ΔΕΠΥ στους ενήλικες: Διάγνωση και Διαχείριση

preview_player
Показать описание
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι μια νευροβιολογική διαταραχή που αγγίζει ένα 5-7% του γενικού πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά η εμπειρία σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΔΕΠΥ στους ενήλικες είναι περιορισμένη. Την κατατάσσουν στις παιδικές νευροαναπτυξιακές διαταραχές μη γνωρίζοντας ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ την κουβαλούν και στην ενήλικη τους ζωή δημιουργώντας ένα χάος στη ζωή τους, αλλά και σε αυτή του περιβάλλοντός τους.

Η μη αναγνωρισμένη ΔΕΠΥ σ’ έναν ενήλικα δυσκολεύει τις σπουδές, την εργασία, τις ερωτικές και κοινωνικές σχέσεις και την ψυχολογία του, καθιστώντας τον, κατά κάποιο τρόπο, ανάπηρο στη διαχείρισή της καθημερινότητάς του. Μια καθημερινότητα που επιβάλει αυτοπροσδιοριζόμενη δράση, ανεξαρτησία και υψηλότερη απόδοση των εκτελεστικών λειτουργιών και της προσοχής.

Αυτό το σεμινάριο με τον Δρ. Απόστολο Βούρδα (ψυχίατρο παιδιών και εφήβων) και την Δρ. Νιόβη Μιχαλοπούλου (κλινική ψυχολόγο) περιγράφει τη ΔΕΠΥ στον ενήλικα , τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της.

Ευχαριστούμε το Ελληνικό Κέντρο Focusing @focusinghellas για την οργάνωση και φιλοξενία.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Άκρως ευχαριστούμε για τη μετάδοση γνώσεων!!!

annamariaantoatou
Автор

Ως άτομο με ψυχιατρική πάθηση, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δημοσίευση του παραπάνω βίντεο.
Είναι κατοπιστικό, ενθαρρυντικό και λειτουργικό.
Εύγε!

Zormpas_
Автор

Δεν έχω διαγνωστεί με ΔΕΠΥ αλλά αυτα που περγράφονται στο βίντεο είναι τόσο οικεία που θα μπορούσα να πω ότι μιλάνε για μένα. Πρωτοάκουσα για αυτό απο μια συνάδελφο στην δουλεια που με παρατήρησε ότι μπορεί να πληρω τα κριτήρια καθώς ο γιος της είχε διαγνωστεί και μου είπε να το κοιτάξω, τα χρόνια πέρασαν και το είχα αμελήσει αλλά τώρα που τα 2 παιδιά μου διαγνώστικαν με δεπυ βλέπωντας το βιντεο θέλησα να μοιραστώ τις σκέψεις μου με κάποια απο τα προβλήματα που αντιμετώπισα, κυρίως νεότερος, είχα έντονα ξεσπάσματα θυμου. Σαν μια λύση έχω αναπτύξει έναν μηχανισμό και έχω σχεδόν εξαφανίσει αυτά τα θέματα. Στην παιδική ηλικία λίγα πράγματα έλειπαν απο την συπτωματολογία που αναφέρονται στο παρών βίντεο, όσο μεγάλωνα παρατηρούσα τους υπόλοιπους στο σχολείο και προσπαθούσα να προσαρμοστώ ώστε να είμαι κοινωνικά αποδεκτός γιατί καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά, απλά δεν ξέρεις τι .Πάντα οι γονείς μου με χαρακτήριζαν απίστευτα ζωηρό αλλά δεν είχε γίνει η σύνδεση με αυτο καθώς ήμουν σχετικά λειτουργικός και επειδή είχα καλή σχέση με τα μαθήματα θετικών επιστημών και το σχολείο γενικότερα. Τώρα τα περισσότερα θέματα τα έχω σχετικά υπο έλεγχο αλλά αυτό είναι μια συνεχή προσπάθεια, την στατική υπερκινητικότητα την έχω ακόμα όπως και το να σκέφτομαι 100 ιδεές σε δέκα λεπτά, αρκετές φορές έχω θέματα με τον ύπνο, μπορεί να ξυπνησω και να έχω έντονη επιθυμια να κάνω την σκέψη μου πράξη η οποία μπορεί να σχετίζεται με κάποιο δύσκολο project στην εργασία είτε με κάτι που μπορεί να δουλεύω ταυτόχρονα και να πρέπει να κρατήσω σημειώσεις κτπ. Κλείνωντας συνειδητοποιώ ότι σε σχέση με αυτό που παρατηρώ απο τον κοινωνικό περίγυρο είναι ότι είμαι αρκετά κλειστός χαρακτήρας, και όσο περνάνε τα χρόνια έχω μια αίσθηση να θέλω να αποστασιοποιηθώ όσο γίνεται απο κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι ένα περιέργο αίσθημα που δεν μπορώ να το εκφράσω εύκολα με λέξεις το οποίο αποτελεί πολύ συχνά αιτία καυγάδων με την συζυγο.

