Ενάντια στον εξοβελισμό των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο- ΣΕΚ Θεσσαλονίκης.

preview_player
Показать описание
ΣΕΚ Θεσσαλονίκης 2021

Από την άνοιξη του 2020 βιώνουμε έναν πρωτόγνωρο διωγμό των κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την απομάκρυνση της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος πανελληνίων -προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών σχολών στο συγκεκριμένο πεδίο αφορά τις κοινωνικές επιστήμες, την παιδαγωγική ή έχουν ως μάθημα την κοινωνιολογία.
Σε συνέχεια αυτής της αλλαγής, το Υπουργείο Παιδείας μείωσε τις ώρες κοινωνικών επιστημών από 14 σε 2. Βρισκόμαστε μπροστά στον αφανισμό ενός κλάδου στην εκπαίδευση, που έχει επακόλουθα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές τους.
Όμως δεν είναι μόνο ο επαγγελματικός κλάδος των κοινωνικών επιστημόνων που θίγεται.
Πρέπει να σκεφτούμε τι Λύκειο θέλουμε για τους μαθητές μας και τα παιδιά μας. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα Λύκειο χωρίς Θετικές επιστήμες; Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα Λύκειο χωρίς Φιλολογικά μαθήματα;
Πως είναι δυνατόν να σκεφτούμε ένα Λύκειο χωρίς τις κοινωνικές επιστήμες; Πως θα διαμορφωθούν οι μελλοντικοί πολίτες, με γνώσεις για την κοινωνία, τους κοινωνικούς θεσμούς, την κοινωνική και πολιτική σκέψη, τα κοινωνικά προβλήματα;
Σε αυτά τα ερωτήματα δεν απάντησε το Υπουργείο Παιδείας το οποίο απομάκρυνε τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο. Επιπλέον απομακρύνθηκε η Κοινωνιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα με τον πλέον αντεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό τρόπο, μην περιμένοντας τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την εισαγωγή της και την αξιολόγησή της.
Με επιστολές εκφράστηκαν διεθνείς επιστημονικές ενώσεις κοινωνιολογίας, που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις αυτές.
Τα ερωτήματα των συλλόγων και των ενώσεών μας, του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών, της Πανελλήνιας Ένωσης Νομικών και Πολιτικών Επιστημώνων, όπως και της ΟΛΜΕ μένουν αναπάντητα.

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γίνεται πιο φτωχή.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων για την επαναφορά της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο μάθημα έχει λάβει χιλιάδες υπογραφές πολιτών (6.251 υπογραφές στις 24/10/2021):

Η επιστολή της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας - The British Sociological Association (BSA)

Η επιστολή της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας- The International Sociological Association (ISA)
#ΣύλλογοςΕλλήνωνκαιΕλληνίδωνΚοινωνιολόγων #ΣύλλογοςΕλλήνωνκαιΕλληνίδωνΚοινωνιολόγωνΠαράρτημαΘεσσαλονίκης
#HellenicSociologicalAssociation #HellenicSociologicalAssociationThessalonikibranch #SociologyinGreekHighSchools #SocialSciencesinGreekHighSchools #ΚοινωνικέςΕπιστήμεςστοΛύκειο
Рекомендации по теме