Uzay Neden Soğuktur | Popular Science Türkiye

preview_player
Показать описание
Güneş. Bizden 150 milyon kilometre uzakta, bir ateş topu. Bu mesafeden bile burada, dünyada sıcaklığını hissediyoruz. Yani öyle böyle bir sıcaklıktan bahsetmiyoruz. Mesela 2019 yılında Kuveyt’te doğrudan güneş altında sıcaklık 63 dereceyi göstermişti. Bu sıcaklıkta korunmasız uzun bir süre durmanız durumunda hayatını kaybetme olasılığınız bulunan bir seviye bu. 150 milyon kilometre uzaklıktaki bir cisim nedeniyle.

Fakat burada düşündüğünüz zaman ilginç bir durum var. Dünyamız bu denli ısınırken, dünya dışına çıktığınızda, uzay boşluğunda sıcaklık çok çok düşük. Bu nasıl oluyor? Uzay neden bu kadar soğuk? Basit bir soru. Ancak cevabını verebilmek için bazı konuları anlamak gerekiyor. Gelin bakalım…

Popular Science'ı sosyal ağlarda takip etmek için tıklayın!

Bu kanal Popular Science Türkiye'nin resmi YouTube hesabıdır!

#PopularScienceTürkiye #UzayNedenSoğuktur #PopülerBilimHikayeleri
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Daha fazla uzay ve kuantum videosu bekliyoruz.Emekleriniz için teşekkür ederiz.

Orion-Nebula
Автор

bebar bilimden sonra buraya gelip aynı ses ile karşılaşmak..🙏🏼

beyzakarabulut
Автор

0:57 Isı bir cisimde bulunan enerji miktarı değildir. Sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilen enerjidir.

Mavii-bypt
Автор

Bayadır merak ettiğim bir konuydu. Nasıl olur da dünyanın dışında yani uzay boşluğunda Güneş'e daha yakın olmamıza rağmen neden aşırı soğuk diye çok merak ediyordum. Sayenizde bunu ve yeni şeyler öğrendim.

HarunUyguc
Автор

Sizi Çok Seviyoruz, İyi ki Varsınız, Hep var Olun .

sevdayusifzade
Автор

Hocam formülsüz bir ısı-sıcaklık dersi olmuş güzel 👍🏾

ProdBaly
Автор

lütfen parçacık hızlandırıcı ile ilgili video atın

emirhanyuksel
Автор

Peki uzay boşluğunda ısınan madde bir cismin gölgesine geçince bu maddedeki ısı nasıl -270 e inebiliyor? Maddedeki ısı uzaya nasıl yayılıyor? İletimle olamayacağına göre yine radyasyonla mı?

Ahmetrefikozbek
Автор

Herkes uzayın her yerinde karanlık madde yok mu, niye soğuk oluyor diye sormuş ve bence nedeni bu olabilir. Karanlık madde normal bi madde değil ki. Zaten ışığı yayamadığı için karanlık madde deniyor. Yani ışığı yayamadığına göre ışığı soğuramayacağına göre de ısınamaz. Bence böyle.

HarunUyguc
Автор

Kısa ve kısa olduğu kadar etkili bir video. 🌹

irfancankaraca
Автор

Ay'ın sürekli güneş gören yüzü veya sürekli karanlık yüzü diye bir şey yoktur. Sürekli dünyaya bakan yüzü ve dünyaya bakmayan yüzü vardır. bunun sebebi Ay'ın kendi etrafında dönme hızı ile dünya'nın etrafında dönme hızı birbiri ile senkronize olmasıdır. (Takdir-i ilahi). 1 aylık zaman dilimi içerisinde Ay'ın bütün yüzeyi Güneş görür.

oguzkk
Автор

Çok Şaşırdım Abi Sesin Yabancı Kanaldan Gelidi, Inşallah Bir Gün Sesin Zirvelerden Gelsin Kardeşim, (Iyi ki varsın, sevgiler) 👏👍

ISLAMPAPAKHOV
Автор

Peki voyager 1 falan neden donmuyor.Açıklayabilir misiniz?

Orion-Nebula
Автор

Emeğine sağlık güzel anlaşılır bir şekilde anlatmışsın bilmediğim bir konu öğrenmiş oldum tşk ler emeğin için, 👍👍

ertugrul_altay
Автор

videolar birbirinden kaliteli, teşekkürler

becksmecks
Автор

O zaman merküre inmesek de etrafında takılsak yine mi ısı yok sıcaklamaz mıyız? Ya da plüton dünya jüpiterin az dışındaki uzay boşluğu da aynı ısıda mı mesala? - 264

rmz
Автор

Kuantum fiziğini kendi oyun malzemesi yapanları eleştiren bir video gelsin bence

cerenzeynep
Автор

sıcaklık dediğimiz şey madenin atomları arasındaki titreşim enerjisi değilmi? yani made ile alakalı bişey. uzay boşluk ise uzay için sıcaklık kavramını kullanmak ne kadar doğru ?

yakupokandurmus
Автор

Vay be çok ürkütücü ben her zaman uzaydan korkuyorum

erkan
Автор

Bu bilgilere dayanarak bi önermede bulunmak istiyorum. Bi kova soguk suya yuksek ısıdaki bir demiri koyunca aslında su demırı sogutmuyor aksıne demir suyu ısıtırken enerjisini ilettiği için sogumus oluyor sanırım

umitpolat