elektronik projeler çalışın, yüksekte ee de 2 daldan da ders alın. Ben 24 yaşında hem yüksek bitirmeye hem şirket kurmaya parise gidiyorum mesela. Ülkede gömülü yazılım c işleri sarmıyor, sarmıyor dediğim ülkenin en büyük elektronik firmaları. Gidiyorsun kodu yazanın elektronik bilgisi yok, elektroniği yapan kodun nasıl yürüyeceğini bilmiyor. 2si bir gelişmediği içinde Embedded linux da ülke yetersiz kalıyor, bu gibi konularda hep yurtdışına outsource yapıyor, savunma sanayi dahil. 0 dan tablet, akıllı tv falan yapmaya çalışın, kendi donanımınıza driver yazmaya, linux çekirdeğinden os derlemeye falan çalışın. Ömür boyu C ile, elektronik tasarım belgeleri ile geçmez

furkanayas
Автор

hocam merhaba elektrik elektronik mühendisliği 1.sınıf öğrensiyim ilgim yazılım alanına okulum da yazılım alanına çok önem veriliyor matlab ile başladık C diline ise bahar döneminde geçeceğiz ekstra neler yapmamı önerirsiniz?

berkecan__
Автор

Abi nerdeyse her bu tarz vidyonda gömülü sistemin iş olanakları kısıtlı diyosun. Şimdi ben okulumun son yıllarında elektroniğe yonelirsem yani gömülü sisteme yönelirsem işsiz kalma gibi bi durum yada zor iş bulma gibi bi durumla mı karsilascam.(Ve de bu işin maddi durumu bi web yazılımcısına kıyasla nasıl?)

metehanakarsu
Автор

Abi merhaba. Yıldız teknik elektrik okuyan birisi de bu işde ilerleyebilir ve başarılı olabilir mi sizce ?

hamzacanturk
Автор

elektrik muhednisleri gomulu sistemlerle ugrasabilir mi

raindessu
Автор

Yazılımla geçinirsin, gömülü sistemle para kazanırsın. 🤔

okoman
Автор

Biyomedikal mühendisinden gömülü sistem mühendisi olur mu sizce?

dogukanbicer
Автор

Abi bu alandan kendi işimizi yapabilirmiyiz

trwol