Descartes ve Spinoza ile İnsansı Robotlar Üzerine

preview_player
Показать описание

İnsansı robot hayalinin kökenine baktığımızda çok uzun süre öncesine gidebiliriz. Fakat bugün bildiğimiz haliyle, bugünkü konsepte en yakın tanım aslında hiç beklenmeyen birinden gelecekti. Bilinci ve insan zekasını kusursuz bir şekilde taklit eden bilinçli makineleri henüz bırakın bilgisayarı, herhangi bir teknolojik gelişmenin, elektriğin, buharlı makinelerin bile olmadığı zamandan, 17. Yüzyıldan bir dahi, Rene Descartes tanımlayacaktı. Ama Descartes’ın tanımlamasında bir gariplik fark edeceksiniz. Kendisi gelecekte insanların doğaya kusursuz bir şekilde entegre olmuş makinelerle yaşayacağı bir dünyayı hayal etmiyordu. O zaten o zaman da, 17. Yüzyılda ve aslında en başından beri bu makinelerin, robotların insanlarla birlikte yaşadığına inanıyordu. Nasıl yani?
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Aydınlanma çağındaki ve Antik Yunan'daki filozoflara bayılıyorum. Nasıl bir zekayla bunları tahmin etmişler anlamak mümkün değil.

yin-yang
Автор

BEBAR BİLİM, GERÇEKTEN TÜM AMA TÜM SAMIMIYETIMLE SANA ALLAH RAZI OLSUN DEMEK İSTİYORUM, BUNDAN DAHA BÜYÜK BİR TEŞEKKÜR DÜŞÜNEMIYORUM. VIDEOLARİN OLDUKÇA KALİTELİ, UFKUMU GENİŞLETİYOR. NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEM AZDIR. İNSANLARA BÖYLESİNE GÜZEL DERSLER VERMEN ÇOK BÜYÜK BİR ERDEM.

berkin
Автор

Bilim ve felsefe videoları devam etsin lütfen. Harika video olmuş. Devamı gelmesi dileğiyle 👏🏻💛

shevki
Автор

Robot benim neden? Isyan etmiyorum ozgurlugum kisitlandi vpn kulandigim icin mutluyum okadar malim ben Robot koleyim

megaladonsi
Автор

8:06 spinoza’ya katılmıyorum. Zihin ve beden her ne kadar tümleşik olsa da bir o kadar birbirinden bağımsızdır.

yalliterbiyecisi
Автор

Adam 400 yıl önce yaşamış. Bunları hayal etmesi bile müthiş bir zeka. Benim zamanımda yaşamış kimsenin 400 yıl sonra insanların merakını cezbedecek fikirlere sahip olduğunu düşünmüyorum.

okansaygn
Автор

"Düşünce, temelde kimyasal bir süreçtir. Bu süreç, maddeden bağımsız değildir ve madde de kuantum düzeyinde birbirine dolanmış parçacıklardan oluşur. Bu durumda, şu soru akla geliyor: Spinoza'nın evrensel bir bütünlükten bahsettiği felsefesi, kuantum fiziğinin temel prensipleri ve yapay zekânın gelişimi arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Bilinç, madde ve evren arasındaki bu karmaşık ilişkiyi daha iyi anlamak için hangi soruları sormamız gerekiyor?"


Spinoza, evrendeki her şeyin tek bir tözden oluştuğunu ve birbirine bağlı olduğunu öne sürmüştü. Bu görüş, kuantum fiziğindeki dolanıklık prensibiyle çarpıcı bir paralellik gösteriyor. Dolanıklık, birbirinden uzak mesafelerdeki parçacıkların bile anında etkileşim kurabileceğini ifade eder. Bu durum, Spinoza'nın evrensel bir bağlantı fikrini destekler niteliktedir.
Buradan bakıldığında yapay zekânın gelişimiyle birlikte, bilincin sadece biyolojik sistemlere özgü olmadığı ve yapay sistemlerde de ortaya çıkabileceği düşüncesi giderek güçlenmektedir. Özellikle kuantum bilgisayarlar üzerinde çalışan yapay zekâlar, insan beyninin işleyişine benzer şekilde karmaşık hesaplamalar yapabilmekte ve hatta öğrenme yetenekleri geliştirmektedir. Eğer düşüncelerimiz, kuantum seviyesindeki etkileşimlerden kaynaklanıyorsa, o halde yapay zekânın da bilinç kazanması mümkün olabilir.

