KARPUZ YETİŞTİRMEK İSTİYORSAN BUNLARI MUTLAKA YAP #karpuz

preview_player
Показать описание
Bu videoda karpuz bakımları ile ilgili bazı püf noktaları vereceğiz. Karpuzlarımız şu an büyüdüğü için, dikim esnasında yapmamız gereken bazı uygulamaları anlatamayacağımız. Başka bir video çekeriz, şu andan itibaren yapabileceğimiz kültürel uygulamalar neler, biz onlara bakalım...
İyi bir karpuz hasadı yapabilmek için, uygulayacağınız gübreler çok önemli... Çiçeklenmeden önceki dönemde, yaprak ve dal atması için, azotu bir parça daha fazla verip, fosforu ve potasyumu daha az miktarda verebiliriz. Ancak çiçeklenmeden sonra yapacağımız gübre çalışmaları, azotun daha az verilmesi gereken dönemlerdir. Bu aşamadan sonra, yapacağınız gübreleme tamamen meyveye yönelik olacağı için, şöyle bir denge kurabilirsiniz: iki birim fosfor, 2 birim potasyum ve bir birim azot şeklinde ayarlayabileceğiniz gübreyi, 15 günde bir vererek, karpuzlarınızı hasada kadar çok iyi bir şekilde gübreleyebilirsiniz.
Karpuzda en fazla sorun yaşadığımız konu sulamadır. Bilinen, karpuz ve özellikle kavunun susuz yetiştirileceğidir ancak sizin iklimimiz buna uygun değilse, sakın susuz yetiştirmeye çalışmayın... Sulama için iki ayrı yöntem uygulayabilirsiniz. Birinci yöntemde, karpuzun en çok su istediği üç dönem vardır. Bunlardan biri, bitkinin gelişme dönemidir, biri çiçeklenme dönemidir, biri de meyve oluşumu dönemdir. Bu üç dönemde, haftada biraz az su verebilirsiniz. Sulamayı öyle dengelemeniz lazım ki, toprak nemli olacak, ancak fazla göllenme veya su birikintisi olmayacak şekilde, az az sulayabilirsiniz.
Bu şekilde uygulama yaparsanız, çok doğru bir uygulama yapmış olursunuz. Bu yöntemde, şunu gözden kaçırmayın... Dişi çiçek döllendikten sonra, ortalama otuz gün sonra hasada gelmiş demektir. Hasattan 15 gün önce sulamayı kesmemiz lazım... Döllendikten sonra, birer hafta arayla iki defa su verebilirsiniz. Ondan sonra suyu kesmezseniz, lezzetsiz meyve alma şansınız yüksek olur. İkinci yöntemde de şunu uygulayabilirsiniz. En başta fidenizi diktiğiniz zaman bolca can suyu verilir, bir gün sonra tekrardan sulama yaparsınız. Çiçekler açana kadar bir daha sulama yapmazsınız. Kollar bir metre civarına geldiği zaman, haftada iki, duruma göre, iklimine göre, belki de üç defa sulama yaparsınız. Meyveler oluşmaya başladıktan sonra sulamayı kesersiniz.
Bir de fazla sulama ve fazla yağışlardan sonra karpuzların çatladığını görüyoruz. Karpuzun yüzde 95'i sudur. Suyu meyvenin içerisine fazla verdiğiniz zaman, aşırı gelişmeye başlayacak, ancak dış kabuk bu aşırı gelişmeye ayak uydurmayacağı için, çatlamak zorunda kalacaktır. Mutlaka kalsiyumlu gübrelerle takviye yapın. Olası sulama hataları nedeniyle karpuzunuz çatlamaz. Karpuzda budama yapmak şart değil ama yaparsanız çok daha kaliteli meyve elde edeceğinizi söyleyebilir köke yakın olan özellikle döllenmiş meyvelere mutlaka koparıp Çünkü köke yakın olan meyveler çok kaliteli karpuz vermez daha çok kollarda oluşan meyveleri büyütmeye çalışır Bunlar çok daha kaliteli çok da lezzetli karpuz olurlar karpuz kavun gibi koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden bir o değildir Bu nedenle hasat zamanı çok iyi belirlemeniz gerekir hasat işin belli kriterler vardır yani bunu klasik pat pat diye Karpuza vurup sesinden anlayabilirsiniz çeşidine göre üstündeki çizgilerin kontratının az olmasından anlayabilirsiniz toprağa değdiği yer artık beyazdan krem rengine Hatta sarıya döndüyse karpuz olmuş demektir Bir de üreticilerin genelde bildiği ama hemen Hemen herkesin bilmediği bir yöntem vardır meyvenin dala bağlandığı noktadan bir-iki santim sonra bir yaprak vardır Buna kulak bir Bu kulak deliğimiz yaprak kurulduğu zaman karpuzun hasat olgunluğuna geldiğini anlamış olur karpuzun döllenmesi için aralara ihtiyacımız var arı faaliyetleri fazla olmadı bahçelerde bu yöntemi uygulayın bol bol toplayın videosunda anlattığım bu kendilerine yöntemini yapabilirsiniz
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

merhaba.hobi bahçeme yıllardır kavun karpuz ekerim daha adam gibi biri büyümedi.
karpuz özellikle yumruk büyüklüğünü geçince yarılıp çatlıyor ve uçları yani filiz kısımları kuruyor
kavunda olmuyor oun yanında yaprakları sararıyor kuruyor.yeşil yapraklar üzerinde beyaz beyaz yol gibi izler oluyor.bunların nedeni nedir acaba.yer antalya 300 rakım.

