Ομιλία της προέδρου ΠΟΕΣΥ Έλενας Ριζεάκου στο Ίδρυμα της Βουλής | ΠΟΕΣΥ PFJU

preview_player
Показать описание
ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/12/2018

Η αλληλεπίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την πολιτική και την κοινωνία στο επίκεντρο του συνεδρίου «Ενημέρωση και Δημοκρατία», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου 2018.
Επιστήμονες και δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου διασταύρωσαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων γύρω από τη σχέση της ενημέρωσης με τη δημοκρατία στη σημερινή εποχή.
Το συνέδριο άρχισε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, της Προέδρου της ΠΟΕΣΥ κ. Έλενας Ριζεάκου και της Προέδρου της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρίας Αντωνιάδου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΚΥΡΙΑΣ ΕΛΕΝΑΣ ΡΙΖΕΑΚΟΥ

"Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί υπάρχουν για να λένε στους ανθρώπους περισσότερα, όχι λιγότερα. Πολύτιμες όσο και το οξυγόνο, οι πληροφορίες, οι γνώσεις, η γλώσσα, υπήρξαν πάντοτε το όχημα όπου με τη βοήθεια του οι άνθρωποι ξέφευγαν από τη φτώχεια, σώζονταν από την αρρώστια, έκαναν καλύτερη τη ζωή τους, επέλεγαν τους κυβερνήτες τους, καλλιεργούσαν το μυαλό και την ψυχή τους, εξύψωναν το πνεύμα τους.
Ο Χένρι Μίλλερ έλεγε πως η καλή δημοσιογραφία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η κοινωνία διαλέγεται με τον εαυτό της. Με ποιον τρόπο, όμως, διαλέγεται η κοινωνία με τον εαυτό της; Με ποιους διαμεσολαβητές; Πώς γίνεται η ενημέρωση; Πώς μεταφέρονται δηλαδή οι πληροφορίες χάρη στις οποίες διαμορφώνεται η κοινή γνώμη;
Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ Ενημέρωσης και Δημοκρατίας.
Μια αμφίδρομη σχέση με την αληθινή Ενημέρωση να παλεύει διαρκώς με τα κύματα της διαπλοκής, της χειραγώγησης, της παραπληροφόρησης, των πολιτικών σκοπιμοτήτων, των οικονομικών συμφερόντων, της απόκρυψης, της λογοκρισίας, της λογοκλοπής και των fake news.
Στην αυγή της νέας χιλιετίας, με την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας μέσω της τεχνολογίας, με τον παγκόσμιο ιστό να υφαίνει το δίχτυ του πάνω από ολόκληρο τον Πλανήτη, πως επιτυγχάνεται η Ενημέρωση? Και, πως, η ελευθεροτυπία η ουσία της Δημοκρατίας, επιτυγχάνει την αποστολή της που είναι η μετάδοση διασταυρωμένων πληροφοριών και ο έλεγχος της εξουσίας?
Υπάρχει μια διαδικασία που λέγεται επικοινωνιακή διαμεσολάβηση.
Μέσω αυτής, οι ειδήσεις δεν φθάνουν στους πολίτες ως έχουν, αλλά περνούν από μια σειρά φίλτρων όπως εντοπίσθηκαν και από το Νόαμ Τσόμσκι: Τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης, την υπερσυγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, την εξάρτησή τους από την εκάστοτε κυβέρνηση και τη λεγόμενη "κυρίαρχη άποψη", την εξάρτησή τους από τις διαφημίσεις.
Τις περισσότερες φορές, ο εύκολος στόχος είναι οι δημοσιογράφοι.
Αλλά τη γενική στρατηγική δεν την καθορίζουν οι δημοσιογράφοι. Την καθορίζουν οι εργοδότες τους, ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης, που διαπλέκονται με τα οικονομικά κέντρα και την εξουσία, ενίοτε "εκβιάζουν και εκβιάζονται" από κυβερνήσεις και πολιτικούς και κάθε φορά πράττουν αναλόγως. Έχουν, βέβαια, και οι δημοσιογράφοι τις ευθύνες τους. Δεν μελετούν, δεν εμβαθύνουν στα θέματα. Είναι γνωστό εξάλλου ότι δυο από τα μεγάλα δεινά της δημοσιογραφίας είναι η βιασύνη και η επιπολαιότητα.
Πως όμως να λειτουργήσει κανείς στην εποχή της αστραπιαίας αμεσότητας, της ψηφιακής ταχύτητας, του ανταγωνισμού των χτυπημάτων?
Μεγάλα ερωτήματα, τεράστια ζητήματα με το ρόλο του δημοσιογράφου στο μικροσκόπιο εκ νέου, καθώς στο νέο τοπίο η δημοσιογραφία καλείται να αντιμετωπίσει καινούργιες προκλήσεις, δυσκολίες και αλλαγές."

► Click HERE για εγγραφή στην ΠΟΕΣΥ

► Like our page on Facebook

► Follow us on Instagram

#ΠΟΕΣΥ#ElenaRizeakou
Рекомендации по теме