Πως το ανακάτεμα της Τουρκία σε Κοσσυφοπέδιο και Ναγκόρνο-Καραμπάχ επηρεάσει και τα Ελληνοτουρκικά

preview_player
Показать описание
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι γεγονός ότι λαμβάνει μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων των κρατών.

Ωστόσο, οι τρέχουσες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στον Κάυκασο έχουν επίσης μεγάλη σημασία, αφού μπορεί να μετουσιωθούν σε θερμές εστίες στρατιωτικών συγκρούσεων.

Και στις δύο περιοχές η Τουρκία έχει τη δυνατότητα παρέμβασης, ενώ οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σημαντικό βαθμό.

======================
Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:18 - Θερμές εστίες
0:46 - Κόσοβο
2:05 - Ναγκόρνο Καραμπάχ
2:47 - Αποφώνηση

-----------------
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι γεγονός ότι λαμβάνει μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων των κρατών.

Ωστόσο, οι τρέχουσες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στον Κάυκασο έχουν επίσης μεγάλη σημασία, αφού μπορεί να μετουσιωθούν σε θερμές εστίες στρατιωτικών συγκρούσεων.

Σε δύο πιθανές συγκρούσεις, η μία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και η άλλη που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν που μπλοκάρει έναν βασικό διάδρομο προς μια αρμενική περιοχή, θα επικεντρωθούμε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει σε σχετικό άρθρο-ανάλυση με τίτλο "Σερβία-Κόσοβο, Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία: Απειλές για την ειρήνη στον Καύκασο, Βαλκάνια", έγκριτο Ισραηλινό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι τρέχουσες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και επίσης σε μια περιοχή του Καυκάσου που ονομάζεται Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι σημαντικές.

Ένας λόγος που οι εντάσεις μπορεί να σιγοβράσουν σε άλλα μέρη είναι επειδή επιθετικές κυβερνήσεις και ομάδες εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ξεκινήσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Η άνοδος της έντασης στα Βαλκάνια- Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και πτώση της Γιουγκοσλαβίας

Τόσο οι εντάσεις στα Βαλκάνια όσο και στον Καύκασο έχουν προέλευση πολλά χρόνια πίσω. Στην ουσία είναι απομεινάρια συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990 που δεν επιλύθηκαν.

Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, η χώρα μπόρεσε να φτάσει στην ανεξαρτησία της λόγω μιας εκστρατείας που υποστήριζαν οι ΗΠΑ για να απωθήσουν τη Σερβία από το Κοσσυφοπέδιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτό έγινε μετά από πολλά χρόνια εξέγερσης των Κοσοβάρων εναντίον των Σέρβων και εναντίον της τέως Γιουγκοσλαβίας.

Η εμφάνιση του Κοσσυφοπεδίου ήρθε εν μέσω της ανόδου άλλων εθνικισμών εκείνη την εποχή, όπως η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η δημιουργία της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σλοβενίας.

Το Κοσσυφοπέδιο είχε την υποστήριξη της Δύσης, ιδιαίτερα από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται από όλους.

Η Ρωσία ένιωσε ότι οι ΗΠΑ έφτασαν στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμησή της από την περιοχή, επειδή οι Σέρβοι, ιστορικοί εταίροι της Ρωσίας, είχαν ηττηθεί, ενώ κράτη που υποστηριζόταν από τη Δύση, όπως η Κροατία, ήταν νικητές. Αυτό δεν επιτεύχθηκε χωρίς πολλή αίμα.

Το βασικό είναι ότι, 20 χρόνια μετά, δεν επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα. Το Κοσσυφοπέδιο θέλει να διαχειρίζεται περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου ζει η σερβική μειονότητα. Οι Σέρβοι έζησαν στο Κοσσυφοπέδιο ιστορικά, αλλά ο πόλεμος, τα δημογραφικά στοιχεία και η ιστορία σημαίνουν ότι υπάρχει πλέον μόνο μια μικρή σερβική μειονότητα σε περιοχές που συνορεύουν κυρίως με τη Σερβία.

Πίσω από τις τρέχουσες εντάσεις κρύβονται δευτερεύοντα ζητήματα, όπως πινακίδες οχημάτων και διοικητικά ζητήματα, αλλά το γενικό ερώτημα είναι ότι η Σερβία δεν θέλει να δει τον λαό της να αναγκάζεται να κάνει κάτι, και αν η Ρωσία μπορεί να είναι πρόθυμη να βοηθήσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Guardian σημειώνει, σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, «Η αναταραχή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κατά την οποία μασκοφόροι ένοπλοι άνδρες χρησιμοποίησαν φορτηγά, αυτοκίνητα ασθενοφόρων και γεωργικά μηχανήματα για να κλείσουν δρόμους, προκλήθηκε από τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού που θεωρούνταν ύποπτο για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου».

Η ιστορία των εντάσεων στον Καύκασο: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στον Καύκασο, οι Σοβιετικοί δημιούργησαν τη δυνατότητα για σύγκρουση παίζοντας διοικητικά παιχνίδια όπως έκαναν στην Κριμαία και αλλού, σχηματίζοντας κράτη και παίρνοντας ανιστορικές αποφάσεις. Μία από αυτές τις αποφάσεις ήταν να τεθεί μια αρμενική περιοχή, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπό τη διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

-----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
#Κόσοβο
#Ναγκόρνο-Καραμπάχ
#Τουρκία

==========
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Η Τουρκία δεν έχει ιστορία πάρα μόνο ποινικό ιστορικό.

Sackis.P.
Автор

Όταν έρθει η ώρα θα τα βρει όλα μπροστάτης και δεν θα ξέρει τι να κανει

parisioannidis
Автор

Kosovo etc etc are little issues that will be dealt with in time. All in good time. That is, after the big issue is taken care of. Then watch out!

michaelpenzikis