3) Timur Savcı ile asansörde..!

preview_player
Показать описание
Senaryonu yazman yetmez, satman gerekir.

Hasbelkader telefonda, asansörde, bir seminerin fuayesinde yakaladığın veya randevu koparıp karşısına oturduğun bir yapımcıya "bir senaryom var" dediğinde, senden neyi duymak ister,
Bu video onu anlatıyor.

Harika bir film fikrin var, veya müthiş bir senaryo yazdın. Yılların birikimini 110 sayfaya sığdırdın ama için içine sığmıyor.
Bir an önce bir film yapımcısına hikayeni anlatmak istiyorsun.
Bir gün bir baktın, bindiğin asansöre Timur Savcı girdi.
Hani şu nasıl ulaşırım diye düşünüp durduğun, nasıl tanıdık bulsam da senaryomu okutsam dediğin yapımcı.. İşte kanlı canlı karşında.
Bir film fikrim var, müsait olduğunuzda anlatmak isterim dedin...
O da; hemen şimdi anlat dinliyorum... ne hakkında? Dedi. Bir asansör süresinde onun ilgisini nasıl çekeceksin, senaryonu istekle okumasını nasıl sağlayacaksın?
--------
Bu video işin yaratıcılık kısmıyla ilgili değil, yaptığın işi satmakla alakalı...
İster bir senaryo yazarı veya kitap yazarı ol, ya da kısa bir film çektin veya elinde bitirmiş olduğun bir film var.

Tek ama tek bir amacın var; senaryonu kitabını okutmak, çektiğini izletmek.
-----
Evrensel senaryo jargonunda, senaryo fikrini sunmaya "pitching" deniliyor.

Şimdi doğru ve etkili pitching yapmanın safhalarını Michael Hague'in “Selling Your Story in 60 seconds" kitabından alıntılarla anlatacağım.
------
Bir yapımcının senaryonu okumak isteyip istemediğine karar vermek için bilmesi gereken 9 kilit unsuru gözden geçirmen gerekiyor. Bu videoda hızlıca bunları anlatacağım.
-----
Tabii senaryonu, illaki asansörde, fuayede veya telefonda sunmak zorunda değilsin. Bir fırsat yakaladın ve yapımcıdan randevuyu kopardın ve karşısına oturdun. Burada da asla yapmaman gereken şeyler var. Onlardan da bahsedeceğim.

Pitching sırasında heyecanlı olmak dünyanın en normal şeyi. Bunu önlemenin veya azaltmanın sihirli bir yolu yok.
Ama şunu da unutma, "harika bir film fikri geldi, gişesi milyonları toplar ama maalesef onaylayamadık çünkü yazar çok heyecanlıydı" diyen bir yapımcı ben duymadım.
-----
Yazmak bir zanaattir. Çok iyi yazmak bir sanattır. Sanat sadece, zanaatini iyi bilenlerin ulaşabileceği mertebedir. Kuralları yıkabilenler, gerçek sanatçılar, zanaatine en vakıf olan kişilerdir.

-------
İntro Animasyon : ref Barış Özcan
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

16 dakika içinde muhteşem şeyler öğrenmek. Teşekkür ederiz bu önemli bilgiler için 🙏🏻

nuravsar
Автор

Gökhan Bey emeğinize sağlık...Harika özet ve anlatım...Çok faydalı oldu...

