Kimsenin Çözemediği En Basit Matematik Problemi / Collatz Paradoksu!

preview_player
Показать описание
#matematik #bilim #balsak

Kimsenin Çözemediği En Basit Matematik Problemi / Collatz Paradoksu!

Şimdi size kimsenin çözemediği dünyanın en basit matematik problemini göstereceğim. Bu problemde sadece 2 basit kuralımız var. Bir sayı seçiyoruz. Eğer sayı tek ise 3 katını alıp 1 ekliyoruz. Çift ise ikiye bölüyoruz. Bu denklemde hangi sayıyı seçerseniz seçin sonuç daima 1 çıkıyor. Mesela 7 rakamını ele alır ve formülü uygularsanız 16 adım sonra kaçınılmaz olarak 1’e ulaşacaksınız. 1’den sonra 4-2-1 olan kısır bir döngüye gireceksiniz. 77,177,777. Her sayıda adımların sayısı değişecek ama sonuç hep 1 olacak. Collatz Varsayımı denilen bu paradoks matematikçilerin bile açıklayamadığı sonsuz bir bulmaca olarak nitelendirilmiştir. Hadi şimdi siz de deneyin. Belki istisna bir sayı yakalarsınız kim bilir?

---- Special Thanks and Sources
- Veritasium
- Guinness
- BBC
- Wikipedia

----- Bağlantılar

Ben Halil İbrahim Balsak.
Doğru yerdesiniz. İzlediğiniz için teşekkürler!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

aga 0 verince sürekli 0 kalıyor çözdüm paradoksu oha

Simon-Riley-Ghost-
Автор

Arkadaşlar ben 1864 diye sayı seçdim ve 2 saat 17 dakikadır buna istisna bir sayı olarak bunu kendime adadım.Çalıştım ve yazdığım her hangi bir hesapımı saydım ve bu sayıda 24328 adımdan sonra 1 e gitdi ellerim uyuşsada Allahın yarattığı bu mucizevi kainatın ilmi olan Matematiği tüm insanlığın bile yne bilmediğimi öğrendim.Kainatın dışında yani bu koca aynanın sistemine bağlı olmayan Allahdan başkası değildir.Kainatı yenemessiniz.Bu paradoksda Fiziğimizin mükemmelliğini açıklıyor.Çok güzel keyif aldım

adilmamedov
Автор

Çok basit bir mantığı var. Tek bir sayıyı tek bir sayıyla çarparsanız sonuç tek olur. +1 eklerseniz çift olur. Ve bu sayede ikiye bölebilirsiniz. En sonunda her sayıyı tek olsa bile +1 ekliyip çift yapacak ve en sonunda 1 çıkana kadar böleceksiniz. Çünkü ikiye bölmek, üçle çarpmaktan daha etkili. En sonunda sayı ikiye bölünemeyen sayımız 1'de takılacak.

yerucchi
Автор

Abi denklem hakkaten dünyanın en basit problemi. Hatta problem denmiyor zaten de. Matematik temel kavramlar da öğrendiğimiz basit bir tek-çift varsayımı işte. Temeli de tekle çifti toplarsan tek olur tekle teki bölersen tek olur gibi formüllere dayanıyor. Gayet basit ama ilginç güzel bir içerik.

salihgundogdu
Автор

Aslında bu bir sırr sanılmaz. Çünki matematikde bir kural vardır ki, tek sayıyı tek sayıyla çarparsak yine de tek sayı alınır. Bulduğumuz tek sayının üzerine 1'i gelirsek de bu sefer çift sayı alırız. Çift sayı da ikiye bölünür ve son 2'e bölünme işleminde tek sayı alınır. Dediklerim tekrar olundukdan sonra 2'e bölünmeli olan sayılar 2'in katları olur. Yani 16, 8, 4 ve son olarakda 2. Böylelikle de 2'i de 2'e bölünce sonda 1 sayısı kalır.

