Cum a apărut presa „liberă” de după 1989

preview_player
Показать описание
Fraților, ce vedeți acum este primul episod dintr-o serie pentru care ne pregătim de multe multe luni de zile. Astăzi vom vorbi despre cum a apărut presa liberă în anii 90 și seria pe care o inaugurăm este despre anii 90 în general. În afară de presă, urmează subiecte precum: ce a fost MISA sau Mișcarea pentru Integrare Sprituală în absolut, falimentul Bancorex, cum a apărut hip-hopul în România, cum se trăia în anii 90, cum au apărut mogulii, cum au apărut televiziunile și ce impact uriaș au avut asupra românilor și multe altele. La finalul anului 1989, imediat ce s-au liniștit apele revoluționare, oamenii trăiau euforic primele zile de libertate și cei mai mulți aveau o nevoie uriașă de informații. Nu era o dorință nouă. Timp de decenii, niciun român nu avusese parte de presă liberă, de informație care să nu fie cenzurată de partid așa că setea de ziare era mare. Așa de mare că se vindeau în milioane de exemplare zilnic și, la începutul anilor 90, toți românii avea trei lucruri în apartamente: un peștișor pe televizor, o pungă cu pungi în sertar și un teanc uriaș de ziare prin casă. Eram cu toții dotați cu multă multă hărtie de ziar și hârtia asta era folosită la multe alte lucruri după ce ziarul era citit. Cu toţii ne amintim pacheţelele pregătite de gospodine pentru soţii lor, pe care le vârau rapid în serviete înainte de a pleca la serviciu. Până la prima pauză, sandwichurile nu prea consistente ale anilor ’90 se odihneau învelite în hârtie de ziar de pe care, uneori, zâmbeau îndoielnic domnişoare de prin toate colţurile lumii. În România, şocul cultural al anilor ’90 a venit împachetat în hârtie de ziar. Pentru că, negreşit, înaintea televiziunilor, înainte ca afaceriştii de ocazie sau antreprenorii să se dezmeticească şi să descopere forţa ecranului, ziarele au fost cele care au dat tonul. Înainte de televiziunile lui Adrian Sârbu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu și alți moguli media, a fost presa tipărită, au fost autorii de articole şi editoriale, precum Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu, Petre Mihai Băcanu, Octavian Andronic, Dumitru Tinu, Adrian Păunescu, Sorin Roşca Stănescu sau Corneliu Vadim Tudor. Au fost, de asemenea, pentru o vreme, marii scriitori ai „Epocii de Aur”, transformaţi acum în cronicari ai capitalismului, precum Eugen Barbu, Augustin Buzura, Fănuş Neagu sau Petre Sălcudeanu. Într-o clipită, ca Făt-Frumos, ziarele vechiului regim s-au dat peste cap, s-au scuturat de răpciugă şi s-au transformat în presă liberă.

Text scris de istoricul Constantin Vasilescu

Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:

Aparatură Folosită:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Parcă m-am întors în timp. Foarte bun episodul. Anii 90 au fost grei dar frumoși.

serbanpetrusel
Автор

In sfârșit, un "articol" pentru public și nu pentru algoritm și "corectitudine". Felicitări!!!
Cu cât faceți mai multe clipuri că aceasta, cu atât următoarea generație de jurnaliști va fi mai îngăduitoare cu voi, peste 20 de ani, când va vor judeca, exact așa cum faceți voi acum.

emie-man
Автор

Foarte reușit documentar!
Mulțumesc, ați realizat tabloul societății de atunci așa cum a fost, de aceea vă felicit pentru munca depusă, ascultându vă mi s au derulat acei ani bulversanți...
Am avut după 1990 abonament la România Liberă primeam zilnic ziarul la cutia poștală, abia așteptam să l citim eu și mama, apoi am fost abonată la ei pe internet (a fost pentru noi cea mai bună sursă de informare!)
Aștept cu interes continuarea!
Respect și considerație!

feliciadascalu
Автор

Incredibil cat am evoluat in asa scurt timp. Anii '90 erau Vestul Salbatic.

Jinars.
Автор

Mulțumim @Zaiafet pentru seria anilor 1990!
Așteptăm să iei la rând și deceniile douămiilor, unul câte unul . Eu m-am născut în ianuarie 1990 la București, în fapt am germinat și m-am născut cu epoca nouă și „răscrucea istoriei”!

peterminea
Автор

uneori, dupa astfel de articole, vrei mai mult. Multumesc

jao
Автор

Foarte bun subiectul! E necesar să nu lăsăm lucrurile astea sa fie uitate.

