Beynin Alkolle İmtihanı

preview_player
Показать описание
Alkolün beyin üzerinde etkilerini merak ediyor musunuz? Mesela alkollüyken neden konuşmanız yavaşlar, denge sorunu yaşarsınız, ertesi gün kalktığınızda hiçbir şey hatırlamazsınız? Peki alkolün herhangi bir yararlı etkisi var mıdır? Varsa alkol için güvenilir miktar ne kadardır. Bu sorular ve daha fazlası için videomuza bir göz atabilirsiniz.

Kullanılan kaynaklar:
1- Alkol tüketiminde güvenli bir miktar/seviye yoktur.

2- Beyin Üzerine Genel Etkiler

3- Etanol ve ödül merkezi

4- Alkol ve sıcaklık hissi:

5- Alkol ve yüz simetrisi

Diğer ek kaynaklar

Fotoğraflar: Pixabay
Sunum: Serkan Karaismaioğlu

Serkan Karaismailoğlu kimdir?
Kendisi çok küçükken eve gelen kadın komşuların annesine sorduğu “bugün beyin için ne yaptın?” sorusunu tümüyle yanlış anlayıp (meğerse annemin babam için yaptığı yemeği soruyorlarmış) her gün beyin ile ilgili yeni bir bilgi öğrenme çabasıyla büyümüş ama halen çocuk olan bir yetişkindir. Her şeyi yapmaya çalışıp, hiçbir şeyi yapamamış olmanın verdiği hüzün ve hazla yaşamaktadır. Doktorasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalında “beyin cinsiyeti” üzerine üzerine yapmış olup halen aynı kurumda çalışmaya devam etmektedir. “Kadın Beyni Erkek Beyni” adlı kitabı 2015 yılında, "Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum" adlı kitabı 2017 yılında çıkmıştır. Ortapia projesinin kurucusudur. 2016 yılında TÜBİTAK desteği kapsamında “fizyopia” adlı teknokent şirketini kurmuştur

Ortapia ile henüz tanışmadıysanız sizi de aramıza bekleriz. En kısa zamanda. Kanal hakkında linkine tıklayarak bizimle ilgili her türlü bilgi ve bağlantılara ulaşabilirsiniz.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

tabi adam okumuş olunca gerizekalı demiyorda nöronları yok diyor :D

mevlutt
Автор

+ Alkol'den Uzak Durun...
Hayat güzel yaşamak güzel .spor yapın, yemek yiyin gezin müzik dinleyin, piknik yapın kitap okuyun

Suleymanyılmaz
Автор

hocam mezuniyet partileri oncesi guzel secim...

muhammetakkan
Автор

"Günümüzde hemen hemen herşeyin beynimizi uyuşturmayı hedeflediği bir dönemde, beynimizi daha da uyuşturmanın hiçbir havalı tarafı yoktur.
Asıl havalı olan, son nöronumuza kadar aktif bir şekilde kullanmak olacaktır.." 👏

busrayavuz
Автор

Hocam karmaşık şeyleri basit bir dile çevirerek aktarabilmenize hayranım :)

berkan
Автор

birileri gel kafayı dağıtalım biraz dediğinde cevap şu olmalı : zaten yeterince dağınık biraz toplamaya ihtiyacım var.. "alkolden uzak durun" derim

MrReactric
Автор

İyiki varsınız. Bunca nöronsuz bilgi kirliliği ve saçma kanallar arasında sizi dinleyip nefes alıyor beynim 😊

ay_tul
Автор

"Her seyin beynimizi uyusturmayi hedeflediyi bir zaman"!

jalrsulova
Автор

Sizi görünce nöronlarim canlanıyor bilgileriniz beynime aktikça da bilime olan açlığım artıyor sevgiler hocam

berivanozkan
Автор

Bazı alkollerin eser miktarda faydalı olabileceğine değinmişsiniz. Sanırım kırmızı şaraptan söz ediyorsunuz. İçindeki flavanol maddesi sayesinde kan basıncı artırır ve damar sağlığı açısından önemli bu. Yalnız bu madde gayet tatmin edici oranlarda birçok besinde bulunmakta haliyle sağlıklı alternatifler varken alkol kullanmak pek tercih edilebilir olmamalı.

