RENKLER VE PENCERELER - GÜLAYŞE KOÇAK BİYOGRAFİ

preview_player
Показать описание
Gülayşe SOMEL KOÇAK;

27 Mart 1956 yılında, New York (ABD)'ta doğan Koçak, Dışişleri görevlisi emekli elçi Sacit Somel ile Ferengiz Hanımın kızı, siyaset bilimci Prof. Sina Akşin’in yeğenidir. Babasından bahsederken, onun Şam / Osmanlı İmparatorluğu doğumlu olduğuna vurgu yapar. Çocukluğu Amerika ve diğer adı Habeşistan olan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti Addis Ababa’da geçen Koçak, İlkokulu Kopenhag (Danimarka)’da bir manastırda, ortaokulu TED Ankara Koleji’nde bitirdikten sonra liseye Hannover (Almanya)’de başladı ve yanı sıra Hannover Konservatuvarı’nda piyano eğitimini sürdürdü. Almanya’da başlayan lise eğitimini Ankara Tevfik Fikret Lisesi’nde (1975) tamamladı ve Üniversiteyi A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın-Yayın Yüksekokulu’nda okudu (1979).

Koçak, üniversiteden sonra Türkiye’de yaşamaya başladı. İş hayatına ilk olarak Ankara’da Kanada Büyükelçiliği’nde 5 yıl devam eden resmi çevirmenlikle başladı, yanı sıra konsolos yardımcılığı yaptı. White & Case adlı hukuk firmasında personel müdireliği ve 2000 yılından itibaren İstanbul'da Sabancı Üniversitesi’nde (SÜ) rektör özel kalem müdireliği yaptı. Bu sırada roman yazdı, makale ve kitap çevirdi; oda müziği grubuyla konserler verdi, Ankara Anglikan Kilisesi pazar ayinlerinin orgculuğunu yürüttü, cam mozaik eşyalar üreterek mozaik sanatı ile de ilgilendi.

İlk çevirisi “Eski Yunan Özlemi ve Endüstri Toplumu, (H. Arendt’den)”, Mete Tunçay’ın hazırladığı Çağdaş Siyaset Felsefecileri adlı kitapta yer aldı. Çevirilerinin yanı sıra Tarih ve Toplum dergisinde kitap eleştirileri yazdı. 2003’ten, emekli olduğu 2014 yılına kadar öğretim görevlisi olarak İstanbul Sabancı Üniversitesi’nde yaratıcı yazma atölyeleri düzenleyen Koçak, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Forumu kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde öğretmenlere, okul yöneticilerine ve karar mercilerine eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verdi. Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Maltepe Cezaevi, TC Merkez Bankası, Ayvalık Müzik Akademisi gibi kurumlarda Türkçe ve İngilizce yaratıcı düşünme-yaratıcı yazma atölyeleri sundu; öğretmen seminerleri verdi.

Farklı lisanları öğrenmeyi seven Koçak, halen Kürtçe öğrenmekte, hak savunuculuğu yapmaktadır. İstanbul’da yaşayan Koçak, 1 Mayıs 2020’de, Pandemi döneminde tanıştığı Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Muammer Bilgiç ile birlikte, TV5’de ortak programlar yapmaktadır. “Yeryüzü Güncesi” adlı günlük takvimi çıkartmaktan, 26 Ağustos 2020 akşamından itibaren her hafta cumartesi günleri söyleşiye evrilen etkinliğin halen moderatörlüğünü yürütmektedir.

Yazmayı “bir yetenek” olarak değil, insanın içinde var olan milyonlarca beni dışa çıkarmayı öğrenen herkesin, sıradan insanların da yazabileceğini düşünen Gülayşe Koçak’ın romanlarından kısaca söz etmemiz gerekirse

Romanları:
Çifte Kapıların Ötesi (Oğlak Yayınları, 1993; İletişim Yayınları, 2003; YKY, 2013); Gözlerindeki Şu Hüznü Gidermek İçin Ne Yapmalı? (Oğlak Yayınları, 1997; YKY, 2016); Topaç (Kanat Kitap, 2002; YKY, 2016);
Siyah Koku (YKY; 2012, 2017; Everest Yayınları, 2021);
Beşinci Kat (Everest Yayınları, 2022).

Denemeleri:
Yaratıcı Yazmanın Hazzı (Alfa Yayınları; 2013, 2018);
Denemedi Demeyin (Alfa Yayınevi, 2017).

Yetişkinler için masallar kitabı:
FaRe ve LaSi'nin Maceraları (Alfa Yayınları, 2019).

Çevirileri:
Türkiye Kronolojisi 1938-1945 (Almanca’dan, Gotthard Jaeschke, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1990);
Kamusal Şeyler, Özel Şeyler (İngilizce’den, Raymond Geuss, YKY, 2007).

“Türkiye’nin düzlüğe çıkmasını engelleyen üç fay hattı var: Etnisite, cinsiyet, inanç.” diyen Koçak’ın hayalinde, “içinde “Türk” lafı geçmeyen, herkese eşit yurttaşlık haklarını tanıyan yeni bir Anayasa, insanların kaçma yollarını aradığı değil de, örneğin Norveç’ten insanların göç etmek için can attığı bir Türkiye” yer alıyor. İşte belki de bütün çabası bunun için, yazıyor, konuşuyor, çaba sarfediyor.

Sevgili Gülayşe KOÇAK, “yazar, eğitmen, hak savunucusu ve amatör müzisyen” olarak bu akşam (22.06.2023 Perşembe akşam 21:00/23:00) bizimle "Kör noktalarımız" konusunda söyleşecek. Bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyor, katılan arkadaşlara da keyifli bir sohbet diliyoruz.
Рекомендации по теме