Περιοχές Άνευ Δρόμων στην Ελλάδα

preview_player
Показать описание
Διατήρηση των τελευταίων περιοχών χωρίς δρόμους της Ελλάδας, ως αδιατάρακτα τοπία υψηλής φυσικότητας και οικολογικής αξίας.

CC BY-NC-ND: Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (Παν/ο Ιωαννίνων) & Πίνδος Περιβαλλοντική
Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο

Σχετική επιστημονικά δεδομένα:
Επιστημονική δημοσίευση


Περίληψη: Η αλλαγή της χρήσης γης αποτελεί την κορυφαία απειλή για την απώλεια της βιοποικιλότητας και η επέκταση των δρόμων βασικό γενεσιουργό αίτιο αυτής παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον πρόσφατο δείκτη κατακερματισμού του τοπίου (LFI), η Ελλάδα είναι λιγότερο κατακερματισμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κατακερματισμού της. Αναπτύξαμε το δείκτη RFI (Roadless Fragmentation Indicator) για την παρακολούθηση του ρυθμού του κατακερματισμού στα πιο φυσικά οικοσυστήματα. Ο δείκτης RFI υπολογίζει το ποσοστό της γης που καλύπτεται από Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), δηλαδή τα τμήματα γης άνω του 1 km2 που απέχουν περισσότερο από 1 km από τον πλησιέστερο δρόμο. Με βάση τον εθνικό χάρτη των ΠΑΔ της Ελλάδας, εντοπίζονται 1115 ΠΑΔ που ταξινομούνται κατά μέγεθος (1-256 km2) και συνολικά καλύπτουν λιγότερο από το 5% της χερσαίας έκτασης της χώρας. Ο δείκτης RFI αντανακλά την φυσικότητα των οικοσυστημάτων, είναι σημαντικά υψηλότερος στο δίκτυο Natura 2000 και παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία σε λιγότερο κατακερματισμένες ζώνες. Έξι βουνά (0,51% της ελληνικής γης) έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό χωρίς δρόμους (ΠΑΔ άνω των 50 km2) και θα πρέπει να προστατευτούν αναλόγως: Λευκά Όρη Κρήτης, Τύμφη, Ταύγετος, Όλυμπος, Σάος Σαμοθράκης, Σμόλικας.

Ζητούμε μια ξεκάθαρη πολιτική μείωσης των δρόμων με μια νέα νομοθεσία (European Roadless Rule) που θα προστατεύει θεσμικά τουλάχιστον το 2% του ευρωπαϊκού εδάφους ως ζώνες άνευ δρόμων. Ζητούμε επίσης να μην υπάρξει περαιτέρω αδικαιολόγητη επέκταση των δρόμων στα πιο φυσικά και λιγότερο κατακερματισμένα οικοσυστήματα, ως μέτρο που θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους τους τομείς της πολιτικής της Ευρώπης και ιδίως στον χωροταξικό σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων. Παρουσιάζουμε έναν οδηγό πέντε βημάτων για την εφαρμογή της ως άνω πολιτικής στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ως μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μείωσης της βιοποικιλότητας

Ανοιχτή βάση δεδομένων

Χρήσιμες συνδέσεις
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μπράβο! Να ακουστεί και η "έρημη" η Φύση επιτέλους και όχι μόνο οι εσχατολογικές κραυγές που απαιτούν την ισοπέδωση των πάντων

natureformidable-
Автор

Συγχαρητήρια τόσο για το βίντεο όσο και για τις συλλογικές, επιστημονικές δημοσιεύσεις "Οι Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως εργαλείο περιβαλλοντικού σχεδιασμού στην Ελλάδα" & "Conservation policy under a roadless perspective: Minimizing fragmentation in Greece"

frafroudaki
Автор

Μπράβο ....!!! πολύ καλό βίντεο ...!!!

g.stavropoulos