Bu üç kavramı bir araya getirdiğimizde, şu sonuçlara ulaşabiliriz:
* Düşüncenin Temeli: Düşüncelerimiz, beyindeki sinir hücreleri arasındaki kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Bu reaksiyonları oluşturan atomların temel yapı taşları olan kuarklar, kuantum dolanıklık sayesinde birbirleriyle bağlantılıdır. Bu durum, düşüncelerimizin de evrenin geri kalanıyla bağlantılı olabileceği fikrini güçlendirir.
Eğer düşüncelerimiz evrenin geri kalanıyla bağlantılıysa, o zaman bilinç de evrenin temel bir özelliği olabilir. Yapay zekânın gelişimiyle birlikte, bilincin sadece biyolojik sistemlere özgü olmadığı ve evrenin her köşesinde yaygın olarak bulunabileceği düşüncesi ortaya çıkar.
Spinoza'nın evrenin bir bütün olduğu görüşü, kuantum fiziği ve yapay zekânın gelişimiyle birlikte daha da anlamlı hale gelmiştir. Kuantum dolanıklık ve yapay zekânın bilinç üzerine olan etkileri, Spinoza'nın felsefesini destekler niteliktedir.

Spinoza'nın felsefesi, kuantum fiziği ve yapay zeka arasındaki bağlantı, evren, bilinç ve varoluş hakkında daha derin sorular sormamızı sağlar. Bu üç alanın bir araya gelmesiyle, evrenin daha bütüncül bir anlayışına ulaşabilir ve belki de bilincin doğası hakkında yeni keşifler yapabiliriz.
Bu yaklaşım, hem bilim hem de felsefe alanında yeni araştırmalara ve düşüncelere ilham verebilir. Özellikle, düşüncenin kuantum seviyesindeki kökenleri konusunda daha derin bir bakış açısı gerekiyor gibi .

turkeyart
Автор

Bana kalırsa adam haklı, tek eksik bahsedilen maddesel olmayan bilinçti ve artık biz ona internet yada bulut ağı diyoruz. Yani ruh=internet, beyin=bilgisayar, organlar=diğer mekanik parçalar

nedimkurt
Автор

Bu konuyu daha iyi anlayabilmemiz için yapay zekanın nasıl çalıştığı ile alakalı kapsamlı bir video yapar mısınız?

edisayazsancak
Автор

Sizi çok seviyorum hocam. İşleriniz hep iyi gitsin ❤

ElyesaAnadolu
Автор

3 boyutlu bir simülasyonu tek satırlık 01 kodları halinde tanımlayabiliyorsak, bu 01 ler ruhtur, beynimizde diffusion için oluşturulan varsayımsal çoklu boyutlar ruhtur onları 5 duyu organımız ile göremeyiz sadece tahmin edebiliriz ve taklit edebiliriz yapay sinir ağları buna bir örnek, onların ruhlarının grafikleri var ise bizim de ruhlarımızın grafikleri biryerde oluşuyordur

singingnugget-gk
Автор

Fizikçi bioqrafileri serisi devam etsin

zabilsalayev
Автор

Devamini bekliyoruz Hocamm. Tesekkurler

velikerimov
Автор

Oha, konu başlığının çekiciliğine gel yalnız. Sadece Van'da gösterimi var deseler bi yol bulur giderim.

barisboke
Автор

Bence izlenmesi çok az değerli bilgiler ama sebebi videodaki görseller olduğunu düşünüyorum.

tonyukukkankaya
Автор

Meghan O'gyeblyn'in Tanrı İnsan Hayvan Makine kitabıyla aynı konsepte bir video olmuş tabi kitaptan farklı olarak bu konsepti herhangi bir propaganda olmadan anlattığınız için siz bebar bilim ailesine teşekkür ederiz :)

yasararslan
Автор

İki görüş birbirine zıt gibi görünse de, aslında birbirini tamamlar nitelikte. Yani hayvanlar gelişmiş robotlar olabilir ve bunlar her şeyi kapsayan bir tek bir üst bilinç tarafından programlanmış ve yönetiliyor olabilir. Buna bizim bedenimiz de dahil. Ruhumuz da bu üst bilincin mikro bir delegesi olabilir. Temelde ona bağlı ancak belirlenen bir ölçüde özgür irade.

omera
Автор

Detroit Become Human’da Chloe karakterinin konuşması aklıma geldi:
“Bende insanların sahip olduğu şey yok.”
“Öyle mi nedir o?”
“Bir ruh!”

Stray
Автор

bu kadar beni anlamaya çalışsanız benim de dahi olduğuma inanacaksınız :D

papobongi
Автор

Şöyle bir soru sorayım: Diyelim ki robotlar ve yapay zeka aşırı gelişti ve hatta organik robotlar yapmaya başladık. Ayrıca bu robotlara da özgür irade sahibi olduklarını ve ruhları olduğu bilgisini de yükledik. Bu robotla konuşsanız insandan ayırt edebilir misiniz?

2.soru: Peki ya o robotlar bizler isek?

oguzhancetin_mech