KUZGUN-KY 'DEN BAŞARILI İLK ATIŞ TESTİ !!

preview_player
Показать описание
KANALIMIZA DESTEK OLMAK İÇİN LÜTFEN ABONE OLMAYI BİLDİRİMLERİ AÇMAYI VE VİDEOYU BEĞENMEYİ UNUTMAYINIZ..

TÜBİTAK SAGE tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen KUZGUN Güdümlü Modüler Mühimmat Ailesi’nin KUZGUN-KY yani Katı Yakıtlı varyantı ile ilk atış testi 24 Şubat 2023 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi. Veri toplama maksatlı icra edilen atış, Sinop Atış Sahası’nda öğleden sonra karadan denize doğru icra edildi. KUZGUN-KY Güdümlü Modüler Mühimmatı ile ikinci atış testinin ise Sinop Atış Sahası’nın uygunluğuna bağlı olarak önümüzdeki Mart ayı içinde ASELSAN-SEFİNE ürünü MARLIN SİDA üzerinden gerçekleştirilmesi bekleniyor.

KUZGUN-KY Güdümlü Modüler Mühimmatı ile İlk Atış Başarıyla Yapıldı!

Edindiğim bilgiye göre 24 Şubat 2023 tarihinde aynı zamanda KUZGUN-SS yani Serbest Süzülen varyantı ile de beklenen atış testinin yapılması planlanmış ancak teknik bir sorun nedeniyle atış yapılamamıştır. Söz konusu atışın Sinop Atış Sahası’nın uygunluğuna bağlı olarak en yakın zamanda yeniden denenmesi bekleniyor. Atış TEI ürünü ve ülkemizin ilk turbodizel havacılık motoru olan PD170 motorları ile güçlendirilen AKSUNGUR TİHA üzerinden yapılacaktır. KUZGUN-SS varyantında 20.000ft irtifa ve Mach 0.2 sürat ile en az 40km’lik bir menzile ulaşılması öngörülmekte, katı yakıtlı bir roket motoruna sahip olan KUZGUN-KY’nin ise kara/deniz konuşlu bir platformdan atılması durumunda 40km’ye kadar ulaşabileceği açıklanmıştı.

KUZGUN-SS mühimmatı ile atış testinin 2022 yılı ikinci yarısında yapılması bekleniyordu ancak gerek AKSUNGUR’da TEI-PD170 Motorlarının test ve kalifikasyon sürecinin o tarihte devam etmesi, gerekse Sinop Atış Sahası’ndaki atış takviminin yoğunluğu nedeniyle bu atış 2022 yılı içinde gerçekleştirilememişti. 11 Ocak 2023 tarihinde düzenlenen TUSAŞ Tesis Turu etkinliği sırasında TEI-PD170 motorları ile güçlendirilen P001 kuyruk numaralı AKSUNGUR TİHA prototipini KUZGUN Güdümlü Modüler Mühimmat Ailesi üyesi KUZGUN-SS varyantı mühimmatlar ile yüklü olarak gerçekleştirdiği bir uçuş testi sonrasında hangarlara doğru bir araç tarafından çekilişine tanıklık etmiştik.

TÜBİTAK SAGE, KUZGUN Güdümlü Modüler Mühimmat Ailesi ile hem SİHA’lar hem de muharip uçaklarca seçilebilmesine imkân tanıyacak, modüler tasarıma sahip, menzil ve harp başlığı seçenekleri açısından da ihtiyacı tam maliyetle karşılayabilecek Maliyet Etkin, Modüler ve Müşterek (karadan, suüstü platformlardan ve havadan atılabilen) bir mühimmat ailesinin geliştirilmesini hedeflemiştir.

KUZGUN üzerinde TÜBİTAK SAGE’nin CAMGÖZ isimli Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığının iyileştirilmiş bir versiyonu yer alıyor. Ancak, harekât tipine göre başlık değiştirebiliyor. Bu kapsamda CAMGÖZ Lazer Arayıcı Başlık Ailesi’nde ayrıca hem Yarı Aktif Lazer Arayıcı hem de IIR Arayıcı Başlık yer alan arayıcı çapı 178mm olan CG-178 kodlu Dual Mode bir model de yer alıyor. Dual Mode başlığın doğrulandığı anda, yine 180mm çapındaki KUZGUN varyantlarında kullanılması planlanmıştı. TÜBİTAK SAGE aynı zamanda KUZGUN-KY varyantı için Milimetre Dalga (MMW) Radar Arayıcı Başlık üzerinde de çalışmalar yapıyordu. MMW Arayıcı Başlık özellikle suüstü görevler için kritik bir kabiliyet olarak değerlendirilmekte.

