Φοιτητιβίσματα

preview_player
Показать описание
Ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου 18.30-19.00 η μετάδοση της φετινής συγκο­μιδής των 15λεπτων φοιτητικών ντοκιμαντέρ που παράγονται στο πλαίσιο του διαπανεπιστημια­κού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ .

Φέτος συμμετείχαν στο πρόγραμμα 35 φοιτητές και φοιτήτριες και συνέβαλαν εθελοντικά 19 σύνδεσμοι καθηγητές από 14 Τμήματα Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Σπουδών & Επι­κοινωνίας, Γραφιστικής, Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών, Αρχιτεκτονικής και Αρχειονομί­ας, από 8 Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες συγκροτούν ομάδες εργασίας, με κέντρα την Αθήνα και τη Θεσ­σαλονίκη, αλλά και την Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, τον Βόλο, τη Σύρο και το Ναύπλιο, παρακο­λουθούν τηλε-σεμινάρια, που προσφέρουν οι σύνδεσμοι καθηγητές σε πλατφόρμα του Πανεπι­στημίου Αιγαίου, και λειτουργώντας συνεργατικά, ερευνούν, προτείνουν, επιλέγουν, κινηματο­γραφούν, επεξεργάζονται (εικόνα, ήχο, μουσική, γραφικά) και τελικά υπογράφουν τη σειρά ντο­κιμαντέρ «Φοιτητιβίσματα».

Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ που ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία του καναλιού και με πα­ραγωγή 29 ντοκιμαντέρ, και συνεχίστηκε το 2019 με 40 ταινίες, εξελίσσεται σε πολύτιμο θεσμό για τη φοιτητική οπτικοακουστική δημιουργία. Οι φοιτητές επιλέγονται με ευθύνη των Τμημά­των και επιδοτούνται από τη Βουλή στο πλαίσιο εξάμηνης πρακτικής άσκησης.

Ο τεχνικός εξοπλισμός παρέχεται από τα Πανεπιστήμια, ενώ συντονιστικό ρόλο στην παρα­γωγή και την αποπεράτωση (post production) των ταινιών έχει το Εργαστήριο Οπτικοακουστι­κών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.

Οι πρώτες δύο ταινίες του φετινού προγράμματος είναι:

- Καθρέφτες - Μάρω Κουρή. Αναφέρεται στη ζωή και τα ταξίδια της φωτογράφου Μά­ρως Κουρή, με παράλληλες εικονικές αφηγήσεις από το φωτογραφικό υλικό της και το πολύ­βουο κέντρο της Αθήνας.

Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία:

Μαριάνθη Ευθυμίου, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος).

Γιάννης-Παναγιώτης Σακελλαράκης, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνί­ας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

- Ταξίδι στο Άγνωστο. Αναφέρεται στο ρόλο της τέχνης στα καθημερινά προβλήματα και ερωτήματα με στόχο την ανακάλυψη του εσώτερου εαυτού μας και την καλυτέρευση της ανθρώπινης ψυχής.

Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία:

Δήμητρα Δελφή και Γιάννης Σαλαφουντίδης, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα)
Рекомендации по теме