'Σαθρός συμβιβασμός'! Ο Ν.Κοτζιάς εξηγεί γιατί η συμφωνία με την Ιταλία κρύβει σοβαρούς κινδύνους

preview_player
Показать описание
Ο πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Κίνησης Ιδεών ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, εξηγεί τις αντιρρήσεις που έχει με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Κάνει λόγο για ένα "σαθρό συμβιβασμό", που στηρίζεται στη συμφωνία της υφαλοκρηπίδας του 1977, "του Κων.Καραμανλή, που είχε ομολογήσει ότι την έκανε υπό την πίεση του τουρκικού παράγοντα".
"Η επήρεια των νησιών είναι πολύ μικρή", λέει ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι "αυτό είναι ένα βήμα που δεν είναι καλό για τις επόμενες διαπραγματεύσεις και γι΄ αυτό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η τουρκική διπλωματία πανηγυρίζουν και λένε τώρα όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά στη βάση όσων συμφωνήσατε".

"Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι η κόκκινη γαρίδα στο Ιόνιο και το αέριο στο Αιγαίο. Είναι πρώτα απ΄ όλα η διαφύλαξη της κυριαρχίας", τονίζει ο κ.Κοτζιάς.

"΄Έπρεπε να ΄χαμε κλείσει τους κόλπους -κάτι που ήταν έτοιμο- και να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη , για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα", λέει ο κ.Κοτζιάς. "Θα ΄χαμε λύσει το πρόβλημα με την Ιταλία, την Αλβανία και το πρόβλημα της νοτιανατολικής Κρήτης όπως αυτό προκλήθηκε από το τουρκολιβυκό σύμφωνο". Εξηγεί πως λύνεται αυτό το τελευταίο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Γιατί υποστηρίζει ότι παραχωρήσαμε κυριαρχία;

"Η αιγιαλίτιδα είναι κυριαρχία...Είχα προτείνει να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας και μετά να συζητούσαμε για την ΑΟΖ, όπου δεν θα μπορούσαν να θέσουν θέματα. Το να παραχωρείς κυριαρχία στην αιγιαλίτιδα, είναι σαν να τους λες ότι όποτε θέλεις μπορείς να ΄ρθεις και να κάνεις εξορύξεις... Άρα δεχτήκαμε τη μικρή επήρεια των νησιών μας και παραχωρήσαμε κυριαρχία".

Ο κ.Κοτζιάς θέτει ένα σοβαρό ζήτημα: Τι ακριβώς προβλέπει η ΑΟΖ που συμφωνήθηκε , στα όρια της με τη Λιβύη; Αναμένει τις συντεταγμένες για να διαπιστώσει τι έχει συμφωνηθεί.

Η τουρκική διπλωματία θα μελετήσει τις συντεταγμένες και τα συμφωνηθέντα και θα ζητήσει την ίδια μέθοδο συντεταγμένων", λέει ο κ.Κοτζιάς απαντώντας αν τη συμφωνία με την Ιταλία μπορεί να "τη βρούμε μπροστά μας" στο Αιγαίο.

Μιλά για το Καστελόριζο, το διεθνές δικαστήριο και την τακτική της Τουρκίας που "φορτώνει στο τραπέζι όλο και περισσότερα θέματα".

"Καλό είναι η Ελλάδα να μην πάει σε συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών με το μοντέλο της Ιταλίας", λέει ο κ.Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι "έχω δει πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι συμβιβασμός στο Αιγαίο είναι τα 6 μίλια.Δεν γίνονται αυτά".

Ο πρώην ΥΠΕΞ υπενθυμίζει την κίνηση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη που είχε στείλει φρεγάτα για να παρεμποδίσει τον πλου τουρκικού ερευνητικού πλοίου, προσθέτοντας ότι "η νυν κυβέρνηση δεν έκανε το ίδιο, όταν το τουρκικό ερευνητικό επανεμφανίστηκε".

