Hünkari Güvercinlerinin Sınıflandırması!!!

preview_player
Показать описание


Hünkari
Osmanlı’dan günümüze ulaşmış, ismini Hünkar’dan alan, dünyanın her yerine dağılmış olan ve Türkiye’nin dünya üzerindeki en meşhur güvercin türüdür. Tepesi,  gülü, pare(para) olarak ifade edilen tüylerindeki desen işlemesi ve duruşuyla bir zarafet güvercinidir.
Osmanlının beslediği güvercinler yavrusuna bakabilen güvercinlerdir. Zaman içinde küçük gaganın makbul sayılması ile geliştirilmiş gagalarını yok denecek kadar kısalmış, modern hünkariler oluşturulmuştur. İlk versiyona hünkarinin atası olduğu için Orijinal veya Klasik Hünkari denilmektedir. Modern hünkarilerin gaga dışında orijinal hünkariler ile farkı bulunmazken zaman içinde gaganın yanında boyut ve birazda kafa yapısı farkı oluşmuştur, ancak bunların dışında hünkarinin duruş , tepe, gül, pare, renk gibi temel özellikleri iki formda da aynıdır.
Modern hünkariler çok küçük gagası sebebiyle özel bakım isteyen güvercinlerdir. Kendi yavrusu büyütememekte, bakıcı güvercinlere ihtiyaç duyulmaktadır, bu sebepten alınabilinen yavrular üretim zorluğu sebebiyle daha kıymetli sayılmıştır. Orijinal(Klasik) hünkariler ise daha doğal ve bakım kolaylığı olan güvercinlerdir. Yetiştiriciler iki form içinde desen ve renk çeşitliliği, pare tamlığı ve fiziksel özelliklerin bütünlüğü için halen çalışmaktadır.
Hünkarileri gövde işlemelerine göre 4 gruba ayırabiliriz. Bunlar, Düz (Gövde İşlemeli), Kanat (Kanat ve Kuyruk İşlemeli), Kesme (Kuyruk İşlemeli), Karabaş (Kafa, Kanat ve Kuyruk İşlemeli)
1- Düz (Gövde İşlemeli) Hünkariler: Bu grupta 4 farklı desen şekline gruplara ayrılmaktadır. Ozan, Boğma, Çavuşlu, Sümbüllü.
1.1- Gövde İşlemeli Ozan: Başından kuyruğa doğru orantılı şekilde renk değişimininyaşandığı, baş renginden beyaza dönen desen şeklidir. Dört ana renkten oluşur, kara ozan, kırmızı ozan, kula ozan, sarı ozan.
1.2- Gövde İşlemeli Boğma: Baş kısmına kadar boyun dahil pare işlemeli olan gövde işlemeli hünkari grubudur. Kuyruk pareleri yelpaze denilen bütün kuyruk tüyünü kaplayan pare şeklindedir. Dört ana renkten oluşur, kara, kırmızı, kula, sarı.
1.3- Gövde İşlemeli Çavuşlu: Kanat gövdeye yakın renktedir ve sadece kanatta 2 çizgi şeklinde bölüm parelidir. Kuyruk paresi padişah mührü denilen nokta pare şeklindedir. Yaygın renkleri, kara, kırmızı, sarı, kula, mavi, gümüş, şeker, sarı-gümüş oluşturur.
1.4- Sümbüllüler: Gövde paresiz, kanat tamamen parelidir, kuyrukta nokta pare şeklindedir. Kara, kırmızı, sarı, çamkabuğu, mavi, gül kurusu, haki, altuni yaygın renk varyeteleridir. Sümbüllü grubu çamkabuğu grubu olarakta tanınır.
2- Kanat (Kanat ve Kuyruk İşlemeli): Sadece kanat ve kuyruk renkli diğer vücut rengi beyazdır. Kanat pare işleme durumuna göre iki grupta işleyebiliriz. Düz işlemeli ve Çavuşlu kanat işlemeli kanat hünkariler.
2.1- Düz Kanatlar: Kanat uçuş tüylerine kadar renkli ve parelidir. Kuyruk paresi güvercinin rengine göre yelpaze veya nokta pare şeklinde değişir. En bilineni çamkabuğu kanattır. Kara, kırmızı, sarı, kula ve ödü kanat renk gruplarıdır.
2.2- Çavuşlu Kanatlar: Kanat uçuş tüylerine kadar renklidir, sadece kanatta 2 çizgi şeklinde bölüm parelidir. Kuyruk paresi hünkarinin rengine göre değişir. En yaygın renk mavi ve şeker(açık mor) dir. Kula ve kara kanat çavuşlu renkleri de vardır.
3- Kesme (Kuyruk İşlemeli): Sadece kuyruk(kuyruk altı tüylerle beraber) renkli diğer tüyler beyazdır. Kara, mavi, kula kesme ve nadirde olsa sarı ve kırmızı kesme renk çeşitleridir.
4- Karabaş (Kafa, Kanat ve Kuyruk İşlemeli): Baş, kanat ve kuyruk renkli diğer vücut rengi beyazdır. Kanat uçuş tüylerine kadar renklidir, bu renkli kısım tamamen pareli olan desen grubuda vardır, sadece kanatta iki çizgi şeklinde paresi olan desen grubuda vardır. Kanat renk ve desenine göre kuyruk tamamen pare veya nokta pare olabilir. Yaygın renkleri, kara, kahverengi, mavidir.
Ziraat. Müh. Serkan Gündüz
Рекомендации по теме