Astım hastalığı tespitinde solunum fonksiyon testi nasıl yapılır?

preview_player
Показать описание
İletişim & Randevu: 0 (850) 811 76 40
Solunum fonksiyon testleri spirometre denilen cihazlarla yapılan,akciğerlerin kapasitesini ve fonksiyonel durumunu objektif olarak ölçmeye yarayan, göğüs hastalıkları uzmanlarının en sık başvurduğu tanı yöntemidir. Yani bu test ile, bir solukta akciğerlerin alabildiği hava hacmi ve ardından bu havanın güçlü bir şekilde dışarıya verilmesi sırasındaki hava akım hızı ölçülebilir. Solunum fonksiyon testleri ile akciğerlere giren ve çıkan hava hacmi istirahatte, zorlu nefes alıp verme esnasında ve gerekirse egzersizde ölçülür ve testi yapılan kişiden elde edilen değerler, aynı yaşta, cinste, boyda kişilerden elde edilen değerlerle karşılaştırılır.Akciğerlere giren hava solunum yollarında belli bir hızla akciğerlere ulaşır. Solunum yollarında darlık olduğunda giren ve özellikle çıkan havanın hızı azalır. Bunu göstermek için çok derin bir nefes ile ciğerler tam doldurulup ardından çok hızlı bir nefes verilerek, ilk bir saniyede çıkarılan maksimum hava miktarı (FEV1) ölçülür. Ölçülen hızlar düşükse, nefes açıcı ilaçlar solutulup hızın artıp artmadığı da ölçülür. Bu teste reversibilite (ilaca cevaplılık) testi denir. Bazen ölçülen değerler normalse de ilaca cevaplılık ölçümü gerekli olabilir, buna muayene eden hekim karar verecektir.
Şikayetleri olmasına rağmen fonksiyon testleri bazı hastalarda normal bulunabilir. Bu durumda provakasyon testi dediğimiz daha ileri testler yapılabilir.
Solunum Fonksiyon Testleri spesifik üniteler dışında, mümkünse Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından yapılmalı ve değerlendirilmelidir.

Рекомендации по теме