Gıdada yüksek fiyat nasıl önlenir?

preview_player
Показать описание
Gıda fiyatları neden yükseliyor? Tarla ile raf arasındaki fiyat uçurumunun sebebi ne? Çözüm için ne yapılmalı? Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşangıda da yüksek fiyat ile ilgili Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı. Tarım ve Ticaret Bakanlığı'nın ürün tedarik zincirini takip etmesi gerektiğini belirten Tavşan, gerekli teknoloji ve alt yapımız da var." dedi.
#ekonomi #fiyat #tarım
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tarladan sofraya fiyatı yükselten en önemli neden, üretimde kullanılan bütün tarım ilaçları ve gübre üretiminin özel sektörde olması veya dışarıdan ithal olması. Hepsinin fiyatına keyfi şekilde sürekli zam gelirken, üreticinin satış fiyatını pazardaki rekabet belirliyor, bu işten hep üretici zararlı çıkıyor. Üretim karlı olmayınca çiftçi sayısı sürekli azalıyor. Oysa kazansalar ve genç girişimci bu işi karlı ve cazip görüp eklense fiyatlar düzenli olarak artmaz, sabit kalır ya da ucuzlar.

Yine çiftçinin üretimde kullandığı tarım araçları için mazot fiyatının yüksek olması çok zorluyor. Çoğu bölgede sulama suyu sorunu var, kuyular ve elektrikle çalışan pompalarla sulama yapılıyor. Elektrik şirketleri özel, parayı hemen tahsil ediyor ya da elektriği kesiyorlar. Oysa çoğu çiftçi yılda 1 ya da 2 kez mahsul alıp para kazanıyor. Kırsalda çiftçiye devlet eliyle elektrik satılmalı ve faturalandırma mahsul sonrasında yılda 2-4 defa gibi hasat dönemine göre yapılmalı.
Ayrıca damla sulamaya ve ona uygun güneş enerjisiyle çalışan az elektrik tüketen pompa sistemleri devlet eliyle çiftçiye uygun fiyatla sağlanmalı. Artık yüksek teknoloji güneş panelleri yerli olarak Türkiye'de üretilmeye başlandı. Lityum piller ve diğer parçalar da Türkiye'de üretiliyor.

İkinci etkense kamyon ve mazotla yapılan taşımacılık. Örneğin Antalya'dan İstanbul'a her gün domates kamyonlarla taşınıyor. Onun yerine YHT tren yolları yapılsa ve devletin işleteceği bu hatlarda sürekli ana arterlere ürün taşınıp oradan çevre ilçelere ve şehir içine yine küçük araçlarla ulaştırılsa çözüm olabilir.

Hep günah keçisi yapılan hal esnafı ya da aracılar fiyatı belirlemiyor. Zaten aralarında sürekli rekabet var. Asıl haksız kazancı gübre ve ilaç üreticileri, ithalat yapanlar elde ediyor.

İki temel sorun üzerine çözüm üretilse, gübre ve ilaç üretiminde devlet bölgesel olarak fabrikalar kurup fiyatlarını belirlese, ayrıca çiftçilere eskisi gibi yönlendirici şekilde hangi bölgelerde ne ekmesi gerektiği gösterilse ve yeni teknolojiler mantıklı kredilerle sağlansa, daha çok kişi bu işi mantıklı ve cazip görüp üretime geçtikçe fiyatlar düşer, beraberinde dış satım da düzenli olarak artar.

selcuksumengen
Автор

Tedarik işlerini devlet in görevlendireceği bir şirket yapsın 100 de 50 ucuzlar

bulentergenekon