Yapay Zeka Çağında Meslek Seçimi

preview_player
Показать описание
Bu canlı yayında, yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi ve bu gelişmelerin çeşitli meslek alanları üzerindeki etkilerini ele alacağız. Özellikle Devin gibi yapay zeka tabanlı yazılım mühendislerinin ortaya çıkışıyla, bilgisayar mühendisliği ve diğer teknik alanlarda çalışmayı düşünen gençler arasında ortaya çıkan endişeleri tartışacağız. Yapay zekanın gelecekteki iş gücüne etkisini, meslek seçimlerimizi nasıl şekillendireceğini ve bu yeni çağda hangi becerilerin değerli olacağını konuşacağız. Teknolojinin hızlı ilerlemesinin, sadece yazılım mühendisliği değil, sağlık, hukuk, eğitim gibi diğer alanları da nasıl dönüştüreceğine dair öngörülerde bulunacağız.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hocam her şeyden öte bizi arada ne kadar çok korkutsanız bile sizin gibi iyi bir hocaya bu kadar kolay ulaşmak büyük nimet kendi okullarımızda hocalarla bile böyle rahat iletişim kuramıyoruz çoğu zaman teşekkür ederiz.

dawkimo
Автор

Çok haklı. Öncelikle sizin gibi hocalarımızın varlığı bile umut vermekte bana. Yapay zeka devrimine hazırlanmanın en iyi yöntemi şu anda iş süreçlerine bunu entegre etmeye başlamaktır. Herkesin aynı bilgiye erişebildiği ve aynı geliştirme aracına (ChatGPT benzeri yapay zekalara) erişebildiği bir anda, bize ait olacak tek şey bakış açısı ve fikirler olacaktır. Bu konularda başarılı olmak için kaliteli, farklı uzmanlıklara ait içeriklerin tüketilmesi gerekmektedir. Youtube'da Tiktok'ta herkesin tükettiği içerikleri tüketip herkesten farklı fikirlere ve bakış açılarına sahip olacağınızı düşünmeyin sakın. Sizin sadece yapay zekayı öğrenmeniz yeterli olmayacaktır, sizin kendinize ait uzmanlık ve ilgi alanları geliştirmeniz gerekecektir ki sizler diğer insanlardan farklı bakış açılarına sahip olabilin ve kimsenin aklına gelmeyen işler üretebilin. Bunu yapabilmek için önce karakter olarak, kişi olarak, mental olarak sağlıklı ve tutarlı bir durumda olmak gerekmektedir. Çünkü sürekli değişecek dünyada sıklıkla ansızın bütün planlarınız alt üst olacak ve yeni gerçekliği kabul ederek yolunuza devam edebilme yeteneğini geliştirmeniz gerekecektir. Bir şirket nasıl kurulur, nasıl yönetilir, nasıl ayakta kalması sağlanır gibi yeteneklere sahip olmak elzem olacak çünkü artık her koyun kendi bacağından asılacaktır, şirketler bunu iş gücünü ucuzlatmak için kullanacaktır. Artık programlama ve yapay zeka kullanımı, okuma yazma kadar temel bir yetenek haline gelmiştir, istediğiniz mesleği yapın, siz kendi mesleğinize yapay zeka uygulamalarını entegre edebildiğiniz sürece hayatta kalınabilir duruma gelecektir. Hayatta kalınabilirden kastım, hiç bir devlet işsizlik oranı çok yükselsin istemez çünkü şu an toplum bunu anlayabilecek bir yapıda değil. Bu durum günümüz emeklileri gibi buna entegre olmayanları ay sonunu geçindirmek için küçücük zamlara muhtaç haline getirir. Ülkenin bağımsızlığını tehlike etmesi konusunda, Şu an yapay zekaları geçtim işletim sistemi olarak bile hem biz hem avrupa amerika merkezli şirketlere bağımlı durumdadır, şu an bile yabancı bir şirkete ait bir platform sayesinde bu bilgileri birbirimize aktarabiliyoruz. Burda uzun uzun Çin ile Amerikanın sırf AI çiplerini üretim merkezi TMSC yüzünden birbirleriyle olan siyasi gerilimin ne kadar arttığını bile anlatmayacağım. Kolay gelsin.

utkucanaydogan
Автор

Hocam bırakın yapay zekânın müthiş tercümanlık becerisini, çok dilli ses klonlama teknolojisi diye bir teknolojiyi geçen gün deneyim dedim. Bir ses kaydımı paylaştım, ses tonumu, gırtlaktan çıkardığım sesleri, vurgularımı her şeyi analiz etti, dediklerimi hedef dile çevirdi ve ben o dili konuşsaydım nasıl konuşurdum der gibi bir çıktı verdi elime. Vallahi inanılmaz bir şey. Belki bir ömür yabancı dil üzerinde elde edemeyeceğin hâkimiyeti saniyeler içinde sana sağlıyor. Yapay zekâ harbi çok başka bir devrim olacak.

zerd
Автор

Hocam siz "Panik olmanın tam zamanı" dediğinizde Bilgisayar bölümü okuma isteğimi kırmadı. Aksine yapay zekanın nasıl çalıştığını öğrenmem için bana motivasyon sağladı. Kendimi bu alanda geliştirmeyi düşünüyorum. Bizimle bilgi ve görgünüzü paylaştığınız için teşekkür ederim.

tarkaga
Автор

Umarım hem tüm dünyada hem de ülkemizde bu kaybolacak mesleklerin sahipleri Osmanlıdaki hattatlar gibi davranmazlar ve yapay zeka çağına sağlıklı bir dönüşüm gerçekleştirebiliriz.

