Bitlis Ahlat Sazlıkları Sulak Alanı

preview_player
Показать описание
Bitlis Ahlat Sazlıkları Sulak Alanı

Sulak alanlar; Tabii veya suni, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, başta su kuşları olmak üzere tüm canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak olan yerleridir.

Ülkemizde 135 önemli sulak alan bulunmaktadır. Kuş göç yolu güzergâhında olan Bitlis il sınırları içinde toplam 6 sulak alan bulunmaktadır. Bu alanların 5 tanesi Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan niteliği taşımakta olup, Ahlat Sazlıkları sulak alanı bu alanlardan biridir.

Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan Bitlis’in Ahlat ilçesi, dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen sekizbinin üzerinde mezar taşı bulunan, UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Selçuklu meydan mezarlığına ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi ve Arkeolojik öneme sahip bu alan aynı zamanda birçok canlıya barınma ve üreme imkânı sağlayan ahlat sazlıkları sulak alanını da içermektedir.

Van Bitlis karayolunun hemen yanında yaklaşık 77 kilometrekarelik büyüklüğe sahip ahlat sazlıkları sulak alanı Bitlis bölgesinin önemli sulak alanlarından biridir. Alt havzası geneline yayılmış çok sayıda kaynak bulunmaktadır. Kaynakların birçoğu mevsimsel özelliktedir ve kar erime dönemlerinde aktiftir. Ahlat Sazlıkları sulak alan alt havzası bünyesinde barındırdığı ekosistem, habitat ve tür çeşitliliği açısından ve hidrolojik yapısı gereği hassas konumdadır. Bölgede son yıllarda artmaya başlayan insan kaynaklı etkiler, iklim değişiklikleri, bölgedeki önemli habitatlar olan sazlık-bataklık ve sulak çayırlık alanların değişmesine ve daralmasına yol açacağı endişe konusudur. Bölgede bazı kuş türlerinin alanda üremesi, endemik taksonların varlığı, Ahlat Sazlıklarının halen korunması gerektiğinin kanıtıdır.

Ahlat Sazlıkları Sulak alan alt havzasında; 11 sucul bitki taksonu, 100 karasal bitki taksonu, 184 kuş taksonu, 3 ikiyaşamlı, 13 sürüngen taksonu ve 12 memeli taksonu tespit edilmiştir. Bunlar arasında uludoğan, dikkuyruk, yaz ördeği ve Çayır delicesi endemik, nadir veya nesli tehlike altında olan taksonlar ile ulusal ve uluslararası sözleşmelerle korunan taksonlar bulunmaktadır. Nesli dünya ölçeğinde tehlikedeki benekli semender ve Endemik bir balık olan İnci kefali Ahlat Sazlıklarına ve sazlığı besleyen derelerde üremektedir. Ayrıca, özellikle kuş çeşitliliği alanı zenginleştirmekte önemini artırmaktadır.

Ahlat Sazlıkları sulak alanında 184 kuş taksonu tespit edilmiştir. Alanı temsil eden bayrak tür olarak Elmabaş Patka veya Boz Ördek veya Macar Ördeği önerilmektedir. Alanda Tespit edilen 111 taksonun 1’i endemiktir. Bu tür Bayır Pelinidir.

Ahlat Sazlıkları Sulak Alanı biyolojik çeşitliliği cömertçe sergileyen ve birçok kuş türünün rahatlıkla gözlemlenebileceği bir alan olup, doğaseverler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

En kısa zamanda onarım cam ağaçlarını dikin saygılar sunuyorum efendim

sarakaya
visit shbcf.ru