tqskgvy
Автор

3 bira içmiştim bu video çıktı karşıma hoca doğru söylüyor fazla içmemek gerek. Icmemekte gerek.

erdembulut
Автор

Oruç ve beyin arasındaki ilişkiyi inceleyebilirmisiniz?

durann
Автор

bu kadar kısa bir sürede akıcı bir şekilde birçok bilgiyi sunan serkan hocam; teşekkürler.

semihtunahancelebioglu
Автор

Son nörona kadar helal olsun harika bir konu daha...

ingilteredehayat
Автор

güzel anlatmışsınız hepsinin de farkındayız. Ancak atalarımız boşuna dememiş "duvarı nem, insanı gam yıkar".. Günlük hayat o kadar stresli ki normal bir insan psikolojisinin sürekli olarak maruz kalması durumunda stresin yaratacağı etki, alkolün yaratacağı etkiden daha yıkıcı oluyor.. alkolik olalım demiyorum ancak günün stresine bir kaç saatte olsa ölçülü olarak ara vermek ve gevşemek inanın ki o aralıksız stresin ilacı.

biyococuk
Автор

abi sondaki sözlerin o kadar etkileyici ki herkes duysun isterdim tesekkürler video icin.

benten
Автор

﴾219﴿ Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: *Bu ikisinde insanlar için büyük zarar ve bazı faydalar vardır; zararları da faydalarından büyüktür.* Sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: İhtiyaç fazlasını. Allah sizin için âyetlerini işte böyle açıklıyor ki düşünesiniz.
Bakara suresi .

emirmuvaffak
Автор

Genel olarak bağımlılıklar konusu ilgisini çekiyor insanın. Çok güzel anlatmışsın

melih-guler
Автор

Harika bi sunum ve mükemmel bi konu emeğinize sağlık, sigara'yla ilgili aynı güzellikte bi videoyu sabırsızlıkla bekliyorum, iyi çalışmalar, 👏👏👏

ibrahimerdem
Автор

BAĞIMLILIK BİR TUZAKTIR

“Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun…”[1]

Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için çalışandır. Âciz kişi ise nefsinin arzu ve isteklerine uyan ve buna rağmen hâlâ Allah’tan iyilik temenni edendir.”[2]

Kardeşlerim!

İnsan, eşref-i mahlûkattır, varlık âleminin en değerli, en şerefli üyesidir. İslam, insanın ömrü boyunca bu değere layık biçimde yaşaması ve hem dünyada hem de ahirette saadete ermesi için gönderilmiştir. Yüce dinimizin gayesi, insanın canını, malını, aklını, ırzını ve inancını her türlü kötülükten, fitne ve fesattan korumaktır. Bu sebeple İslam, insanın canına ve malına kasteden, aklını ve idrakini zayıflatan, ırzına ve nesline zarar veren, din ve inanç özgürlüğünü elinden alan her şeyle mücadele eder. Ferdin, ailenin ve toplumun huzurunu bozan bütün zararlı alışkanlıkları ve bağımlılıkları yasaklar.

Aziz Müminler!

Kur’an-ı Kerim, dünya hayatının bir imtihan olduğunu ve bu imtihanda başarılı olmak isteyenlerin ''nefsine''! esir olmaması gerektiğini ısrarla tekrarlar. Geçici heveslerin, sınırsız arzu ve isteklerin peşinde koşan insanın sonu hüsrandır. Şu kısacık hayatın önemini, kıymetini ve ciddiyetini bize unutturan her türlü bağımlılık, birer tuzaktır. Zamanımızı, paramızı ve sağlığımızı heba eden kötü alışkanlıklar, geleceğimize yönelik birer tehdittir.

Muhterem Müslümanlar!