Erhan.Kanat
Автор

Hocam yaklaşık 3 aydır düzenli bir şekilde sizi takip ediyorum düşünceleriniz çok değerli her videonuzdan bir şeyler kapmaya çalışıyorum teşekkürler

sirin
Автор

Hocam saygılar, oyun geliştiriciyim iyi derecede blender biliyorum son modelleme ai'larını denedim bu iş bitmiş 1 saate yaptığım asseti 1 dk'da yaptı. Oyun geliştirme çok boyutlu bir iş olduğundan vehamati daha yakından gözlemdim aslında çünkü işin içinde birçok farklı yarımcı eleman var.

Ses: ai'ları istediğin ses efektini üretiyor seslendirmeyi yapıyor seslendirmenler bitti

Grafik tasarım: artık ai'a istediğin görseli asseti ürettirebiliyorsun birkaç rötüş dışında grafik tasarımcıya ihtiyaç yok çizere bile gerek yok çizerler bile bitti.

Dil: ingilizce dökümanları Türkçeye çevirip özetini çıkarttıyorum dil bilmenin hiçbir avantajı yok hemen hemen.

Kod: düşman sınıfı hareket silah mermi yer çekimi gibi basit scriptleri hızlı ve hatasız yazıyor

Senaryo istediğin konunun taslağını çıkıyor birkaç rötüşla senaryo hazır


Birileri çıkıp bunlar basit şeyler daha karmaşık işleri yapamaz diyebilir ama işin başlangıç aşamasında bile bir oyun firması ekibinin %30'unu işten kovsa hiçbir şey kaybetmez işlerin kolaylaşması birilerinin işsiz kalacağı anlamına gelir gelecekte unity gibi yapay zeka temelli bir oyun motoru geliştirilecek bunların hepsini bütünleşik bir şekilde yapacak birkaç keyword'le oyun hazır bir iki rötüş atıp sürersin piyasaya.

Şuan sanallaştırılabilen her işin sonu geldi artık bilgisayar mühendisliği birinci sınıf öğrencisi olmak< bir motor tamircisinin yanında çırak olmak. Üniversite meslek kazanma değil artık kendini geliştirme alanı olarak kabul edilmeli bence.

okanaltar
Автор

Hocam ben İngilizce öğretmeniyim. Bir uygulama çıkarmışlar, cambly tarzında ama yapay zeka ile konuşuyorsun ve hatalarını düzeltiyor. Anlaşılan yabancı dil ile ilgili yapılan tüm işleri de baltalayacak. Belki çok devrimsel geliyor kulağa ama, okul artık zaman kaybı olarak görülüp insanlar daha çocuklarını göndermeyebilir. Evde yapay zeka sayesinde eğitim verebilir. Çok ilginç günler bizi bekliyor. 10 yılda bile feci değişiklikler oluyor. Yani ötesini tahmin edebilmek gerçekten çok zor

hulaguhanozturk
Автор

Hocam cok tesekkurler paylastiklariniz yol gostericiliginiz cok degerli heyecanla takip edip degerli fikirlerinizle yeni ajandalar olusturmamizi sagliyorsunuz iyi ki varsiniz eksik olmayin. selam ve dua ile.

tolstoyunbisikleti
Автор

Oğuz Baba çok yararlı bir yayın idi, mesai de keyifle dinledim.

tierturks
Автор

Kampüste yürüyüş yaparken sizi dinlemek çok zevkli oluyor hocam.

warpdrive
Автор

Hocam çok güzel. Sizin bu videolarınızı seyrettikce güzel günleri görüyorum

digitaldanisman
Автор

Benim öngörüm 5 sene içinde ASI (artificial super intelligence) elde edilecek ve şu andan en fazla 2 sene içinde de fiziksel olarak yapılan, masa başı olmayan işler de patır patır dökülmeye başlayacak. Yani şu an okuyanlar yapmak zorundaysa bir seçim yapsın, kendini bir şekilde bir alanda geliştirsin, sevdiği şeyleri yapmaya çalışsın, ama meslek seçimi kavramının varlığını tartışacağımız günler geldi. 5 sene içinde herhangi bir işi yapay zekanın yapamayacağını sanıyorsanız yanılmaya hazır olun.

berkertaskiran
Автор

Hocam yapay zeka insansı imamlık düşünceleriniz haberlere çıkarsa şaşırmam öteki taraflara çekilebilecek tarzdan anlatmışsınız. Video boyunca dediklerinizin çoğuna katılıyorum başarılar

mehmet_main
Автор

Oguzbey cok faydalı bir video olmuş, devamını bekliyoruz sevgiler, saygılar.

cengizee
Автор

Aklınıza Fikrinize sağlık. Sektörden biri olarak söylemiş olayım, sesimiz oldunuz. Teşekkür Sayın Hocam

ersina.
Автор

Değişiklikten korkmak yerine bu değişime ve teknolojiye uyumlanmak onu etkin bir şekilde kullanmak üzerine tartışılması gerekiyor.

nexusmediaworld
Автор

İmam için daha uygun çözüm hologram olabilir, imam mahfiline merkezdeki imamın 3D yansıtılması ve sesi ile bu mesele hallolur gibi.
Diğer yandan yapay zeka çağına uygun ekonomik modelin konuşulacağı videoyu ilgiyle bekliyorum. Belki yapay zeka insanlar arasındaki adil paylaşımı ve daha eşit bir dünyayı getirecek bir devrim de olabilir.

MehmedUlusay
Автор

Bu son derece bilgilendirici sunum için teşekkürler. Oğuz Hocam, Yapay Zeka çalışmalarının tarım sektörüne olası etkilerini bir başka videoda değerlendirebilir misiniz?

yenalunal
Автор

Kaldırım mühendisliği her devrin mesleği hocam

loadingnow