FocusPress Interviu cu directorul executiv al DGASPC, Simona Constantinescu și avocatul Traian Bundă

preview_player
Показать описание
Veşti bune pentru cei care îşi doresc să adopte un copil. Prodedura de adopţie s-a simplificat! Legea a fost îmbunăţăţită. Directorul executiv al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Constanţa, Simona Constantinescu şi avocatul Traian Alexandru Bundă din cadrul Baroului Constanţa, ne-au explicat, în cadrul unui interviu Focus Press, care sunt beneficiile şi paşii legali de urmat pentru adoptarea unui copil.

Principalele modificări aduse de noul act normativ fac referire la valabilitatea atestatului de adoptator, scurtarea perioadei în care copiii rămân în sistemul de protecție precum și calculul indemnizației pentru concediul de acomodare. În plus, nu va mai fi nevoie de acordul rudelor de până la gradul 4, iar copiii vor putea fi adoptați și după vârsta de 14 ani.

Pentru a veni în  sprijinul celor care doresc să adopte copii, noul act normativ prelungește valabilitatea atestatului de adoptator de la 2 ani la 5 ani. Pentru obținerea atestatului, adoptatorii sau familiile adoptatoare sunt supuși unei evaluări prin care se realizează identificarea abilităților parentale, precum și pregătirea acestora pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte. 

Potrivit noului act normativ, procedura de adopție poate fi demarată fără a mai fi necesar acordul rudelor de până la gradul 4, astfel se scurtează și perioada de ședere a copiilor în sistemul de protecție. O altă situație reglementată de prezenta lege este aceea că adoptatorul sau familia adoptatoare poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata maximă de un an care include și o indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani. Potrivit vechilor reglementări, indemnizația se calcula în raport cu indicele social de referință (ISR). De asemenea, actul normativ stabilește limitele minime și maxime privind cuantumul indemnizației. Astfel, valoarea indemnizatiei nu poate fi mai mică decât cea aplicată în prezent, adică 1.700 lei (3,4 ISR) și nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Familiile care vor adopta aceşti copii vor primi un stimulant financiar până la vârsta de 18 ani a copilului adoptat. Stimulentul financiar poate fi acordat şi după 18 ani numai dacă adoptatul solicită şi îşi continuă studiile până la vârsta de 26 de ani. Pe lângă beneficiile financiare pe care le acordă statul, persoanele care adoptă pot beneficia şi de anumite concedii de adaptare, un fel de concediu de maternitate. Angajatorul este obligat să-i acorde persoanei care se gândeşte să adopte şi a intrat în procedura aceasta zile libere pentru a se adapta, zile libere pentru a primi reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului să îi viziteze.

În 2019 au fost adoptaţi 66 de copii la nivelul judeţului Constanța şi au fost încredinţaţi în vederea adopţiei 40 de copii. În anul 2020 au avut loc 41 de încuviinţări de adopţie şi 20 de copii încredinţaţi în vederea adopţiei. Tot anul trecut au fost înregistrate și 4 adopții internaționale. Copiii au ajuns în Franța, Germania și Spania.

Familiile cu reşedinţa obişnuită în România, care îşi exprimă intenţia de a adopta, se pot adresa, pentru obţinerea informaţiilor referitoare la documentaţia necesară, demersurile şi durata procedurilor adopţiei interne, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Detalii aici:

Рекомендации по теме