2300 Yıllık Stoacı Yaşam Felsefesi ile Tanış! | Felsefe Tarihi 17

preview_player
Показать описание
Çağımızı bir kelimeyle anlat deseydiniz hakikatsizlik çağı derdim. Nietzsche ölümünü müjdeledi, dadaistler mezarı üstünde dans etti, post-modernler zaten hiç varolmadığını söyledi, post-truth’tan söz ettiğimiz bugünlerde ise varsa bile artık hiçbir değeri kalmadı. Neyin gerçek olduğu konusunda tek güvenilir kılavuzumuz bilim ama o da bize hangi değerlere uygun olarak yaşamamız gerektiğini söylemiyor. Bireysel olarak depresif, toplumsal olaraksa devasa bir buhranın içindeyiz. Tam da bu belirsizlik anında gündelik hayatımızda bize kılavuzluk etmesi umuduyla bazı felsefi okullar yeniden görünür hale gelmeye başladı. Bunlardan en önemlisi Stoacılık.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı aktivist Nelson Mandela’dan, Amerika birleşik devletinin 26. başkanı Theodore Roosevelt’e, Harry Potter serisi ile hepimizin hayatına dokunmuş JK Rowling’den, pazarlama dünyasının ünlü ismi Ryan Holiday’a farklı işlerle uğraşan başarılı pek çok kişinin yaşam felsefesi haline geldi Stoacılık.

O yüzden bu videoda Stoacılığın hayatımıza nasıl mutluluk ve anlam getirebileceğini görmek için üç geç dönem Stoa düşünürü Seneca, Epiktetos ve Marcus Arelius’un ahlak felsefesine başvuracak, yaşam hakkında verdiği öğütleri dinleyeceğiz.

Bu videonun sponsoru olan Storytel'i indirmek ve 14 gün boyunca ücretsiz denemek için:

💡 Yeni Başlayanlar için "Dilozof Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)

BEN KİMİM❓

📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?

📣 Ücretsiz bültenime kayıt olarak videolarımın metinlerini mail olarak alın:

📱SOSYAL MEDYA

🎶 KULLANILAN MÜZİK:
Esther Abrami - No.7 Alone With My Thoughts
Dan Bodan - The Two Seasons
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Abla aç bi felsefe okulu herkes birbirinin hem öğrencisi hem öğretmeni olur

ahmettariff
Автор

Stoa felsefesi konusunda Cengiz Çevik Bey'in bir yayınını dinlerken aklımda onun dediği bir söz kalmış : "Olguya odaklan!"

Senin de videonun "evrenin kendi planı çevresince hareket etmesi" kısımlarında bahsettiğin şey bu olsa gerek. Biz nasıl kendi olgumuza odaklanmışsak, evren de kendi olgusuna odaklanmış ve bu şekilde devam ediyor. Olmaklıkta kalmak, oluşa devam etmek, olgunun olup bitmemesi ve süreğenlikle devam etmesi gibi konuların birleşimini ben de seviyorum. Cicero ve Seneca gibi insanların zamanında yaşasaydım hiç bıkmaz ve sürekli onların kendi olgularını bana anlatmalarını dinlemek isterdim.

Her zamanki gibi güzel ve emek dolu olduğu belli bir video olmuş Dilozof, emeğine sağlık.

alintilarlayasiyorum
Автор

stoacılığın öğretileri okullarda ilkokuldan itibaren ders olarak verilmeli. felsefenin toplum faydası kısmını çok iyi yansıtıyor. bize lazım olan da Marcus Aurelius gibi bir lider bu devirden sonra. bu travmaları ancak öyle bir yönetici ile aşarız.

sacrdsilence
Автор

Kaz Dağları göndermesi çok yerinde olmuş

osmanyldrm
Автор

Bayıla bayıla izliyorum Dilara'nın videolarını. Eşi dostu döverek abone yapıyorum. Ekrana ekmek falan banasım geliyor. Kanal dengemi bozdu...

haliskoca
Автор

“Şunu aklında tut: kontrolümüz dışında olan şeylere verdiğimiz değer arttıkça, kontrolümüz azalır."

| Epiktetos

atakanfrat
Автор

Herzaman söylüyorum, ( keske kelimesini sevmiyorum ama, malesef ama realite ) YouTube 20 sene önce böyle bilgeliklerle dolup taşsaydi bugünkü gibi.. Bence cogumuzun hayatini positiv olarak oldukça kurtarirdi, en azindan bazilarimizin..
Çok ama cok dilerdim..
Cok tesekkürler Dilara..

nazimunsal
Автор

16 yaşındayım ve şuana kadar çevremde felsefe ile ilgilenen kimse olmadı ve bir bilgim yoktu bu konuda bu sene felsefe dersimde yardımcı olur diye kanalımız takip etmeye başladım ve çok teşekkür ederim.
Farklı bir perspektif sağlayabildiğiniz için.

shes
Автор

O zaman diyorum ki; " Yaşamak gerek bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine..."

sahingulseven
Автор

Bu kanalı ilk defa izliyorum. Çok akıcı ve güzel dil kullanıyor hanımefendi. Gerçekten dikkatimi çekti

vacultumkor
Автор

Defalarca dinledim, her seferinde farklı şeyler farkettim. Daha önce burayı nasıl anlamamışım dediğim bir çok yer oldu. Felsefe ileriye götürüyor bilinci açıyor. Çocuklara yoğun olarak felsefe dersi verilmeli, sorgulamayı ve daha önemlisi anlamayı öğrenirler.

Ertekgzd
Автор

Gece izledim videoyu beni o kadar etkiledi ki gece bir hayli üzerinde düşündüm gerçekten her türlü insana uyan şeyler var. Düşüncelere o denli daldım ki yorumu ancak şimdi yapabiliyorum.

fatmasudetasdelen
Автор

Hârika kadın, harika bir şekilde, harika şeyleri anlatıyor..💫👌

ayse
Автор

"Gün ışıyınca kendi kendine şöyle de: bugün meraklılarla, vefasızlarla, kaba, kıskanç, bencil kişilerle karşılaşacağım. Bütün bu kötülükler bu insanların başına, iyiyi ve kötüyü bilmedikleri için geliyor."

Düşünceler, Marcus Aurelius.

atakanfrat
Автор

ne kıymetli şeyler yapıyorsunuz... teşekkürler

emrekocabyk
Автор

Konuşma üslubunuza bayıldım. Diksiyonun güzelliği, akıcılık, içtenlik muazzam.💐

ogretmenhanimtube
Автор

Yıllarca düşünup sorgulayarak vardığım kişisel inancımın ve değer yargılarımın zaten stoacılık olarak isimlendirildiğini öğrendim şuan.

ayhirsizi
Автор

Birkaç gündür videolarını izleyemiyorum, şimdi fark ettim de özlemişim seni dinlemeyi yaa ^^ Haluk Tatar Hocamdan sonra en çok dinlediğim, izlediğim youtube kanalı seninki. Bağımlılık yapıyorsun bil istedim ^^

duygus
Автор

"Doğanın o büyük planına katkı sağlamalısın." Çok iddialı bir söz. Doğanın bir planı varmı?
Bu plan doğanın mı, doğayı da yaratan bir gücün/iradenin/yaradanın mı?
Diyelim ki bir plan var, bu planı nasıl bilebiliriz? Kendi gücümüz/irademiz buna yetermi, doğru ve eksiksiz anlayabilir mi?

LevonardodaVinCan
Автор

Oldukça anlaşılır bir dil kullandığınız içinde ayrıca teşekkürler..

Nefes-