Dekorasyonda Bohem Tarzı

preview_player
Показать описание
Bohem yaşam tarzının ortaya çıkışı için entelektüel insanların çeşitli sebeplerle göçebe bir yaşama (dışlanma) zorlanması söylenir. Elbette böyle bir durumda insanlar için giyim ve barınma ihtiyacı zor olacaktır. Bu zorluk beraberinde yeni çözümler getirir. Bu ekonomik çözüm, entelektüellerin estetik görüşüyle birleşince ortaya bohem adını verdiğimiz tarz doğar. Bu göçebeler, eski ve yıpranmış kıyafetleri tekrar kullanmak için yamalar yaparlar. Tabi bu yama parçaları için kıyafetlerin birbirine uyum sağlanması beklenemez. Böylece renkli ve kısıtlı kıyafetlerle günlük giyim tarzı oluşur.

Bohem tarzın temel felsefesi özgürlük ve rahatlıktır. Doğanızı zorlayacak hiçbir şeye yer yoktur.
Bohem biçimin kesin bir çerçevesini çizmek imkansız. Çünkü bir yaşam biçiminin gereği olarak ortaya çıkıyor ve o şartların getirdiği rahatlık kavramıyla özdeşleşiyor. Düşünün ki herhangi bir sebepten tekrar göç etmeniz gerekebilir. Hep bu düşünceyle olursanız, yarına planlar yapamazsınız. O yüzden bohem insanlar yarını düşünmeyen, sadece bu günü yaşayan bir biçim almıştır; ancak bugün modern dünyada bohem kültürü çeşitli şekillerde yorumlanıyor ve anlamını değiştiriyor.

Genel olarak çingeneler ve 70lerin hippi modası bohem’e en yakın örneklerden gösterilir.
Elbette yaşam biçimi olarak büyük benzerlikler bulunur ama ince bir çizgiyle modernleşen dünyada bohem tarzı kendine has kültürel bir çizgi taşır.

Artık insanlar değil nesneler ve renkler göçebedir!

11 madde ile bohem tarzı!
1- Renkler: Kabul edilebilir ölçüde renkler mutlaka olmalıdır. Renklerin dozunu siz ayarlamalısınız. Pastel renkler ile doğal ahşabın masif rengiyle yakaladığı uyum, bohem tarzda sıkça tercih edilir ve oldukça güzel bir atmosfer oluşturur.

2- Dokuma Sepetler: Bohem tarzda çok rastlanılan öğelerden biri dokuma sepetlerdir. Özellikle büyük saksılar için tasarlanmış sepetler yeşil bitiklerle beraber kullanıldığında ortama kır havası kazandırırlar. Sepetlerin, ortam doğal bir hava kazandırmasının yanında, masif ahşap rengini de yakalaması renk uyumunu beraberinde getirir.

3- Doku: Dekorasyona etki edecek tüm nesnelerin yüzeyinde hissedilebilir bir doku olmalıdır. Halı veya kırlent gibi nesnelerde yüzeylerin düz baskı olması yapay bir görünüm verir. Bunun yerine mutlaka doğal malzemelerle üretilmiş nesneler kullanılmalıdır.

4- Bitki! Bitkisiz bohem bir oda asla düşünmeyin. Aksi taktirde renk kalabalığına gömülmüş, boğucu bir tasarımın(!) içinde kalırsınız. Yeşil renk, bir mekâna ferahlık kazandırmanın en iyi yoludur.

5- Zemin Örtüleri: Kilim ve halıların bu kadar etkili olabildiğini ancak bohem bir odada fark edeceksiniz. Etnik ama sade dokunmuş hatta bir kilim, bu tarza çok yakışıyor.

6- Duvar Süsleri : Özellikle dairesel formdaki jüt tasarımlar duvarları çok güzel süslüyor. Ahşap, beyaz ve siyah renklerinden oluşan çerçeve ve tablolar da duvarlarınızda çok güzel duracaktır. Doğayı yansıtan yaprak, kuş gibi nesnelerin şekilleri ile tasarlanmış rattan, hasır veya bambu süsler bohem tarzı en güzel tamamlayan öğelerdir.

7- Tavandan Sarkıt Tasarımlar: Bir mekânı çevreleyen yüzeyler kadar içini oluşturan hacim de tasarımın bir parçası olmalıdır. Bohem tarzın tamamlayıcı boyutunu açığa çıkarmak istiyorsanız tavandan mekana yayılan öğeleri kullanmalısınız. Mesela minderli, makrome bir salıncak veya tavandan sarkan bitkiler çok güzel bir etki bırakacaktır.

8- Aydınlatma: Sepet avizeler veya makrome sarkıt aydınlatmalar, bohem tarzı çok güzel vurgulayan tasarımlardır! Titizlikle tasarlanmış bohem bir aydınlatma, ortama sıcak bir enerji verir!

9- Mobilya seçimi yaparken açık renkli ahşap seçmelisiniz. Özellikle renklendirilmeden verniklenen ahşap tasarımlar seçilmelidir. İşlemeli tasarımlar farklı ve güzel bir etki kazandırabilir. Koltuk seçimi yaparken beyaz ve kahve tonlarında ilerlemelisiniz. Yalnızca berjer seçiminde cesur olup daha renkli ve desenli bir tercih yapmak, sürpriz bir tasarım ortaya çıkarabilir. Mutlaka deneyin!

10- Kırlent Seçimi: Kırlentlerin sade olmasını kesinlikle önermiyoruz. Vurgulanmayı bekleyen, desen ve renkleriyle hazır bahar çiçeği gibi olmalılar.

11- Sehpa ve Sandalyeler: Kamış veya bambudan yapılmış sehpa ve sandalyeler de tasarımınızda gönül rahatlığıyla yerini alabilir.
Рекомендации по теме