Akıl - Bilim - Aydınlanma İlişkisi | Celal Şengör ve Ahmet Arslan Teke Tek Bilim'de değerlendirdi

preview_player
Показать описание
Aydınlanma nedir? Düşüncenin temelinde ne var, günümüze neler kazandırdı? Aydınlanmanın öncüleri kimler? Bilim ve aydınlanma arasındaki ilişki nedir? Aydınlanma düşüncesi nasıl gelişti? Aydınlanmanın iddiası ne? Aydınlanmaya göre ahlak nedir? Aydınlanma için aklın önemi ne? Aydınlanma nasıl bir toplum önerir? Aydınlanma dünyayı nasıl etkiledi? Aydınlanmada eğitim rolü nedir?

Teke Tek Bilim'de Fatih Altaylı sordu; Felsefe Profesörü Ahmet Arslan ve Akademisyen Prof. Dr. Celal Şengör yanıtladı.

Tarih: 2 Mayıs 2022

Teke Tek Bilim'de Prof. Celal Şengör ve Prof. Ahmet Arslan Fatih Altaylı'nın sorularına yanıt verdi. Programda tarihin ışığında Aydınlanma felsefesi ve günümüzdeki etkileri ele alındı.

İşte konuşmalardan öne çıkan ana başlıklar:

PROF. DR. AHMET ARSLAN: AYDINLANMA DÜNYAMIZA HEDİYE

Aydınlanma batı için aktüel bir şey değildir. Bizzat yaşamaktadır. Voltaire'nin söylediği hoşgörü, dine karşı eleştiriler bütün bunlar bir felsefeciden çok bir aydının sözleri gibi gelir. Bu gün artık hepimizin hayatında su gibi, hava gibi ayrılmaz parçası olmasıdır. Aydınlanmanın bize, Batı'ya hediye ettiği, ta 19. yüzyıldan itibaren dünyamıza hediye ettiği bir şey. Esas itibariyle entelektüel bir hareket.

PROF. DR. CELAL ŞENGÖR: BİLİM DEVRİMİ OLMASA AYDINLANMA GELMEZDİ

17. yüzyılda bilim devrimi olmasaydı, arkasından aydınlanma gelmezdi. Galile'nin arkasından Newton geliyor. Bu zaferi hazırlayan adam Descartes.

PROF. ARSLAN: Aydınlanmanın başlangıcı 17. yüzyıl. Bilimle ilişkisi var. Bilim aklın gücünü gösteriyor. Antik Yunan'da da bir aydınlanma var. Türk Rönenansı terimini de kullanabiliriz. Cumhuriyet için Türk hümanizmi terimini de kullanabiliriz. Bunlardan korkmayalım. Bunları kullanalım. Yunan dünyasında önce doğabilimcileri var. Yaklaşık 150 yıl. 5. yüzyılın ortalarına doğru Sofistlerle başlayan hareket var. Fizikçiler doğa, doğa yasası, değişme nedir? Daha sonra insan, toplum, din, ahlak, politika nedir tartışılıyor. Doğa üzerindeki ilgiden Sofistlerle birlikte insan, insani, kültür ve toplumsalla ilgilenir. Önce akıl kendini doğa araştırmalarında gösteriyor. Bilgi yeteneklerimizi kast ediyorum. Batı'da 17. yüzyıl bilim yüzyılıdır. Büyük doğa sistemlerinin yüzyılıdır. Şimdi deyim yerindeyse kendisini doğada, doğa biliminde çok başarılı bir şekilde kanıtlayan insan aklı, yeteneği yavaş yavaş kendine dönerek kendisini anlamaya, aydınlatma cesaretini göstermeye başlıyor. Yunan aydınlanmasından Batı aydınlanmasına. Descartes bilimsel gelişmelerin içinde bir adam. Descartes her şeyden şüphe ediyor. Kesin, apaçık, kendine yeter, hareket edeceğim temel doğru arayacağım diyor. "Düşünüyorum o halde varım" diyor. Bireysel insan haklı dayanacak bir nokta olarak yine kendisini biliyor. Hakikatlerin kaynağı. Bu noktadan sonra hareket noktası insan. İnsan kendi yetileri hakkındaki bilincinde dünyayı işaret edecektir. 18. yüzyıla geldiğimiz zaman bu akıl kendine olan bütün güveniyle ortada. Kendine duyulan bu güven ilerlemeye olan inanç ortaya çıkıyor.

"DÜŞÜNÜYORUM O HALDE VARIM ÇOK ÖNEMLİ BİR SÖZ"

PROF. ŞENGÖR: Newton'un ölümü ile Ahmet Hoca'nın dediği 'insan aklı her şeye kadirdir'. Hume diyor ki, Kepler yörüngeleri ölçtü, biçti. Newton bunlara kanun buldu. Ama bu bütün kainata genelleRek değildir diyor. Descartes'in 'düşünüyorum öyleyse varım' çok önemli bir şey. Klasikçiler "Biz Tanrılara ihtiyaç duymadan bilebiliyoruz bazı şeyleri" diyor.

PROF. ARSLAN: Tales doğabilimcisi ama aynı zamanda kendi ülkelerinde kanun kuruyor. Yunan insanı çaresiz, yukarıdan yardım yok. Maden yok, tarım yok. Başka çareleri yok. Genel olarak Yunan dünyası zaten bir aydınlanma demek.