nejatnejat
Автор

Merhaba asıl güpre ver ek gerekir ben evde saksıda karpuz çimlendirdim nasıl güpre vermemgerekir

nerimandoluca
Автор

Merhaba hocam küçük bir bahçem var. Bu dediginiz gübreleri azot potasyum u nereden bulabilirim

yusufklc
Автор

Elinize emeğinize sağlık çok güzel paylaşım olmuş hocam

hacdogan
Автор

Hayırlı günler bu sene 6 dönüm Ekim yapmayacağım tohumu hibrit mi kullanayım yok normal mi? 500 Gr kutular 950 TL 1000 adet hibrit tohum 1750 tl

mehmetereli
Автор

Gecmis bayramınızı kutlarım. Hocam tutunle ilgili birsey sormak istiyorum.Belki ilgi alanızın dısındadır ama benden daha iyi bilirsiniz eminim. Tutunun tepesindeki tepe kısmı koparılınca beyaz bir sut akıyor buranın enfekte olmaması icin ne surulur neler yapılır? Baska ne tur dogal koruma ilacları kullanılır tutun bitkisi icin?

erdogankocaoglu
Автор

Damlama ile karpuz ektim karpuz tutumu az ne yapmalıyım

Discover
Автор

Kulak yöntemini biliyorum meyvenin tam yaninda kulağa benzer küçuk yaprak oluyor biraz kalin tabi o kuruduğu vakit karpuz gelişmış dmeektir

hulyaozbeyiri
Автор

Eksik sunum kök gelişimi ve fitosentes kaoasitesinden kalsiyum bor mikro elementlerden hiç basedilmiyor kalsiyum fide dikimi den itibaren oeriyoduk olarak bor la birlikte uygulanmalı potasyum meyveler birkaç kg olduğunda az büyüme periyoduna göre potasyum ve mangan uygulammali eksik bilgi

cevdetmirik
Автор

Video tam zamanında geldi Hocam. Ellerinize sağlık. Allah’ın izniyle bunları da uygulayacağım. Bu arada Hocam, elimde AZOT kaynağı olarak sadece YANMIŞ AHIR GÜBRESİ, FOSFOR için de sadece FOSFORİK ASİT(kemiklerden elde ettiğimiz) var. Bunları kullanırsam FOSFOR ve AZOT’ u alır mı? Diğer gübreler var bende. Sağlıcakla kalın. Sevgilerimle. 🍉 🍉.

JOHNDEERE-X
Автор

Emeyinize sağlık hocam çok teşekkürler bizim çocuklar annemiz yetiştirdi diye onu kabak gibide yiyo herşeyden iki üç fide ektim sabah inşallah sağ kalkarsam karpuzu budicam çok dallanıp budaklandı budicam diye de inşallah fidelerimi öldürmem saygılar

ayselbalkaya
Автор

Ağzınıza sağlık efendim. Hocam ben çatıda büyük sandıklar yaptım karpuz ektim.Hayvan gübresi ve bahçe toprağı.Şu an herşey gayet iyi gidiyor.Karpuzlarım portakal boyutlarına geliyor.Fakat bu boyutlardayken biraz yumuşak olması normalmi?Yoksa mutlaka cam gibi sertmi olmalı dışı?

satukbugra
Автор

Bilginin 1 ı değil 97 şi yanlış bir karpuz yetiştirici olarak yanlış bilgiye karsıyım

hasankaraca
Автор

Tamam da hocam susuz yetisir diyorsunuz temmuz agustos da kipris guneste 80 gölgede 47 derece bemim bitkiler güneşte 2 gunde bir su vermezsem(biber domates salatalık) kendinden geçiyor 3 gun sulama cek at kurur oyle bir sıcak denemek icin karpuz ektim 5 kok nasil olcak?

brsaltnok
Автор

Çok teşekkürler hocam. Bir sorum var:
Başka bir kanaldan bitler için ilaç yapmaya bakmıştım.domates yaprağı kullanmıştı sadece domates yaprağı suya koyulup 2 gün bekleniyordu.siz bunun hakkında bişey biliyormusunuz?
Dedim işin ustasından öğreniyim😊

Dr.Baykuş
Автор

Değerli Bilge İnsan,

Malum, ayçiçeği 🌻 tırtılı zararlısı gündemde.

Neler önerirsiniz?

Selamlar Saygılar

nurullahaksen