Bilimsel ilerleme ile dinler zaman içinde yok mu olacak? | Doç. Dr. Alper Bilgili

preview_player
Показать описание

Bilimsel İlerlemeyle Dinler Zaman İçinde Yok mu Olacaktır?
Doç. Dr. Alper Bilgili

Bilimin dinlerin yerini alacağı görüşü elbette bir çok açıdan problemli bir görüştür. Çünkü bilim ve din aynı soruları cevaplamamaktadır. Örneğin bilimcilikle ile ilgili soru cevabımızda açıkladığımız gibi bilim, ahlak ve anlam konusunda çoğu zaman sessiz kalmaktadır. Nitekim insanlığın bilimde en çok ilerlediği buna mukabil sekülerleşmenin en çok yaşandığı dönemde iki dünya savaşının yaşanması da; sanıldığı gibi bilimin her derde deva olmadığını, dinlerden kurtulmanın insanları çözüme ulaştırmayacağını ve John Lennonʼun şarkısında söylediği gibi dinlerden arınmış bir dünyanın, dünyayı cennete çevirmeyeceğini ziyadesiyle gösterdiğini düşünüyorum.
Örneğin bunlardan bir tanesi Jerry Park ile Elaine Ecklund tarafından gerçekleştirilmiş ve Amerikaʼnın en prestijli yirmi bir üniversitesinde bilim insanlarına din hakkında ne düşündükleri sorulmuştur. Yapılan çalışmaya katılan bilim insanlarının çoğu din ile bilim arasında bir çatışma olduğu izahının geçersiz olduğunu ifade etmiştir ki tekrar ediyorum bu Amerikaʼnın en prestijli yirmi bir üniversitesinde sorulan bir sorudur. Din ile bilim arasında çatışma olduğunu düşünen bilim insanlarının aile geçmişlerine bakıldığında bu insanlarının çoğunun seküler ailelerden geldiği görülüyor. Yani aslında henüz bilim insanı olmadan dine karşı bir kısım yargıları olan insanların din ve bilim arasında çatışma olduğunu düşündüğünü görüyoruz. Bu durum da aslında bu görüşlerinin bilimden öğrendikleriyle şekillenmediğini, aileden gelen bir sosyalizasyonun sonucu oluştuğunu göstermektedir.

Bilimin hangi kanunu insanları dinden uzaklaştırabilir ki? Aslında gördüğümüz; insanların çoğunlukla başka gerekçelerden dolayı dinden uzaklaşması, ama bunu meşrulaştırırken bilime referans vermesidir. Çünkü bilimin beraberinde getirdiği prestijden faydalanmak istemektedirler. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse viktoryen dönemde, döneminin en önemli çalışmaları yapan Frank Thurmannʼın da bahsettiği gibi insanların dinden uzaklaşma nedeni temel olarak bilimsel veriler değil, kilisenin insanlar üzerindeki baskısını arttırmasıdır. Ancak insanlar kilisenin baskısını arttırması neticesinde dinden uzaklaşırken sanki buna daha rasyonel bir gerekçeyle uzaklaşılmış gibi savunulması için bilime referans verdirmişlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi bilimin sekülerleşmesi ile bilim yoluyla sekülerleşmenin farklı kavramlar olduğudur. Yani aslında bizim gözlemlediğimiz hayatın, toplumun bir çok alanında, bir çok kurumunda gerçekleşen sekülerleşmenin bilime de yansımasının olduğudur. Nasıl politikada artık dine daha az referans veriliyorsa, insanlar yöneticilerin Tanrı tarafından seçildiğini düşünmüyorlarsa aynı şekilde bilimde de Tanrıʼya ve dini kurumlara daha az referans verilmeye başlanmıştır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Çok güzel açıklamışsınız, Allah razı olsun.

OnurMustafaEzber
Автор

çok doyurucu bir açıklama olmuş, tebrikler!

mizarrigel
Автор

Teşekkürler hocam videolarınızın devamını bekliyoruz

onderkdbskdhd
Автор

Hocam, savınız, daha hangi farklı açıdan nasıl kanıtlanabilirdi Allah bilir. Çok iyi hazırlanmış, Allah razı olsun.

mervenur
Автор

Yazılımla uğraşan ve İnşallah yazılım mühendisi adayı biri olarak felsefenin aslında yazılımın ikiz kardeşi olduğu kanısına vardım, bence yazılımla felsefeyi matematiğe dökebiliriz, bir çok felsefi soruları basit yazılımlarla ceveplandırabiliriz, çünkü yazılım asla yalan söylemez, söyleyemez, yazılım kuralları sonuca döker

Автор

Aksine dine ve allaha olan inancin dahada pekisecegi bilimin ilerlemesi ile paralele oldugu asikardir.

bunyaminzaric
Автор

Hocam maaşallah 80 kiloysanız 40'ı beyin 40'ı bilgi. Maaşallah çok güzel açıklamışsınız

rationalway
Автор

DÖRDÜN İKİDEN BÜYÜK  OLDUĞUNU MATEMATİK
HELAL İKİNİN HARAM DÖRTTEN BÜYÜK OLDUĞUNU DA DİN ÖĞRETİR.

hikmetbey
Автор

İnsanlarda bu acizlik, psikolojik ve fizyolojik eksiklikler oldukca inaclar, dinler olucaktir.

TheFardip
Автор

Dinler yok oşabilir ama islam yok olmayacaktır

mehmetacar