Uzm. Dr. Sezin AYDEMİR - İlaç Alerjisi Nedir?

preview_player
Показать описание
Uzm. Dr. Sezin AYDEMİR - İlaç Alerjisi Nedir?

İlaç alerjisi bir ilacın uygun dozda kullanımından dakikalar, saatler bazen günler sonra ortaya çıkabilen belirtilerdir. Çocuklarda erişkinlere göre daha az gözükmektedir. En sık reaksiyona neden olan ilaçlar; antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları, kanser ve romatizma ilaçlarıdır.

Sıklıkla deri belirtileri ile karşımıza çıkmaktadır. Erken tipte kaşıntılı, küçüklü büyüklü kabarıklıklar, anjioödem olarak adlandırılan dudaklarda, göz kapaklarında şişme gözükebilmektedir.
Bazen anafilaksi dediğimiz hayatı tehdit edici tipte ani alerjik reaksiyonlar olabilir; öksürük, hırıltı, nefes darlığı, boğulma hissi, yutkunamama, dilde şişme, kan basıncında düşme, bayılma gibi şikayetler görülebilir. Ayrıca geç reaksiyonlarda karaciğer, böbrek gibi organların fonksiyonları bozulabilir.

Alerji uzmanınca şüpheli veya alternatif ilaçlarla testler yapılabilir. Eğer ilacın deri testi yapılacak formu varsa öncelikle ilacı deri üzerine damlatma ve deri altına verme şeklinde testler yapılır. Eğer bu testler negatif çıkarsa ilaç yükleme testi alerji uzmanı gözetiminde yapılır. Yükleme testlerinde ilaç küçük dozlarda verilmeye başlanır ve reaksiyon olmazsa belli aralıklarla doz giderek arttırılır ve hastanın alması gereken toplam doza tamamlanır. Bazı durumlarda ise deri testleri yapılmadan yükleme testleri yapılabilmektedir. Klinikte hasta 2-4 saat takip edilir. Reaksiyon gelişmez ise ilaç alerjisi tanısı dışlanır, gelişirse ilaç alerjisi tanısı onaylanır. Geç tip reaksiyonlarında ise ilaç ile yama testi, gerekirse ilaç yükleme testi yapılabilir. Ağır ilaç alerjilerinde tanısal test yapılamaz ve ilacın alımı mutlak yasaklanır.

İlacın uygun alternatifi yok ve ilacın tekrar verilmesi mutlak olarak yasak değil ise hastaneye yatırılarak yakın gözlem altında alacağı dozun milyonda bir dozundan başlanarak ilaç yavaş yavaş verilerek vücudun bu ilaca karşı tepkisizliğe alışması sağlanır. Bu duyarsızlaşma durumu ilacın geçici olarak kullanımına olanak sağlar.
Рекомендации по теме