Τσιμπούκας Κων/ος Kοσμήτορας-Καθηγητής Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στο AgriBusiness Thessaly Summit 2021

preview_player
Показать описание
Ο Δρ. Τσιμπούκας ανέλυσε τη λειτουργία των Συστημάτων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών τα οποία έχουν σαν απώτερο στόχο την υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την επίτευξη επιμέρους κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων. Τα ΣΠΓΣ έρχονται να απαντήσουν στα δύο διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που είναι:
α) Η τεχνική αναποτελεσματικότητα που σχετίζεται με τη μη ορθολογική χρήση των αναλωσίμων (λιπασματων, φαρμακών, σπόρων, νερού κτλ) και που οδηγεί σε απώλεια περίπου του 24% της ετήσιας αγροτικής προστιθέμενης αξίας. Το προβλήμα ειναι εντονότερο στην κτηνοτροφία, ενω εχει ενταθει τον τελευταιο καιρό, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και αναλωσίμων.
β) Η αναποτελεσματικότητα κλίμακας που έχει να κάνει με τις δυσανάλογα υψηλές δαπάνες επενδύσεων σε σχέση με το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα να αποκτάται εξοπλισμός που τελικά υποχρησιμοποιείται. Εδώ υπάρχει και πιθανή ευθύνη των τραπεζών που μεχρι τώρα έδιναν σχετικές χρηματοδοτήσεις κάνοντας ελλειπή αξιολογηση των επενδυτικών σχεδίων.
Τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται στην ελλειπή οργάνωση των εκμεταλλευσεων, ιδίως σε περιπτώσεις παλαιών αγροτών, αλλά και στην έλλειψη τεχνικής και οικονομικής συμβουλευτικής.
Το ΓΠΑ προσπάθησε να εφαρμόσει ένα πιλοτικο πρόγραμμα συμβουλευτικής σε 12 περιοχες της χώρας και το οποίο βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: α) Διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων. β) Υποστήριξη στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και γ) Παροχη συμβουλευτικής. Το πρόγραμμα είχε στόχο την εμπλοκή νέων με οσό το δυνατό υψηλότερο επιπεδο μόρφωσης και κατάρτισης. Οσοι συμμετέχοντες επέδειξαν επιχειρηματικές δεξιότητες και υλοποιησαν ενα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία της συμβουλευτικής που ακολουθεί 4 στάδια: την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τη διαπιστωση των τυχόν προβλημάτων, τη συνταξη και παρουσίασης της συμβουλής, την παρακολούθηση της υλοποίησης από τον παραγωγό των προτάσεων της συμβουλής και τέλος την αποτίμηση με βάση τεχνικά και οικονομικά κριτήρια των αποτελεσμάτων της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Τα υπάρχοντα παραδείγματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος δείχνουν οτι η συμβουλευτική είχε ουσιαστικές θετικές επιπτώσεις, τόσο στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των προϊόντων, όσο και στην οικονομική θέση του εκάστοτε παραγωγού, μέσω μείωσης του κόστους ή /και αυξησης του εισοδήματος και των κερδών.
Για την επιτυχία των Συστημάτων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, όταν αυτά τεθουν σε πλήρη και θεσμοθετημένη εφαρμογή, κρίνεται σημαντική η συνεργασία με τους συνεταιρισμους και τις οργανώσεις παραγωγών, γιατι ετσι επιτυγχάνεται η καλύτερη οργανωση της διαδικασίας συμβουλευτικής σε τοπικό επίπεδο και εντοπίζονται ευκολότερα οι τυχόν ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η βέλτιστη διάχυση της αποκτώμενης τεχνογνωσίας.

Συνομιλητές του Κου. Τσιμπούκα ήταν ο Κος. Χριστόφορος Χατζόπουλος Eπικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Δανείων Λιανικής, Εθνική Τράπεζα , ο Κος. Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος Regional Mandate Manager, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και ο Κος. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος Προϊστάμενος Μονάδας Θεσμικής Υποστήριξης & Αξιολόγησης, Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το συντονισμό των ομιλητών της συνεδρίας είχαν ο Κος. Αριστοτέλης Μπασδάνης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας και ο Κος. Βασίλης Γιαγιάκος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Το AgriBusiness Thessaly Summit 2021 είχε θέμα «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή» και περιελάμβανε 7 συνεδρίες, 35 θεματικά πεδία και 40 ομιλητές.

Το απολογιστικό δελτίο:
Рекомендации по теме
visit shbcf.ru