"ÖZGÜRLÜKTEN KAYNAKLANMAYAN SEÇİM AHLAKİ DEĞİL"

PROF. ARSLAN: Adamın derdi politika. Site bozulmuş. Alıştığı geleneksel kavramlar üzerinden devam etmiyor. İç savaş var. Sofistler de ortaya güvenilir bir şey bırakmamış. Siteye ezeli, ebedi, evrensel, şüphe edilemeyecek hakikatler vereyim diyor. O hakikatler Tanrı. Adam yine akılcı. Ahlakla özgürlük arasındaki ilişki sadece Kant'la başlamıyor. Ahlakın dinden üstündür demeyelim ama kendine mahsus moral, yasalar olduğu fikri yine orada var. Sokrates ahlakı bir bilim olarak kurma projesinin sahibidir. Gelenek, görenek, atalar değil bir bilim ve hakikat olarak. Platon da bu projeyi devam ettirir. Değişmeyen mutlak hakikatlerin içinde ahlak da vardır. Estetik değerler de var. Esas itibariyle ahlak hakikatleri vardır. Diyaloglar'dan birinde tartışır. Bir adam babasını şikayet eder. Babası dinsiz diye. Tanrılar bir şeyi ahlakın temel değeri olan iyiyi, iyi olduğu için mi emreder? Yoksa Tanrılar ona emrettiği için mi? Kant'ın meselesi de odur. Ahlak dinden bağımsızdır. Ahlakın yasası başka, dinin işleyişi başkadır. Ama şu da vardır; ahlaksız bir din olmaz. Kant dindardır. Ama adam şunu fark ediyor, insanı insan yapan şey, moral alanını yaratan şey onun meşruiyetini veren şey sorumluluktur. Madem ki sen yapmak zorundasın, o zaman özgür olman gerekir. Özgürlükten kaynaklanmayan seçim zaten ahlaki seçim değildir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ahmet Hocayı, bana benim gibilere tanıtan fatih altaylıya teşekkür ederim.

EternalVanlife
Автор

Ara ara açıp izlediğim nadir programlardan. Fatih bey sayesinde Ahmet hocamız gibi değerli insanlardan faydalanabiliyoruz ❤

ilkerkaraarslan
Автор

Ne kadar değerli programlar bunlar. Gel ders niyetine dinle, fazladan kaynak

sibeldag
Автор

İlber Hoca ile olan programları izleyemiyorum sürekli araya girip konuyu 1 saat boyunca çok değiştiriyor ama Ahmet Hoca'nın müthiş bir anlatım tarzı var ve Celal Hoca ile bir araya geldikleri videolar resmen velinimet bizim için.

sirbrianhowardclough
Автор

Oya hanım haklı Celal hoca “ kaşıkçı Elması “ kadar kıymetli bir cevherdir. Bazen tuhaf laflar etse bile bir değerdir.

adilbey
Автор

Muhteşem bir program, değerli Ahmet ve Celal hocama bilgilerini ve yorumlarını paylaşma lütfunda bulundukları için çok teşekkür ederim. Sayın Fatih beye bu imkanı sağladığı için takdirlerimi ve şükranlarımı sunarım.

Emininsweden
Автор

Ahmet Arslan hocamı bizlere tanıttığınız için şükranlarımı sunarım. Büyük bir değer.

bengutetik
Автор

Fatih bey çok teşekkürler ülkemizin entelektüel açıdan gelışimine çok katkıda bulunuyorsunuz 🙂

oguz
Автор

Bugün tarih 28.03.2023 bu programı 3. Kez yine zevkle izledim. 85 milyon nüfuslu bir ülkede böyle önemli bir program nasıl olur da sadece 19bin izlenir benim aklım almıyor. Böylesine çürümüş bir toplumda yaşadığım için utanıyorum. Sn Şengör hocam, sn Arslan hocam siz Türkiye için değil tüm dünya toplumları için önemli insanlarsanız. O yüzden çok değerli vaktinizi böylesine yozlaşmış 3. Sınıf bir toplum (toplumda diyemicem çünkü toplumun güzel bir tanımı var.) İçin harcamanız beni üzüyor. Ben eminim burda yaptığınız şu programı CNBC -FOX vs. kendi kanalında yapmak için nelerini vermez. En azından değerinizi bilecek bir kitleye hitap edersiniz. Siz bu topluma çok fazlasınız hocam.😔😔

kamilgulhan
Автор

Ulan iyi ki bu adamlar var ve ayağımıza kadar getirdiniz.

akyuvar
Автор

Efsane sizin gibi değerli insanlarla aynı dönemde

sinanaksoy
Автор

Super bir program 3. Izleyisim her dakikasinin ezbere bilinmesi lazım.

salih
Автор

Yıl 2024 defalarca izlesem yeni bilgi ediniyorum 🤔

alitoprak
Автор

Hocam bu nasıl bir beyin bu kadar bilgiyi hafızada tutmak dilim tutuluyor gerçekten saygılar

kayahanduygulu
Автор

Hocalar çok bilgili, ama fiziklerine hiç dikkat etmemişler. Keşke kilolarına dikkat etselerdi, sonuçta bize uzun süre lazımlar.

cinaralcinar
Автор

Hümanizm beşeriyetçilik bireysellik de aydınlanmaya girer mi

bahattinyldrm
Автор

1:06:43 şu ismi bir daha söylesene hocam😄

fatihyayla
Автор

Şu ülkede aydınlatan kaliteli programlar yapan halka faydalı işler yapan il sağlık programlarında Çağla Şikel gündüz kuşağında diğeri tabii ki Fatih Altaylı

gokbore
Автор

1:06.43 şu ismi bir daha söylesene hocam😄

fatihyayla
Автор

her şey çok güzel de, videoyu yüklerken reklamları neden kesmediniz? YouTube zaten reklam veriyor bir de programın reklamını izliyoruz.

ozgurylmaz