Yerli ve Milli Uçak İçin %100'ünün Türkiye'de Üretilmesi Gerekir Mi?

preview_player
Показать описание
Bu sunumda yerli ve milli uçak için %100'ünün Türkiye'de üretilmesinin gerekip gerekmediğinin cevabı bı sunumda..

---

Yerli kavramının TDK tarafından sözlük anlamına bakacak olursak “Yurt içinde yapılan veya bir yurdun kendine özgü niteliklerini taşıyan” ürün yerli olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda dikkat ederseniz veya bağlacı kullanılmış. Her iki önermeden birini karşılayan durum o ürünün yerli olarak ifade edilmesi için yeterli olmaktadır. Bu tanımdan yola çıkarak bir ürünün yerli olabilmesi için yurt içinde yapılması yani üretilmesi gerekmekte ya da yurt içinde üretilmese de bir yurdun kendine özgü nitelikleri taşıması gerekmektedir.

Milli kavramına bakacak olursak “Milletle ilgili, millete özgü, ulusal” ürün, mahsul, fikir anlamına gelmektedir.

Peki bir ürünün yerli olabilmesi için yasal mevzuatta nasıl bir düzenleme yapılmış ona bakalım. 2014 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan Yerli Malı Tebliğinde; sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için:
Bakanlık tarafından düzenlenen Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve Sanayi Sicil Belgesindeki “Üretim Konusu” içeriğinde yer alması.
Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
Ürünün yerli katkı oranının en az %51 olması gerektiği şart koşulmuş.

Yani mevzuata göre bir ürünün %51 ve üzerinde ülkemizde üretiliyorsa yerli olarak kabul edilmiş. Ürünlerin yurt dışından getirilerek ülkemizde sadece montajının yapılması yerli üretim olarak kabul edilmemiş.

Somut örnek üzerinden gidecek olursak; Japonların milli markası Honda’nın Türkiye’de ürettiği Civic Sedan modelinde versiyonuna göre yerlilik oranı yüzde 19 ile yüzde 32.58 arasında değişiyor. Bu da genelgeye göre yerli malı olarak kabul edilmemesi demek. Japonların diğer milli markası Toyota’nın Sakarya’da ürettiği Corolla ve Verso modellerindeki yerlilik oranları ise yüzde 51 ile yüzde 65 olarak değişiyor. Yerlilik oranı en yüksek otomobil yüzde 65 ile Toyota Corolla’nın manuel benzinli motorlu versiyonu olurken, yerlilik oranı en düşük otomobil ise yüzde 19.6’lık oran ile Honda Civic Sedan’ın RS versiyonu olarak görülüyor.

---

KAYNAKÇA
Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35)

---

MUSİC
Cinematic No Copyright Music by Infraction - No Copyright Music | Creative Commons Atıf lisansı (yeniden kullanılabilir)
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Vidolarınızı inceledim. SİHA/İHA, savaş uçakları ve yerli motor, uydular vs hakkında aklımdaki tüm soruları meğer siz videolarınızda çoktan cevaplamışsınız, hem de bilimsel bir anlatımla. Gerçekten çok faydalı bir kanal, havacılığa ve uçak mühendisliğine ilgi duyan gençler izlemeli ve abone olmalı.

jameszack
Автор

Bu kavramı halkımız dahil, bende tam olarak bilmiyordum. Anlatmanız ve bilgilendirmeniz güzel oldu. Teşekkür ederim.

umitk.
Автор

Yerli olması için yurtdışına ihtiyaç duymadan üretmemiz gerek

isorukuyamomoto
Автор

Mesela ben yazılımdan örnek vereyim. Yazılım geliştirirken hazır pek çok fonksiyonu çeşitli kütüphanelerden hazır alıp kullanırız. Bu geliştirdiğimiz yazılımın daha hızlı, daha sorunsuz ve daha kolay geliştirilmesine imkan sağlar. Sıfırdan her şeyi yapmaya çalışmak diye bir durum söz konusu olmaz. Esas mesele müşteri size şuraya bir düğme koy, şu şartlarda da şöyle çalışsın / çalışmasın diye bir talep ile geldiğinde sizin ona cevap verip verememenizdir. Üzerinde rahatlıkla istediğiniz değişiklikleri yapabiliyor, bunun için de kimseye bağlı olmuyorsanız tüm bileşenleri sizin elinizle yazmanıza gerek yoktur.

sinanyalcnkaya
Автор

Bence kritik parçalar yerli üretilmesi gerekir ğer parçaların paydaşlar veya dost ülkeler tarafından üretilmesinde beis yoktur. Kanaatindeyim.

keremcelik
Автор

İNŞAALLAH❤⭐🌙BİİZNİLLAH❤⭐🌙 CANIMIZ TÜRKİYE ❤⭐🌙 DÜNYANIN EN İYİLERİNİ ÜRETECEK . TAM EMİNEM . ZAFER İNANANLARINDIR .

alidasdemir
Автор

Yazılım milli olsun.👍 Geri gelir zaten.

naciucar
Автор

2:33 Honda kapatmadi mi dukkani. Uretimi Turkiyeden cekti diye biliyorum

muhac
Автор

Bence 100 mantığı yok mmu bence daha önemli inşallah Altay tankı na benzemez yolcu ağı nerde unutsa parçayı ordan alıp yapılmalı bence rekabette yaratır

haluksaylgan
Автор

Bu işler birbiri ile bağlantılı... Üretmek teknik bi konu neyi niye üretileceğini bilmek ayrı. Uçak üretiriz sorun değil devamı??? Bilim burda rol alıyor. Ama işte bilimin geriden gelmesi gerek yani önce keşif ve tesbit sonra teknik. Batı şimdi ürettiği modern araçları 40 yıl önce ki bilimsel çalışmalara, teorilere, keşiflere dayandırıyor. Çin le aralarında ki farkda bu. Bilgi üretme olmadan süreklilik mümkün değil.

fotonot
Автор

Geçti Bor'un Pazarın pazarı sür eşeğini Niğde 'ye . Uçak Almanya da üretime giriyor

hasanok