(Beğenirseniz sevinirim, çünki çok uğraşdım ve Azerbaycancadan Türkçeye çevirmek bir az zor oldu❤)

SərdarŞirəliyev
Автор

Her çift sayı doğal olarak 2'ye bölünür. Tek olanı da zaten biz formülle çift sayı yapıyoruz. Yani sonunda her sayı 1'e ulaşır. Bazısı birkaç işlemde, bazısı binlerce işlemde ama sonunda sonuç hep 1 olur. Bunda çözülecek bir problem yok.

Wolf_Khan
Автор

Abi kaliteli ve değeri bilinmeyen kanallardan birisin

Ahmet-elliexqw
Автор

İlk defa gördüm, bir yks öğrencisiyim ve bence tek olayı "TEKLİK-ÇİFTLİK"
1.3+1= tek+tek= çift yapar. Çiftide kendisine kadar bir çifte böldükçe: "2" ye kadar yani 2¹, 2², 2³ vs. böldükçe "1" e yaklaşır ve orada tıkanır.
(Bir tahmindir)

TzeQ
Автор

Abi bu denklemin amacı bence 1 den farklı bir sayı değil
Bence 1 e ulaşana kadar kullanacağımız işlemlerin sayısı ile alakalı

hacerustundag
Автор

Tek sayıyı tek ile çarpıp tek sayi bulup sonra 1 eklersek cift sayi elde ederiz sorna 2 ye bolecegimiz icin en sonunda 1 e varıyoruz çokta karmasik bi durum deil

cako
Автор

Ele aldığımız sayı 1'e dönüşmeden önce daima 2'nin üssü bir sayı oluyor ve bu sayıyı sürekli 2'ye bölerek 1 sonucuna ulaşıyoruz. Ayrıca ele aldığımız sayıya bu kuralı uygulamaya başladığımızda asla önceden ulaştığımız bir sonucu göremiyoruz ve her seferinde farklı bir sayı çıkıyor. Bu yüzden er ya da geç 2'nin üssü bir sayıya ulaşıyoruz. Bence asıl şaşırtıcı olan, bu kuralı hangi sayıya uygularsak uygulayalım işlemin başından sonuna kadar aynı sayı 2. defa yazılmıyor. Çok etkileyici.

Pehli.
Автор

Collatz sanısı, Lothar Collatz tarafından ortaya atılan, 1'den büyük tüm doğal sayıların 1'e indirebildiğini anlatan bir konjektür. Ancak daha kesinleşememiştir.

focenvoid
Автор

Eksi sayılar denediğimizde de hep -1 çıkıyor

HCG
Автор

yorumlardaki megamindlar bütün matematik dünyasının çözemediğini siz mi shorts videosunun yorumlarında çözeceğinizi sanıyosunuz

rege
Автор

Her varlığın neticesi vahdete çıkar. Hangi kapıyı çalarsan yine biri bulursun. O halde boşa yorulma. Her şeyi ona bırak huzur bul.

karakaya
Автор

Balsak çift bir sayıyı ikiye bölün o sırada 0 tutan ben

Eren-bgdi
Автор

Kurali koyan insan kuralin icinden cikamayan yine insan

Beumontberlin
Автор

Matematik hocam gelip bana söyledi bugün bunu kimse bunu açıklayamadığını ama çok kolay olduğu ve açıklanmadığını söylediğinde hiçkimse mi diye sordum üstüne kafa yoran en iyi matematik mühendisleri ve profesörleri bile çözemediğini anlattı burda görünce de ayrı bi şok oldum

FutboWor
Автор

Balsak senin her yerini emerim yakışıklı. Gir içime❤❤

Busebusecik
Автор

Aslinda bu paradox diyil cunki her hansi rakami 3 carpib uzerine 1 gelirsek 2 rakamin her hansi kuvetinne karsilasacayik sonuç itibari ile 2 uste her hansı rakamda sonuç 1 olacak

ilqareyvazli