‘Kültür, sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifidir’

preview_player
Показать описание
İSTANBUL,(DHA)- İSTANBUL Kültür Üniversitesi (İKÜ) ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile ‘MONDIACULT: Sürdürülebilir Kalkınmanın Lokomotifi Olarak Kültür’ Zirvesi düzenlendi. Somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik konuların ele alındığı zirvede konuşan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı ve yazar Prof. Dr. İskender Pala,"Her şeyden önce kültürün bir anlayış olarak insanların zihinlerine bilgi olarak yerleşmesi gerekiyor. Kültür dediğimiz şey önce bilginin, bilgiden sonra anlayışın, anlayıştan sonra medeniyetin kademeleridir." dedi.
İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile ‘MONDIACULT: Sürdürülebilir Kalkınmanın Lokomotifi Olarak Kültür’ Zirvesi düzenlendi. Üniversitenin Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezinde düzenlenen zirveye İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Rektör Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Rektör Yardımcısı ve İKÜ Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gülce Oğrüç Ildız, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı, Yazar ve İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
PROF. DR.
YAVUZ TİFTİKÇİGİL: SUÇ ORANLARINI DÜŞÜRÜR
Kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının öneminden bahseden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İKÜ Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil, “Bu zirve, sürdürülebilir kalkınmanın ve üniversitenin sürdürülebilir kalkınmadaki rolünün anlatılması, benimsenmesi ve işaret edilmesi açısından çok önemli. Bu zirvede UNESCO Türkiye Milli Komitesi’yle bir araya geldik. Somut ve somut olmayan mirasın; dokunabildiğimiz ve dokunamadığımız kültürel değerlerimizin sürdürülebilir kalkınma açısından ne kadar önemli olduğunu daha derinlemesine anlamış olduk. Milli komisyonumuzun başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz hocamızın bahsettiği gibi; eğer biz kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara ve kendimize iyi aktarabilirsek suç oranlarını düşürür, toplumsal kaynaşmayı, birlik ve beraberliğimizi artırırız. İster istemez bu formlarda yetişmiş biri de sürdürülebilir kalkınmaya sahip çıkıyor. Burada UNESCO Türkiye Milli Komitesi çok önemli bir görev alıyor. Kendi kültürel mirasımıza dahil olacak doneleri, olguları ya da yerleşim yerlerini belirliyorlar. Her şey aynı olursa, kültürel farklılıklar, somut ve somut olmayan zenginlik olmazsa hayat zevksiz olur. Bu meseleyi eylem planlarıyla daha da büyütmemiz ve sahiplenmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
PROF. DR.
OĞUZ: KÜLTÜR, MİRAS OLARAK KORUNMALI
Kültürün sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde yer alması gerektiğini söyleyen UNESCO Türkiye Millİ Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, “Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri, 2015 yılında Birleşmiş Milletler’de (BM) kabul edildi. Türkiye’de bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışıyor. Bu hedeflerden sadece 11’ncisi ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar’ başlığını taşıyor. Bunun alt dalında kültür bahsi geçiyor. Biz kültür çalışmaları yürütenler olarak diyoruz ki; kültür esas itibarıyla sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifidir. Kültür bir kamu malıdır. Dolayısıyla bunun kalkınmadaki rolünün daha güçlü bir şekilde açıklanması, tanımlanması gerekiyor. Yani Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 yılında yeniden düzenlendiğinde kültürün, 17 amaca ek olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde yer almasını istiyoruz. Kültür miras olarak korunmalı. Eğer somut miras ise bulunduğu yer ve mekanda restore ederek korunmalı. Yer altı miras da müzeye konulmalı ve depolanmalı. Somut olmayan kültürel miras ise toplumda kuşaktan kuşağa aktarılmalı, yaşaması sağlanmalı. Bu korumaları iyice tanımak ve anlamak gerekiyor” dedi.
‘KÜLTÜRÜ DİZİLERE VE FİLMLERE ÇOK GÜÇLÜ ENTEGRE ETMEMİZ LAZIM’
Kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasında sorun yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Oğuz, “Kültürel mirasların bugün içinde bulunduğumuz dijitalleşme ve yapay zeka süreci gibi teknolojik gelişmeler için de ilham kaynağı haline gelmesi çok önemli. Bununla ilgili de bir UNESCO sözleşmesi var. Kültürü sadece kimliğimizin ve aidiyetimizin ulusal ve yerel düzeyde bir parçası olarak düşünmemeliyiz. Kültürün aynı zamanda dünyanın ve uluslararası toplumun hep birlikte kalkınması için bir motivasyon unsuru, ilham kaynağı ve yararlanma alanı olduğunu düşünüyoruz. Çok zengin bir kültürel mirasımız var bunu hem kalkınma için kullanmıyor...

Haberin tamamı için

Yeni haberleri kaçırmamak için kanalımıza abone olun ve bildirimleri açmayı unutmayın!

Рекомендации по теме