Yeni nesil 100kg sınıfı KUZGUN Güdümlü Modüler Mühimmat Ailesinde ayrıca çift yönlü ve kriptolu entegre RF data link (veri bağı) de bulunmakta. Bu sayede IIR arayıcı başlık takıldığında veri bağı üzerinden görüntüyü aktarıp man-in-the-loop kabiliyeti de kazanılıyor. KUZGUN Programı kapsamında bir sonraki atışların, yine 2023 yılı içinde, mini turbojet motor ile güçlendirilen KUZGUN-TJ varyantı ile yine bir TİHA üzerinden yapılması bekleniyor. KUZGUN-TJ’de 150km’lik bir menzil hedefi bulunuyor. İlk testler menzil testleri olarak gerçekleştirilecek. KUZGUN TJ’nin muharip uçaktan atılması durumunda, yaklaşık 40.000 ft irtifa ve 0.9 Mach hız ile, 250km’ye ulaşması hedefleniyor, çünkü KUZGUN-TJ’nin 100km’ye yakın ciddi bir süzülme yeteneği var. 150km’de motorlu uçuşu eklenirse mühimmatın 250km’ye erişilebileceği hesaplanmaktadır.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
#kuzgun #tübitaksage #kuzgunky #kuzgunss #kuzguntj #bilim #teknoloji #savunmasanayi #milliteknolojihamlesi #aksungur #marlinsida #marlin #aselsan #sefine #türkdenizkuvvetleri #turkishairforce #turkishnavy #türkhavakuvvetleri
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Deprem ve ölüm haberleri ile üzüldük böyle güzel haberler moral veriyor

HasanAsilturk
Автор

Milletçe kötü günlerden geçerken yeni bilgilendirmeler için verdiğin emekler için tekrar teşekkürler. Hoşgeldin sevgili Kaner kardeşim.

BBSS
Автор

hayırlı olsun ülkemize ve milletimize devletimize

satilmishamarat
Автор

TÜRKİYE TÜM TESTLERİ BİTİRMELİ ENVANTERİNİ ÇOK YÜKSEK ADETLERDE DOLDURMALI EKSİKSİZ VE HAZIR OLMALIYIZ! 🇹🇷💪🇹🇷

omerfarukurfan
Автор

Uzmanlarla sohbete yeni bölüm bekliyoruz.

unalakcay
Автор

Mmu nun motor çalîştîrmasını bekliyoruz..

mehmetakca
Автор

Kaner, mmu bilgi verebilirmisin motoru calistimiydi?

AdemDogan
Автор

Türk ün 200 Yıl Sonra Tekrar Dünya Sahnesindeki Yerini Aldığının bir Göstergesi dir Bu Milletin Evlatlarına Dua Eder ve Tebrik Ederim

A B D NİN VE BATININ KORKULU RÜYASI BALON UÇURMA TEKNOLOJİSİN DE DE SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ

BU TEKNOLOJİ DE AZİZ MİLLETİMİZ BEKLEMEKDEDİR

delibalkesir
Автор

james Bond filmlerindeki gibi..
Çift hareketli sistemler heyecan verici.
Uçaktan ayrılıp kanatlarının açılması ve motorlarının çalışması. Çok filmografik.
Gerçekte nasıl acaba ?

sonsuzevren
Автор

Güney kore milli uçağında veri bağı SDT şirketi tarafından sağlanmıştı, Kuzgunda veri bağını SDT firması mı sağlıyor?

serkan
Автор

Tarih gelecekte şöyle yazacak. Çok iyi silahlar yaptılar ama ancak bir savaşta ölecek kadar çok insanın öldüğü depremlerde yıkılmayacak binalar yapamadılar.

brucewillis
Автор

Hocam Gökhan ne durumda, sesizlik kötüye işaret değil diye düşünüyorum

oguz
Автор

KANER BEY ALLAH HAYİRLİ UZUN ÖMÜR VERSİN SİZE.SİZİ RUYAMDA GORDUM ASKERİ BİR GÖREVDE VEFAT EDİYORDUNUZ.

mehmetsahin
Автор

Güzel bir gelişme yalnız animasyonda füze Otakar Cobra 2 ve Armaya angaje olup vurulması tuhaf değil mi?

LeventTosun
Автор

Videolarda nefes alırkenki sesleri kese bilirsin veya daha yavaşta söyleye bilirsin. Nefes sesi çok fazla belli oluyor.

faridvaliyev
Автор

tüm mühimmatları sınırsız demeyim de çok üretmemiz lazım o mühimmatların jer birisinden çokça üretmek, bir de savaş esnasında üretim kapasite altyapısı lazım

oguz
Автор

Radar arayıcısı olan versiyonunu çok merak ediyorum bu füze ailesinin.

hellmarch
Автор

81 vilayet var sinopa mi kaldik😅 acalim yenisini yetmiyorsa hatta ihlaye cikip meshur besliye verelim 6 ayda kralini teslim etsinler

kortestere
Автор

Abi, sadık bir takipçin olarak depremden sonra yaptığın canlı yayında konuklarının anlamadan dinlemeden ordumuzu ve de yöneticilerimizi hedefe koyan sözlerinin üzüntüsü ve şaşkınlığı içerisindeyim! Keşke bizler için hazırladığın savunma sanayimize dair videolarda gösterdiğin aşırı detaycılığı o akşam da gösterip konuklarına " biraz sabırlı olalım işin aslını öğrenip sonra yorum yapalım" deseydin. Samimiyetine güvenerek takipçin olmaya devam edeceğim.

arkadasamigo