manosgeorg
Автор

Πολυ κατατοπιστικη δουλεια! Ευχαριστουμε!

dimitrakontoangelou
Автор

Συγχαριτήρια, πολύ χρήσιμο και ενδιαφερον video!

mariamarinaki
Автор

Είναι κληρονομικο?Τώρα στα 54 κατάλαβα ότι έχω κάποια συμπτώματα 😢. Μένω Αθήνα, που να απευθυνθώ?

elenigjikagazhga
Автор

Το εγκεφαλογράφημα (όπως αυτό στο 1:08:15) δεν είναι μια ασφαλής ένδειξη για το αν έχει κάποιος ΔΕΠΥ; Ρωτάω γιατί από όσα ακούω & διαβάζω η διάγνωση είναι πολύ σύνθετη & περίπλοκη!

ΑΝΤΩΝΗΣΓΑΒΡΙΗΛ
Автор

Θα ήθελα να σας ρωτήσω (αν γνωρίζετε) που θα μπορούσα να απευθυνθώ στη θεσσαλονίκη τόσο για διάγνωση δεπυ αλλα κυριώς για υποστήριξη και βοήθεια (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) για ενήλικα.

AntaLuna
Автор

Ουφ…πουφ
Κάποιον ειδικό στο δημόσιο, μπορούμε να βρούμε;🥲😅

alexia
Автор

ωραία ανάλυση .Ερώτηση σοβαρά ρωτάω, αν ενήλικας με δεπη πάρει ναρκωτικά, μήπως τα συμπτώματα υποχωρούν?

filmtownjoy
Автор

Να ρωτησω κατι.... ποιος μπορει να κανει μια σχετικα ολοκληρωμενη ερευνα- διαγνωση? Ειναι ενας νευρολογος ή ενας ψυχολογος - ειδικοι στη δεπυ?
Βρισκομαι στην πατρα ας πουμε. Εχει το κεντρο σας καποιους που συνεργαζεται ή γνωριζετε καποιον που δυναται? Για διαγνωση ενηλικα.

outofcontrolmaron
Автор

Επίσης έχουμε και πολλές φοβίες.αυτες οι φοβίες όμως με κάνουν να προσέχω περισσότερο και να διορθώνω κάποια πράγματα.δηλαδή.επειδή φοβάμαι πολύ μην έχω ξέχασει κανένα μάτι ανοιχτό στην κουζίνα και βάλω καμία φωτιά ελέγχω δύο και τρεις φορές και γυρίζω πίσω να ελέγξω ξανά.οι φοβίες μου κάποιες φορές με έχουν σώσει

sundayrose
Автор

ΕΧΩ ΑΣΠΕΡΓΕΡ ΚΙ ΔΕΠΥ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΕ 😥😥😥😥😥😥😥😥

monaxikoatomo
Автор

Καλή η θεωρία αλλά στην πράξη λίγα ισχύουν με ακρίβεια
Κάθε μυαλό είναι διαφορετικό.
Όσο για το ριταλιν ακούσαμε πως δεν είναι και εθιστικό η δεν προκαλεί εφορία, έχει τον ίδιο μηχανισμό με την κοκαινη, το αναφέρει κανένας άραγε;
Επίσης ριταλιν δεν υπάρχει στην Ελλάδα μόνο το concerta που είναι βραδείας αποδέσμευσης.(μεγαλη διαφορα στο πως αποδεσμεύονται στο σύστημα μας.
Παιδιά προσοχή σε ποιους ‘ειδικούς’ πάτε τις διαγνώσεις που βγάζουν και τι χάπια σας δίνουν μετά από 1-2 συνεδρίες.

Greekparanoia
Автор

ααα ελα ρε.. μαλλον εχω δεπυ... καλη φαση

Geroundios
Автор

Απλά ατυχήματα είτε σωματικά η αυτοκίνητο σε αργή ταχύτητα ….! Αλλα σε γρήγορη, κανένα! …..

maryblue
Автор

Τα. Παιδια. Με. Δεπυ. Ειναι. Πολυ. Εργατικα. Ενηλικες.

ΣταυρούλαΚαψάλη-μο