Ο κ.Κοτζιάς μιλά για την Κύπρο που φαίνεται ότι η Αθήνα έχει ξεχάσει, για τη Λιβύη και την τουρκική εμπλοκή, αλλά και για τον κίνδυνο να εμπλακεί και η Κρήτη στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

0:00 Συμφωνία Ιταλίας Ελλάδος
14:37 η Συμφωνία Ελλαδος Ιταλίας σαν "μοντελο" και στο Καστελοριζο
19:59 η απουσία της Κύπρου απο τις διαπραγματεύσεις
26:15 εχουν χαθει οι διαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία
58:47 Τσίπρας vs Κοτζιάς
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Είναι τουλάχιστον Σουρεάλ να μιλάει ο κύριος για εθνικά δίκαια χαιρετίσματα από Τη βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους.

georgesterg
Автор

Με τη συμφωνία της Λίμνης ο κύριος έδωσε αλιευτικά δικαιώματα σε ανύπαρκτο αλιευτικό στόλο με ανύπαρκτα παραδοσιακά δικαιώματα στο Θερμαϊκό κόλπο

georgesterg
Автор

Ο Κ. μας "εξηγεί" κιολας για .... "συμφωνία" και "συμβιβασμό". ΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

sofiagrafa
Автор

Πολύ ωραία τα είπε αλλά όπως πάντα μόνο λόγια.οταν ήταν στην κυβέρνηση γιατί δεν τα έκανε;
Και αυτά που έκανε με τα Σκόπια τι ήταν; καλός συμβιβασμός;
Άλλα λέει και άλλα έκανε.
Και αυτά που λέει για την Κύπρο γιατί δεν τα έλεγε όταν ήταν στην κυβέρνηση;αν είναι αλήθεια αυτά που είπε.

sotosnikol
Автор

Η συζήτηση περί Χάγης έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, μην χάνετε τον χρόνο σας! Η Τουρκία ΔΕΝ δέχεται καμία υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για τα νησιά, οπότε το έλυσε μόνη της το δικαστικό θέμα!

wvprese
Автор

Ο μαξιμαλισμός αυτού του είδους είναι που μας έφερε στο σημείο να κάνουμε συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής.

defendliberty
Автор

Για την αλιεία της γαρίδας δεν υπάρχουν ιστορικά δικαιώματα γιατί όχι το Grandfather clause.

salonikios
Автор

Αναρωτιέμαι αν ο κύριος Κοτζιάς έχει διαβάσει τα 5 άρθρα της συμφωνίας.

kostasmouzakitis
Автор

Totally unacceptable presentation based on mistaken comparisons and mistaken interpretations of the Law of the Sea. First, shrimp is not a fish. Secondly, there is a huge distinction regarding Italy. Because, Italy is a fellow EU country and EU law applies to both Italy and Greece. Thirdly, International law treats differently the contents of the sea, the pelagic and indigenous sea wealth and the mineral wealth below the bottom of the sea. Is the point this man is making, an acceptable legal point? Is he ignoring some international legal and EU Law distinctions? Why is it that this speaker cannot remain focused on one point of discussion, such as the Greco Italian convention regarding the territorial sea rights of Greece and Italy. These are two EU countries. The factors guiding their agreement are dissimilar to the factors that pertain to Turkey and Libya and the factors pertaining to Turkey and Cyprus. The speaker is transversing from the Greco Italian relationship to Turkey, Libya and Cyprus. The comparisons are inequitable. However, the specific territorial rights and the exploitation of the sea legal concepts are vastly different between EU member countries and non EU countries. If you need guidance on the point of exploitation of below the sea bottom wealth, look at the gas exploitation rights of Israel in the South Eastern Mediterranean Sea.

tonyheper
Автор

Minute 21:30 Μάλλον ο Αβέρωφ, ως πράκτωρας της ΜΙ6, έκανε εκείνη την πρόταση για διχοτόμιση. Όμως είναι κρίμα που εκείνη η πρόταση δεν πραγματοποιληθηκε.

aristeidislykas
Автор

Ομοιως επραξε κι αυτος με τη Συμφωνια των Πρεσπων. Η εθνικη μειοδοσια ειναι τεχνη τους.Ομοιως εκανε και η ΝΔ τωρα.

greeksinmars
Автор

Νομίζω ότι η επιλογή Δένδια και όχι Συρίγου επιβεβαιώνει αρκετά την συλλογιστική σας κ.Κοτζιά.

ΙωάννηςΜαστροκόλιας-ηλ