i.nezihhelvacioglu
Автор

İyi niyetli her işin arkasındayız çok teşekkürler

fatihsarbyk
Автор

Çok çok faydalı olmuş abi yüreğine sağlık

SamiAksuOfficial
Автор

Çok önemli konuları gayet basit incelemişsiniz çok teşekkürler

rimelab
Автор

Teşekkür ederim abi olmayan senaryomu olmayan bir senariste sattım allah razı olsun

aysebayram
Автор

Timur savcı ile aynı yerde askerlik yaptım 😂😂😂

AliAli-vmgs
Автор

Ağzınıza sağlık. Benim de politik aksiyon bir film senaryom var. Uzun zamandır kovalıyorum. Sektörden bazı kişilere sinopsisimi gönderdim ve çok beğendiler fakat bir yapımcıyla hala aynı masaya oturup filmi anlatama fırsatı bulamadım. Maalesef bu sektörde bizim gibi bağımsız genç senaristlerin karşısına çıkan en büyük engel her yapım firmasının şu söylemi "dışarıdan senaryo kabul etmiyoruz" içeriden mi ediyorsunuz? "Evet" bu aslında şu demek; "biz yeni fikirlere hiçbir zaman açık değiliz." İşte bu düşünce yapısı Hollywood, Bollywood hatta İran sinemasının da arkasında kalmamızın nedeni. Amerika ambargolu bir ülkenin yönetmeni Asghar Farhadi 3 sene arayla 2 oscar ödülü aldı. Bizim yapımcılarımız da politik nedenlerden dolayı Oscar'a gidemiyoruz diyerek ağlamakla meşguller😀 Umarım bugün bu zihniyet değişir ve biz Timur Savcı gibi yapımcılara rahat bir şekilde ulaşma imkanı buluruz.

cenkelverdi
Автор

Sanat sadece zanaatı iyi bilenlerin ulaşabileceği bir mertebedir. Fazlasıyla gecerli bi söz

probvevo
Автор

Selam hocam, ben de yeni basladim senaryo yazmaya. Cocukluk hayalimdi. Ama ben bir gunluk misali yazdim. Sanki karakter kendisi anlatiyor basina gelenleri, diyaloglar bile geciyor, ben şunu soyledim, o bana boyle dedi falan. Boylesi bir senaryo, senaryomudur? Aslina bakarsak konular uzun, ama yazdiklarim neredeyse 30 sayfa eder, bir film icin gecerli olurmu? 😊 Rica etsem cevaplarmisiniz?

peri
Автор

Beğenmeyi unutmuştum, sıradaki videodan geri döndüm.

ebumusab
Автор

Timur Savcı ile nerede bir asansör de karşılaşabilir

kubraeroglu
Автор

Hocam, videolarınızın hastası oldum.🌟🌟🌟Aklımda fikirler var. Ama şu an için kendimi yazmak için yeterince donanımlı hissetmiyorum. Kendimi geliştirmek için sürekli kitaplar okuyorum, filmler izleyip analiz etmeye çalışıyorum. Ve size söz veriyorum hocam, senaryomu bitireceğim ve o gün size o güzel haberi buradan vereceğim.🌟🌟🌟🌟

guzelfikirler
Автор

Asla konuşarak anlatamam.:))) Kesinlikle yazarım. Özellikle de bir asansörde anlatmak... Yani bu zaten imkansız. :))

hamideyesilyurt
Автор

Gökhan bey, kıymetli videolarınız için teşekkür ederim. En temel bilgileri içtenlikle aktarmanız, kitapta kalmış satır okumalara nazaran büyük fark oluşturuyor. Bu arada Hacettepe Üniversitesinde, farklı fakülte öğrencilerine Sinema dersi veren bir akademisyenim. Videolarınızı ders içi kaynak olarak değerlendirdim. Sevgiler ve saygılarımla

kamilmingu
Автор

Önemli bi duruma dikkatinizi çekmek isterim hocam bazı filmlerde tetikleyici olay ile maceraya çağrı farklı durumlar olabilir, mesela aile arasında filminde tetikleyici olay = pısırık adamın evden kovulduktan sonra avukat sandığı kişi ile tanışarak yeni eve taşınması, maceraya çağrı ise baba rolünü oynamak zorunda kalması diyebilir miyiz? Yanlış mı dedim acaba?

ismailsonmez
Автор

Çok iyi anlatmışsınız, gerçektende karaktere ısınamayınca insanın kafasında tüm dizi bitiyor 🤔

bienvmin