Vergi dilimleri: Maaşın ne kadarı vergiye gidiyor? Vergi nasıl hesaplanıyor?

preview_player
Показать описание
Ücretli tüm çalışanlar, kazançlarına göre gelir vergisi vergilendiriliyor.

20 bin TL brüt maaş kazanan bir çalışanın cebine 2023’ün Ocak ayında 15 bin 650 TL, Ekim ayında ise 14 bin TL giriyor. Aradaki fark neden çoğalıyor? Peki Ekim ayında kesilen 6 bin TL nereye gidiyor?

Türkiye'de çalışan maaşlarında yapılan kesintiler neye göre belirleniyor?
Gelir vergi oranları adaletli mi?
Enflasyon sebebiyle maaşlara düzenleme yapıldığında çalışanların vergi yükü nasıl artıyor?

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz’ın katkılarıyla çalışanlara uygulanan gelir vergisini inceledik.

Haber- Video: Esra Yalçınalp
Grafikler: Osman Kaytazoğlu
Katkıda bulunan: Fatima Çelik, Selim Büyükgüner
Teşekkürler: Prof. Dr. Murat Batı

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Besim Tibuk gibi Türk milletinden çıkan nadir akıllı insanlardan birine yer verdiğiniz için teşekkür ederim.

theodorosatheos
Автор

Cem Toker'in dediği gibi. "Vatandaşa maaşını Brüt haliyle yatıracaksın, bir süre banka hesabında kalacak sonra otomatik olarak çekilecek . O para hesabından çıktığını gören vatandaş "benim vergilerim nereye gidiyor?" diye sormaya başlar !"

ferhatdikmen
Автор

Bizdeki en büyük problemlerden biridir bu. Batı'da çalışanlar brüt maaşını maaşı olarak bilir. Vergisini, sosyal güvence bedelini öder. Eline kalan net maaşıdır. Bizde ise herkes net maaşını maaşı olarak bilir. Brüt maaşından haberi yoktur. Dolayısı ile vergi verdiğinden ve sosyal güvence için ödeme yaptığından adeta haberi yoktur. Böyle olunca da ödediği verginin hesabını sormaz.

HakanCaliskan
Автор

Cem Toker Maaşlar brüt ödensin derken haklıymış. Keşke LDP 2023 seçimlerine girseydi.

celalbayarinbastonu
Автор

Yeni Zelanda’da yaşıyorum. Burada ücretler saatlik ve gayet mantıklı. Vergi ise minimum asgari ücret için 4 dolar kesiliyor. Brütü 25 dolar bir işçi saatlik 21 dolar kazanıyor. Ve burada ekstra şöyle bir güzellik var 1 yıllık çalışma vizesiyle gelen bir kişi ülkeden ayrılırken ödediği tüm vergiyi geri alıyor. Hatta kendi vatandaşları da belirli bir miktar altında kazanıyorsa yıllık bazında ödediği vergileri geri alıyor. Atıyorum 100 bin dolar üstü kazanan kişi vergilerini geri alamıyor. Yıllık 50 bin ve altı kazanan vergilerini geri alıyor. Ve bir işte çalıştınız 5 ay ardından çıkmak istediniz işten ayrılırken 5 aylık kazancınızın toplamının yüzde 8’i tazminat alıyorsunuz. Türkiye’deki gibi yıllarca çalışıp tazminat alabilir miyim acaba düşünceleri yok. Hatta Türkiye’de işçi kendi çıkarsa tazminat bile verilmiyor. Burada fark etmiyor :)

gosmami
Автор

Sigortaya o kadar kesinti olmasına rağmen halen ilaç ve muayene parası ödüyoruz. 😡😡😡😡

muhammeducar
Автор

Maaş brüt ödense,
biz orada gerekli vergi indirimlerimizi alır,
masraflarımızı düşer ve alan gelirimizden gelir vergisini veririz.

Şimdi hiç gelir elde etmeden peşinen vergisini veriyoruz.

seckinbilgic
Автор

Emlakçılar, müteahhitler sattıkları daire başına milyon TL vergi kaçırıyor. Ben her ay maaşımın %40’ını vergi veriyorum. Adalet mi bu?

tamersaygili
Автор

Bakkalından fabrika sahibine kadar herkes vergi kaçırabiliyorken tüm yükün maaşlı çalışana yüklenmesi... Hoş herkes kuruşu kuruşuna ödese vergisi yine düzgün hizmet alamayız bu yiyiciler yüzünden

melenyerdeniz
Автор

Salağa anlatır gibi anlatılmış derler ya. O kadar açıklayıcı ve net anlatılmış. Tebrik ediyorum.
Umarım anlamayan yoktur.

ensarylmaz
Автор

Toplanan vergiler doğru ve verimli kullanılmadıkça artmaya devam eder.

omeryalcntimur
Автор

arkadas zam icin konusacagiz sirket burut yatiriyo vergi ne kadar nerden kesiliyo haberimiz yok. nasil rakam vericez su maasi istiyorum diye. 50 desem burutu ne 20 desem burutu ne ? yuzdelik dilimler aylik burutten mi hesaplaniyo yillik mi ben anlamadim ki

croatoan
Автор

Videoyu yavaşlatmadan izledim, kuzum iyi misiniz

haliltuprak
Автор

Vergi öderken brüt maaş üzerinden ödenirken emekli olurken kıdem tazminatı tavanının olması .

mehtapd.
Автор

Adamın aylık geliri değişmedikten sonra gerisini sorgulamaz ki. Bir iş yeriyle anlaştı diyelim ki 100 lira. Adam zam gelmezse sürekli 100 lira alacak vergi ihalesi işverene giriyor. Büyük şirketlerin vergi borcunu sileceğinize alt katmandaki vergi dilim aralığını arttırın.

_OmerYuksel
Автор

VERGİLERİN %45 İ ÖTTÜRÜ VE KAKTIRI VERGİSİ OLDUĞUNDAN ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNDEN AYRICA VERGİ ALINMAMALIDIR!

mucahidakinci
Автор

Elinize kalan net maaşın da tümü sizin değil, daha sırada dolaylı vergiler var. Her türlü alışverişinizde kdv ötv … madem vergi veriyorsunuz verginin vergisini niye vermeyesiniz ? Onu da verin.

Kirac
Автор

Maaş yükseldikçe verilen vergi artıyor . Benim %15 vergi dilimi ile 30700 olan ana kalem maaşım Ağustos ayında %35 vergi dilimi ile 22500 civarında ödendi . Yani Ocak ve Ağustos arasında hiç bir zam olmazsa maaşım 8 bin lira düşüyor . Maaşının diğer kalemlerinde de aynı şeyler oluyor ben devlet memuruyum. Brüt ücret üzerinden toplam 14 bine yakın kesintim olmamalı . Aynı işi özel sektörde yapıp vergi mi kaçırmak lazım ...!

Heraaa..
Автор

Hakkim varsa bu adaletsizlikte haram zıkkım olsun iki cihanda nefes almasın ayağına hep taş değsin sağlığı hep kötü bin bir beter olsun.

tayfunerez
Автор

Çok güzel haber, çok güzel görsel kullanımı ama o röportajdaki yaka mikrofonu nedir? Koskoca BBC sennheiser yaka mikrofonuyla röp çekiyor, öğrenci işi gibi. Yazıklar olsun kulaklarım tırmalandı.

mbs-jt