Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαμόρφωση Παιδικού Δωματίου

preview_player
Показать описание
Φτιάχνοντας το παιδικό τους δωμάτιο θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως φτιάχνουμε το ορμητήριο από το οποίο το παιδί θα ξεκινάει να καταστρώνει τα όνειρα του. Σε ένα παιδικό δωμάτιο ένα παιδί παίζει, ξεκουράζεται αλλά και διαβάζει.

Πώς όμως μπορούμε να φτιάξουμε ένα περιβάλλον που θα βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να έχει μια λειτουργική καθημερινότητα?

Για αυτό το λόγο έχουμε κοντά μας την κ. Γαλανοπούλου Μαρία, ειδική παιδαγωγό.

Γεια σας κ. Γαλανοπούλου και ευχαριστώ πολύ για την τόσο θερμή αποδοχή σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σας και για την ευκαιρία που δίνετε σε εμένα και το «Τηλεσκόπιο».

Πείτε μας ως ειδική στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (Μ.Δ.) όπως η δυσλεξία ή διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), πώς θα πρέπει να σχεδιαστεί ο χώρος μελέτης του παιδιού?

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούμε κάθε φορά εξατομικευμένα με βάση το προφίλ του παιδιού και το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται, καθώς, αλλιώς θα οργανώσουμε το δωμάτιο ενός νηπίου κι αλλιώς ενός παιδιού σχολικής ηλικίας ή ενός εφήβου.

Διαφορετικά θα οργανώσουμε το δωμάτιο ενός νηπίου με δυσκολία συγκέντρωσης ή υπερκινητικότητα, αλλιώς το δωμάτιο ενός παιδιού με δυσλεξία που βρίσκεται στο δημοτικό και τελείως διαφορετικά το χώρο ενός εφήβου με μαθησιακές δυσκολίες.

Επομένως Μαρία, πώς επηρεάζει η δυσκολία του παιδιού τη διαμόρφωση του παιδικού δωματίου?

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ανάλογα με τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί, διαμορφώνουμε το χώρο του. Για παράδειγμα ένα νήπιο που έχει υπερκινητικότητα χρειάζεται ένα χώρο αρκετά δομημένο και τακτοποιημένο, ώστε να μπορεί να παίξει με ασφάλεια, να ντυθεί, να κοιμηθεί.

Ένας μαθητής του δημοτικού σχολείου που αντιμετωπίζει δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής, αντίστοιχα έχει ανάγκη από έναν χώρο που θα τον βοηθάει στην οργάνωση της μελέτης του.

Το ίδιο ισχύει και για έναν έφηβο που ο προσωπικός του χώρος είναι πολύτιμος και χρειάζεται να μπορεί να μελετά οργανωμένα, να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται.

Παρόμοιες προσαρμογές είναι σημαντικές και στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

Τι χρώματα θα προτείνατε?

Σίγουρα το χρώμα καθορίζεται πολλές φορές από το φύλο του παιδιού, αλλά μπορούμε σε παιδιά με δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής να χρησιμοποιούμε απαλούς τόνους, ενώ σε παιδιά που μπορεί να έχουν πιο αργό ρυθμό και ταχύτητα επεξεργασίας ίσως ένας τοίχος ή μια ταπετσαρία κοντά στο γραφείο με κάποια έντονη απόχρωση να τονώσει την προσοχή του.

Ποια η θέση των παιχνιδιών την ώρα της μελέτης?

Τα παιχνίδια και οτιδήποτε αφορά στη ψυχαγωγία του παιδιού είναι σημαντικό την ώρα της μελέτης να είναι αποθηκευμένα και τακτοποιημένα σε ειδικά κουτιά και ράφια. Τα παιχνίδια μπορούν να οργανώνονται ανά είδος, προκειμένου το παιδί να μπορεί να επιλέξει πιο γρήγορα χωρίς να συγχέεται και να νομίζει ότι θέλει να παίξει με όλα τα παιχνίδια του.

Ως προς το γραφείο είναι σημαντικό να είναι άδειο από αντικείμενα και οπτικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της μελέτης και να υπάρχουν γύρω από αυτό ράφια και χώροι που βοηθούν στην οργάνωση της μελέτης.

Για τα παιδιά με Μ.Δ. και ΔΕΠΥ, η οργάνωση της μελέτης είναι μια κοπιαστική διαδικασία και καθώς τα διευκολύνουμε και τα εκπαιδεύουμε στην οργάνωση του χώρου τους, το άγχος τους μειώνεται και η επίδοση τους αυξάνεται.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να έχουν ειδική μελέτη σε ό,τι αφορά το φυσικό και τεχνητό φωτισμό ? Οι κουρτίνες και τα υφάσματα θα πρέπει να έχουν κάποιο ειδικό χαρακτηριστικό?

Αρχικά σκέφτομαι πόσο σημαντικό είναι το δωμάτιο του παιδιού να είναι ευάερο και ευήλιο.

Σίγουρα προτιμούμε το φυσικό φως, αλλά αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και ειδικά όταν νυχτώνει ,προτιμούμε φως το οποίο δεν κουράζει τα μάτια και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Ως προς τις κουρτίνες και τα υφάσματα είναι σημαντικό να παρέχουν επαρκή σκίαση σε μαθητές που ίσως έχουν κάποιες δυσκολίες στην όραση τους και το φυσικό έντονο φως τους ενοχλεί, ενώ σημαντικό είναι όταν επιλέξουμε υφάσματα για το παιδικό δωμάτιο να λαμβάνουμε υπόψιν μας τυχόν αισθητηριακές δυσλειτουργίες που μπορεί να έχει το παιδί όταν έρχεται σε επαφή με διάφορες υφές και υφάσματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να αφορά πολύ συχνά και παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Τι θα μας προτείνατε για τα υπερκινητικά παιδιά?
Τα υπερκινητικά παιδιά με δυσκολίες προσοχής και συγκέντρωσης σίγουρα χρειάζονται πολύ καλή οργάνωση των χώρων παιχνιδιού και εκτόνωσης και φυσικά πολύ καλά οργανωμένους και τακτοποιημένους χώρους για μελέτη.

Όταν ακούω τις λέξεις υπερκινητικότητα και μελέτη μου έρχεται στο μυαλό η καρέκλα με τα ροδάκια. Είναι πολύ σημαντικό η καρέκλα να είναι σταθερή και το παιδί ανάλογα με το ύψος του να φτάνει να ακουμπήσει το πάτωμα ή κάποιο υποπόδιο, καθώς όταν η καρέκλα έχει ροδάκια και το παιδί έχει ήδη μια τάση για κίνηση, θα είναι πολύ πιο εύκολο να κουνιέται και ίσως να σηκώνεται κιόλας.

Рекомендации по теме