Πώς κρατάμε σπόρο αγγουριού | Πελίτι

preview_player
Показать описание
Πώς κρατάμε σπόρο αγγουριού | Πελίτι

Το αγγούρι, Cucumis sativus,είναι μέλος της Οικογένειας Cucurbitaceae
Το γένος Cucumis περιλαμβάνει περίπου 38 γνωστά είδη. Υπάρχουν 5 τύποι αγγουριών…
Το αγγούρι είναι ένα φυτό που φέρει λουλούδια θηλυκά και αρσενικά σε διαφορετικά μέρη (monoique). Το αγγούρι μπορεί να αυτό-γονιμοποιηθεί: ένα θηλυκό λουλούδι μπορεί να γονιμοποιηθεί από γύρη αρσενικού άνθους του ίδιου φυτού. Παρόλα αυτά επικρατούν οι διασταυρούμενες επικονιάσεις (σταυρο-γονιμοποιήσεις): το θηλυκό άνθος γονιμοποιείται από γύρη που προέρχεται από άλλα φυτά της ίδιας ή άλλης ποικιλίας. Ο κύριος φορέας της σταυρο-γονιμοποίησης είναι οι μέλισσες. Ανάλογα με τις περιοχές και τα περιβάλλοντα, η απόσταση απομόνωσης ανάμεσα σε δύο ποικιλίες αγγουριών συνίσταται να είναι από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο.
Για μια παραγωγή σπόρων καλής γενετικής ποικιλότητας συνίσταται να καλλιεργούμε τουλάχιστον 6 φυτά από κάθε ποικιλία. Το ιδεώδες είναι να καλλιεργήσουμε μια δωδεκάδα. Οι καλλιεργητές που επιθυμούν να παράγουν τους δικούς τους σπόρους μπορούν χωρίς πρόβλημα να καλλιεργήσουν μαζί μια ποικιλία αγγουριού (Cucumis sativus), μια ποικιλία πεπονιού (Cucumis melo) και μια ποικιλία καρπουζιού (Citrullus lanatus). Αυτά τα φυτά δεν μπορούν να υβριδοποιηθούν μεταξύ τους.
Σποροπαραγωγή
Είναι απαραίτητο να αφήσουμε τους καρπούς να ωριμάσουν εντελώς επάνω στο φυτό πριν πάρουμε τους σπόρους. Αυτό σημαίνει ότι τα αγγούρια δεν είναι πλέον εδώδιμα: έχουν μεγαλώσει πολύ και έχουν αρχίσει να μαλακώνουν. Στην πλήρη ωριμότητα, η επιφάνεια του καρπού παίρνει το τελικό χρώμα που είναι χαρακτηριστικό της κάθε ποικιλίας . Επιπλέον, όταν οι σπόροι είναι ώριμοι στο εσωτερικό του καρπού, ο μίσχος έχει τάση να ξεραίνεται. Για να πάρουμε τους σπόρους κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος στη μέση και αδειάζουμε το εσωτερικό κοίλωμα με ένα κουτάλι.
Η συνέχεια στο βίντεο….
Αποσπάσματα από το «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ» «Manuel de Production de Semences» του Dominique Guillet ιδρυτή της Γαλλικής Οργάνωσης KOKOPELLI
Αν σας άρεσε το βίντεο μπορείτε να εγγραφείτε στο κανάλι μας ή να κοινοποιήσετε το βίντεο.
Επίσης αν θέλετε μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά το έργο του Πελίτι για τη συλλογή, διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332
IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332
SWIFT-BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Βίντεο: Petros Sain
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

οποιοδήποτε αγγούρι από την αγγούρια η τό τελευταίο τής παραγωγής του; ποίο στάδιο; η δεν έχει σημασία;

giasemaki
Автор

Προσπαθώ να φυτέψω λούφα και οι σπόροι δεν βγαίνουν, αγοράζω φακελάκια λούφας αλλα δεν βγαίνουν, προσέχω ημερομηνία λήξης πάντα και είναι και για μετά ενα χρόνο, τι να κάνω, επίσης νερό κολοκύθες διακοσμητικές διαφόρων σχημάτων, ούτε αυτές βγαίνουν και πάλι απο φακελάκια τις παραγγέλνω εντός και εκτός Ελλάδος, τι να κάνω; τους σπόρους πως μπορώ να τους καταλάβω ότι είναι ενεργοί για σπορά; ευχαριστώ πολύ που θα μου πείτε τι να κάνω!!! είδα στο βίντεο αυτό που τα βάλατε σε νερό κι οι σπόροι που επέπλεαν τους πετάξατε, άρα δεν θα ήταν ώριμοι για σπορά κατάλαβα, το ίδιο κάνουμε και με άλλους σπόρους, είμαι δημότης Παρανεστίου!

ΠερσεφόνηΔιαμαντή