İstanbul Karacaahmet Sultan Türbesi - Dr. Murat

preview_player
Показать описание
Karacaahmet türbesi Karacaahmet Mezarlığının içinde bulunmakta olup, Üsküdar'da en çok ziyaret edilen türbelerden biridir. Nuhkuyusu Caddesi ile Gündoğumu Caddesi'nin birleştiği köşededir.

Türkiye'nin en büyük mezarlığı olan Karaca Ahmet Sultan Mezarlığı çok eski bir Yeniçeri ve Bektaşi mezarlığıdır. Aynı cadde üzerinde bulunan Kartal Baba da, Karaca Ahmet'e bağlı bir Bektaşi babasıdır. Dergahın bulunduğu bölge (Çiçekci, Bağlarbaşı, İbrahimağa) 1481 yılında Padişah II. Beyazıd tarafından Karaca Ahmet Sultan Bektaşi Vakfına bağışlanmıştır.

Karacaahmet Türbesi Kanuni Sultan Süleyman'ın Bektaşi tarikatına mensup eşi Gülfem Hatun tarafından yaptırılmıştır. Bu mezarın Karacaahmet Sultan'ın gerçek mezarı olmadığı bir makam olduğu söylenmektedir. Gerçek mezarın Manisa'nın Horoz köyünde bulunduğu söylenmektedir.

Karaca Ahmet Sultan, Hacı Bektaş Veli’nin yanında dervişlik hizmeti yapmış, tıp konusunda oldukça bilgili gerçek bir kişiydi. Özellikle akıl hastalarının tedavisinde çok başarılıydı.

Karaca Ahmet hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Horasan sultanlarından Süleyman-ı Horasani’nin oğlu olup, 14. yüzyılda yaşamıştır. İstanbul’a gelerek bugünkü Karaca Ahmet dergâhını kurmuştur. Hacı Ahmet Yesari’nin müritlerinden olup, Sarı Saltuk ve Yunus Emre gibi tanınmış bir din ulemasıdır. Aynı zamanda devrinin önemli bir hekimi olup, tedavi sırlarını oğlu Eşref Sultan’a, o da kendi oğullarına öğretmiştir.

Karaca Ahmet Türbesi tekke ve sebilden meydana gelen, küfeki taşından dikdörtgen planlı bir yapı içerisinde yer almaktadır. Dergâhın giriş cephesinin sağ kesiminde türbe, sol kesiminde de tekke ve her ikisi arasında da sebil yer almaktadır. Türbenin cephesinde iki, yanında bir, tekkenin solunda da bir tane olmak üzere üç pencere ile aydınlatılmıştır. Türbe girişinin üzerindeki 1866 tarihli kitabede türbenin Matbah-ı Amire Emini Ziya Bey tarafından onarıldığını belirtilmiştir. Türbe bağdadi tekniğinde yapılmış, üzeri basit bir kubbe ile örtülmüştür. Karaca Ahmet’in sandukası ahşaptandır. Türbenin duvarlarında Allah, Muhammed ve dört halifenin isimleri yazılıdır. Ayrıca Karaca Ahmet’in olduğu sanılan kolsuz bir hırka, hırka kuşağı, takke, zikir tespihi ve çeşitli şifa tasları ile yazma Kuran-ı Kerimler bir vitrin içerisinde teşhir edilmektedir. Türbe günümüzde İstanbul Türbeler Müdürlüğü’nün yönetiminde olup, ziyarete açıktır.

Karşısında Fethi Ahmet Paşa Camii, sol tarafında 1741 tarihli Sa'deddin Efendi Sebili, çeşme ve açık türbesi, sol gerisinde halkın yanlış olarak Karacaahmet Sultan'ın atının mezarı dediği, altı sütunlu ve tek kubbeli, Rum Mehmet Paşazâde Nişancı Hamza Paşa'nın açık türbesi vardır.

Kapının sol tarafında Ziya Bey'in aynı tarihte inşa ettirmiş olduğu sebil vardır. Kapıdan uzunca bir avluya girilir. Sağ tarafta, mezarlığa açılan bir kapı ve pencereler bulunmaktadır. Sol tarafta ise, sebil odası ve onun arkasında üç kabir mevcuttur.

Karacaahmet Sultan'ın gerçek türbesi, Manisa'nın 5 km kuzey batısındaki Horoz Köyü'ndedir. Manisa-Menemen Yolu, bu köyün yanından geçer. Ayrıca, demir yolu üzerindeki Horozköy İstasyonu'na bir km mesafededir. Kendisinin Üsküdar'daki makamından başka, Afyon'un 36 km kuzeyinde, Afyon-Kütahya demir yolu ve karayolları arasında ve kara yoluna 7 km mesafedeki Karacaahmet Köyü'nde ve Akhisar-Sındırgı yolu üzerinde ve Akhisar'ın 15 km kuzey doğusundaki Karaköy'de birer makamı daha vardır. Bunlardan ayrı olarak Eşme'nin Karacaahmet Köyü'nde de bir makamı bulunmaktadır. Bu köy, Uşak-Eşme karayolu civarında olup, Eşme'ye 20 km mesafededir. Burada, oğlu Eşref Sultan medfundur. Afyon'un Karacaahmet Köyü'nde türbesi ve zaviyesi vardır. Adına kurulan bu türbeye akıl hastaları gelir ve en çok 40 gün içinde gerçek sağlığa kavuşurlar.

Devrinin kudretli bir hekimi olan Karacaahmet, tedavi sırlarını oğlu Eşref Sultan'a, o da onun torunlarına öğretmek suretiyle günümüze kadar gelmiştir. 1963 yılında, İstanbul ve Ankara Tıp Fakülteleri profesörlerinden oluşan on kişilik bir heyet bu köye gelerek bu tedavi yöntemini incelemişler ve hastalar üzerindeki müsbet tesirini gözleriyle görmüşlerdir. İşte Karacaahmet'in kerameti budur.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

t.c.ahmetgunindi
Автор

Adını hep duyarız mezarlıktan ama gerçek bir kişi olduğunu ve yaptıklarını öğrenmek çok güzel.

theoddgarlic
Автор

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

muhammedabbas