Η κυρά Ειρήνη Καλαντζή κρατά στα χέρια της παραδοσιακούς θησαυρούς χρόνων

preview_player
Показать описание
Κατέχει γνήσιους, παραδοσιακούς σπόρους αγροτικών - κηπευτικών προϊόντων που διακρίνονται για τη γεύση και το μοναδικό τους άρωμα
Η κα Ειρήνη Καλανζτή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο χωριό των Ταξιαρχών και γενικότερα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων. Η ηλικιωμένη γυναίκα που έλκει την καταγωγή της από τους Ταξιάρχες, γεννήθηκε, έκανε οικογένεια και ζει με παιδιά και εγγόνια στο χωριό, έχει αφήσει το πολιτιστικό της στίγμα στην περιοχή.

Πρόσφατα είχε βραβευτεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικάλων – Παράρτημα Φανερωμένης «Θεριστάδες» με το Βραβείο της Γνήσιας Γκαραγκούνας, για να τιμηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο για την προσφορά της στο τόπο. Κατά καιρούς οι ίδια προσκλήθηκε από την τέως διευθύντρια κα Ελένη Τζαβέλλα στο δημοτικό σχολείο Ταξιαρχών προκειμένου να μιλήσει στα παιδιά, μεταφέροντας ήθη και έθιμα του τόπου, αλλά να τα πληροφορήσει και για τα παιχνίδια που έπαιζαν οι γονείς και οι παππούδες, όταν υπήρχαν κι εκείνοι παιδιά, με στόχο να τα κεντρίσει το ενδιαφέρον και να τα βγάλει από το σπίτι, απομακρύνοντας από την μουντή εικόνα του υπολογιστή.

Η κα Ειρήνη Καλαντζή, το πρωί της Κυριακής μας άνοιξε το σπίτι της και υποδέχτηκε το «ΚΡΗΝΗ LIVE», αυτή τη φορά όχι για να μιλήσει για τον πολιτισμό, αλλά να μας μεταφέρει την παράδοση χρόνων, που κρατά στα χέρια της.

Να μας παραδώσει παραδοσιακούς σπόρους προϊόντων τους οποίους κατέχει από πάππου προς πάππου, και τους χρησιμοποιεί για να παράγει τα δικά της κηπευτικά και φρούτα, που διακρίνονται για τη γεύση τους. Προϊόντα που διακρίνονται για την νοστιμιά τους, και για πολλούς από εμάς αποτελούν κάτι το άγνωστο, για άλλους πάλι ανάμνηση μιας και έχουν χάσει τους σπόρους.

«Σήμερα οι σπόροι έχουν παραλλαχθεί και δεν μοιάζουν με τίποτα από εκείνους που χρησιμοποιούσαμε εμείς. Βλέπεις σήμερα το καρπούζι να χάνει την νοστιμιά του και να μην μπορείς να το σηκώσεις στα χέρια. Βλέπεις το πεπόνι, να έχει χάσει το χρώμα του και το άρωμα του, άγευστο σαν το κολοκύθι. Βλέπεις τη ρόκα του καλαμποκιού να ζυγίζει μισό κιλό και άνω. Οι ντόπιοι σπόροι που κρατάμε οι παλιότεροι στα χωριά, είναι αυθεντικοί, χωρίς μεταλλάξεις», τονίζει η κυρά Ειρήνη.

Σε επόμενη φάση η κυρά Ειρήνη δεσμεύτηκε να μας προσφέρει προϊόντα από τους σπόρους της καθώς επίσης να μας μαγειρέψει προκειμένου να δοκιμάσουμε από τις παραδοσιακές συνταγές. Συνταγές που ίσως δεν γνωρίζουμε αλλά έχουμε ακούσει τόσα πολλά από γονείς και συγγενείς μας.

Οι σπόροι που μας προσέφερε συνολικά 6 ειδών η ίδια και 2 η νύφη της, θα καταχωρηθούν στο όνομα τους και θα φυλαχθούν στην Τράπεζα Σπόρων που διατηρεί το Πελίτι στο παρανέστι της Δράμας..

Η ιστοσελίδα μας απευθύνει έκκληση σε όποιους κατέχουν κάποιους παραδοσιακούς σπόρους να επικοινωνήσουν μαζί μας για την καταγραφή αλλά και τη διάσωσή τους

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947439100, Θοδωρής Λακιάρας
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

το καλαμπόκι θέλει πολύ πότισμα. τώρα όλα είναι άνοστα, άγευστα, χωρίς άρωμα, και λίγη θρεπτική αξία.

tnerbisis