Kur’an-ı Kerim bizlere defalarca “Hiç düşünmez misiniz?” diye sorarken, alkol ve uyuşturucu ile beyni dumura uğramış bir insan nasıl düşünebilir? Yüce Rabbimiz bizleri “Ne kadar da az şükrediyorsunuz?” diye uyarırken, saatlerce ekrana bağlanıp hayattan kopan bir insan çevresindeki nimetleri görüp de nasıl şükredebilir? Resûl-i Ekrem Efendimiz “Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.”[3] buyururken, kumarda, bilgisayar oyunlarının başında geceleyen insan ailesiyle nasıl ilgilenebilir?

Kardeşlerim!

Bağımlılık, yuvalar dağıtmakta, milli servetimizi heder etmekte, maneviyatımızı kökünden sarsmaktadır. En üstün niteliklerle yaratılan insanoğlunun bu meziyetlerini toplumun ve ümmetin faydası için kullanamadan bu dünyadan geçip gitmesi ne acıdır! Çocuklarımız maalesef taklit, özenti ve merak ile kötü alışkanlıklara adım atmakta ve arkadaşlarının aklına uymaktadır. Ailesinden yeterli ilgi ve desteği göremeyen, kendisini yalnız ve sevgisiz hisseden gençlerimiz, hain şebekelerin ağına kolayca düşmektedir. Onlara rehberlik etmek, gündemlerini takip etmek, sadece maddi ihtiyaçlarını değil manevi ihtiyaçlarını da karşılamak bizlerin vazifesidir. “Çocuklarının senin üzerinde hakkı var”[4]buyuran Sevgili Peygamberimiz bizlere bu mühim vazifeyi hatırlatmaktadır.

Aziz Kardeşlerim!

Sevgili Peygamberimiz “İki nimet vardır ki insanların pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek aldanmaktadır: Sağlık ve boş vakit”[5] buyurur. Hastalanınca ya da meşgaleden bunalınca fark ettiğimiz bu iki nimetin kadrini bilelim. Beden ve ruh sağlığımızın en büyük düşmanı olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin her türlüsünden şiddetle sakınalım, sakındıralım. Vaktimizi bir kara delik gibi yutan ve faydalı işlere zaman ayırmamıza engel olarak günlerimizi tüketen internet bağımlılığına karşı uyanık olalım. Allah’ın bize sunduğu teknolojik imkânları akıllı ve bilinçli bir şekilde kullanmayı öğrenelim, öğretelim. İyi alışkanlıkların, erdem ve ahlakın aile içinde kazanıldığını, gençlerimizin ancak bizim ilgi ve desteğimizle bağımlılıktan uzak kalabileceğini unutmayalım.

Aziz Müminler!

Çocuklarımızı ve gençlerimizi eğlendirirken zehirleyen, sahte zaferlerle saatlerce meşgul eden sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, internet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi bağımlılıklara karşı uyanık olmak hepimizin vazifesidir. Cenab-ı Hak, bu konuda kötü bir gidişatın sonuna işaret ederek bizleri şöyle uyarır: “Sonra bunların ardından namazı kılmayan ve nefsani arzularına uyan bir nesil geldi…”[6]

Unutmayalım ki, evlatlarımız bizim yarınlarımızdır ve neslimiz bize emanettir. Sağlıklı, eğitimli ve şuurlu nesiller için gözümüzün nuru olan evlatlarımızı dinimizle, kültürümüzle, kimliğimizle donatalım ki, her türlü kötülükten kendilerini koruyabilsinler.

Hutbemi, Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in şu hadis-i şerifi ile bitirmek istiyorum: “Kıyamet gününde hiçbir kul, ömrünü ne için tükettiği, bilgisiyle ne yaptığı, malını nereden kazanıp nerede harcadığı ve bedenini neyle yıprattığı konusunda hesaba çekilmedikçe bir yere kıpırdayamayacaktır.” [7]


[1] Tahrim, 66/6.

[2] Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâme, 25.

[3] Ebû Davud, Zekat, 45.

[4] Müslim, Sıyam, 183.

[5] Buhâri, Rikâk, 1.

[6] Meryem, 19/59.

[7] Tirmizî, Sıfatü’l -Kıyame, 1.



Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Seraphhim