Lalalu
Автор

Este interesant acest material video tinerii intre 25-35de ani erau foarte mici și au uitat majoritatea faptelor amintite mai sus .iar cetățenii peste 35-40 de ani au uitat majoritatea evenimentelor autohtone anintite de Horia Silaghi.

ungureanumonica
Автор

Bunicul meu avea abonament la Adevarul si primea uneori, vinerea, ziarele pe zilele de luni pana vineri. Facea tata misto de el ca poate primeste si vreunul din viitor. Sa vezi cat de interesat citea stirile de luni, vinerea. :)))

mihaiionescu
Автор

1:28 Excelenta precizarea, cu folosirea ziarelor si la alte lucruri... desi nu e sanatos sa dai cu hartie cu plumb pe acolo.

catalin-ap
Автор

Inca imi aduc aminte ca aveam 2 abonamente la ziare cand eram pusti. Tata citea Adevarul si Monitorul. Ma bucur ca acum citesc si eu presa dar pe plantforme online si ca in Romania exista o informatie diversa si destul de obiectiva. Atata timp cat vom sprijini jurnalismul independent si obiectiv nu vom pierde democratia.

Stefan
Автор

Dupa vizionarea acestui episod, am ramas cu impresia ca intr-o ora jumate, fratele Horica mi-a facut rezumatul unei intregi decade si a reusit sa puncteze cam toate aspectele si evenimentele notabile petrecute in acea perioada.., uauu.. asta da realizare.! Respect !

Uneori ma intreb daca Romania a ajuns asa cum e azi, in urma unu plan premeditat, bine pus la punct si aplicat cu dibacie, de la caderea comunismului si pana acuma ?! Sau a fost si este totul un rezultat al purei intamplari, in care nimeni nu avea si nu are in vedere imaginea de ansamblu ?!

La momentul de fata inclin sa cred ca, a doua varianta este cea plauzibila .. in ideea in care politicienii nostrii au fost si sunt, niste oameni mici, egocentrici, limitati, fara viziune, fara un plan pe termen lung si fara a fi capabili sa anticipeze consecintele deciziilor pe care acestia le iau.. 
Politicianul roman are o mentalitate oarecum tipica de sarantoc incult, in ciuda faptului ca in realitate e printre cei mai instariti cetateni ai tarii ..

csf, n-ai csf, pana la urma acesta e nivelul societatii unde acestia au fost si sunt in continuare formati si educati..

calind
Автор

Sunt de acord cu totul doar ultima parte este nepotrivita, din punctul meu de vedere.
Presa de azi esti consolidata si bine pusa la punct in favoarea partidelor, singurul moment in care presa sau un stat este liber cu adevarat, este atunci cand se incepe ceva nou si este dezorganizare, cum a fost atunci in anii 90, acum este totul pus la punct si gandit ca ei sa isi vada interesul, presa este platita de partide, la propriu si legal ceea ce inseamna ca ei nu mai pot fii echidistanți si demni de luat in seama.
Cand s a ratat Schenghen, s a vazut cu ochiul liber, au facut o cat mai mica cu putinta, au acoperit spatiul public cu alte chestii iar acum e uitata treaba iar ei isi vad de socoteli pt alegeri.

nicugh
Автор

Excelent!!! Felicitari pentru demers, productie si script!

MEGAditzu
Автор

Abia astept documentarul despre MISA.
Era un "documentar" pe youtube, facut de ei. Nu e nevoie sa spun ca era destul de partinitor ... dar totusi ingrijorator.

oniricus
Автор

Magistral! Asta e un material original Zaiafet nu balariile cu care ne ati obisnuit in ultima vreme

rdanescu
Автор

Bună, oare ar putea Istricul Constantin Vasilescu sa ofere si bibliografia folosita. Ma refer la lucrari generale, articole științifice, nu la ziare. Ar fii de mare folos pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul. Mulțumesc mult!

andreialionescu
Автор

Felicitari. Toti romanii ar trebui sa vizioneze acest documentar

jjjhon
Автор

La inceputul anilor 90 normal ca ziarele erau mai usor sa apara, decat televiziunile. Pana la Pro TV al lui Sârbu (Canal 31, se chema inițial) si Antena 1 a lui Voiculescu, sa nu uitam ca prima tentativa de a porni o televiziune libera a fost SOTI dar nu au fost lasati sa apara (presedinte era Ion Iliescu). Radiouri erau deja destule (Uniplus, Nova 22, apoi Radio Contact, 21, Pro FM si destule altele), dar aveau doar muzica fara stiri.

RaduErdelyi
Автор

Multe dintre clipurile tale absolut extraordinare ma fac sa-mi doresc sa omor "niste unii". Norocul lor ca sunt civilizat si merg la biserica sa aprind lumanari la morti :)) Felicitari Horia si echipei! Glumesc! E evident?

LaurentiuDumitras