La història del català (il·lustrada)

preview_player
Показать описание
Em fa moltíssima il·lusió presentar-vos aquesta HISTÒRIA DEL CATALÀ, il·lustrada per la Xènia Sumoy Rovira (a l'Instagram, @xeniasuro), una súper artista que s'ha encarregat de tooota la producció del vídeo. Aquesta vegada, jo només he fet el guió i he aportat la veu. (Moltíssimes gràcies, Xènia💜)

Començarem per la caiguda de l'Imperi romà i acabarem amb l'actualitat. Per posar-vos en context, us recomano veure aquest parell de vídeos:

📷 Instagram: @filologa_de_guardia
📲 TikTok: @filologa_de_guardia
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Corregeixo una errada del vídeo (minut 3:50): són la gent de parla catalana I ARAGONESA els qui conquereixen Catalunya, el Regne d'Aragó, el Regne de València i el Regne de Mallorca, i no només els de parla catalana. De fet, les llengües oficials del Regne d'Aragó van ser l'aragonès, el català i el llatí.

filologa_de_guardia
Автор

Yo soy cubana, vivo en Barcelona, y me fascina el idioma catalán, llegué a Barcelona en diciembre del 2022, y estoy tratando de escuchar youtuber, y audiolibros en catalán, porque quiero aprenderlo, hablarlo, y estaría encantada de defenderlo, para que no se pierda, y predomine o conviva con el castellano. Porque se lo merece con esa bella historia y porque además es bellísimo idioma. ¡Gracias! Las voy a seguir, y seguiré escuchando su preciosa pronunciación y entendiendo, comprendiendo y tratando de aplicar cada vez más, ese idioma en mi persona. Saludos desde Sabadell, Barcelona, chicas

miralisssgarcia
Автор

Jo soc Mexicano però m'agrada moltíssim la llengua catalana. I quines mitjor que nosaltres sabem la impossisio de un altra llengua. Aquest és un vídeo mol bo.
Felicitats!!

vikprimero
Автор

Quina feinada heu fet! Enhorabona! M'ha encantat.

lletraferint
Автор

Una feina, molt ben feta, pedagògica i útil, adreçada al gran públic i orientada al coneixement general de la història del català. Redistribueixo de bon grat. Gràcies valentes, endavant.

joanferragutpons
Автор

Soy de Murcia y aquí tenemos muchas palabras que vienen del catalán como Leja o Bajoca e incluso algunos nombres de lugares y apellidos.
Bonita lengua que me gustaría aprender algún día:) un saludo!😊

CheloCatil
Автор

M'ha encantat fer aquest vídeo amb tuuu! 🥰🥰🥰

xeniasumoyrovira
Автор

Moltes gracies maca, soc un andaluz de Cádiz. Amo el català, que es molt bonic.

dangarriv
Автор

soc castellanoparlant pero he nascut a Catalunya i estimo tant aquest idioma perque el sento matern y no tinc cap problema en canviar quan parlo amb algu catalanoparlant. En quant al video reflexa y repasa la historia del catala molt be. Un exelent per les creadores del video. Dona-li corda al catalá!!

jordicarceles
Автор

M'agradaria molt que estigueren els subtítols en castellà. Visc a sud-america, tinc una parella indígena i als Mapuche les interesa molt aquestes coses i m'agradaria compartir-les. Moltes gràcies per el treball, és meravellós. ❤️😊

ClassicalGothic
Автор

Moltes gràcies pel vídeo! Jo soc catalanoparlant de Mallorca de naixement, i sempre havia vist malament el català; com si fos una colla de fanàtics que volen imposar les seves idees. Però a mesura que he anat creixent i investigant sobre la història i la nostra identitat, me n' he adonat que és totalment el contrari. 
Som una vella nació europea constantment sotmesa històricament que necessita ser reconeguda per sobreviure en el futur.

bernat
Автор

Me encantó el vídeo! Soy de los EEUU pero he vivido 6 meses en Barcelona (y 6 en Galícia). Creo que por haber aprendido el portugués, italiano y un poco de francés, logro entender el catalán (bueno, también pasé unos meses aprendiéndolo en Duolingo). Entendí casi todo, menos 3-4 palabras. Lo mejor era poder escucharlo, pues es muy bonito. Ocurre que estoy escribiendo un articulo sobre el catalán en ese momento, que es un buen motivo de aprender aún más.

tupisamba
Автор

Molt gran aquest video, moltes felicitats!

JauFibla
Автор

Excelente clase!! Gracias por tanta información

pedrosergiotorregrosa
Автор

Moltes felicitats per la vostra aportació a la història de la llengua catalana tan clara i ben explicada. Endavant noies!

marissacancerdiez
Автор

Diferents inexactituds:

1. El català no es parlava a la major part de l'Aragó.
2. La Catalunya Nord no es perd definitivament fins a 1659 (abans, s'havia cedit temporalment al rei francès durant 30 anys al segle XV).
3. Els nobles valencians no es passen al castellà per "agraïment", sinó perquè la Cort és cada cop més castellana.
4. El regne d'Aragó només era una part del conglomerat, de la monarquia composta, coneguda posteriorment amb el nom de "Corona d'Aragó". Era un conjunt d'estats entre els quals hi havia el regne de València (que esmentes just abans d'englobar-lo erròniament al "regne d'Aragó") i el Principat de Catalunya, que és l'únic que s'aixeca en armes a 1640 contra els plans d'annexió a Castella mitjançant la Unió d'Armes d'Olivares (bé, Portugal també ho fa, i aconsegueix separar-se de la monarquia).
5. Els nobles catalans no accepten l'intent d'eliminar les lleis catalanes a 1640. En la guerra dels segadors, tant els pagesos com les classes dirigents s'aixequen contra Castella, per raons diferents (i, en ocasions, contraposades).
6. Els catalans no defensaven "l'autonomia del regne d'Aragó". Defensaven la preservació de l'ordenament jurídic del Principat de Catalunya, i per extensió també els dels altres estats (no "autonomies") diferents de Castella.
7. Les classes dirigents no abandonen el català. Continua essent la seva llengua materna pràcticament fins al segle XX. Simplement, per a tot allò relacionat amb la cultura usaven el castellà. Però es tractava d'una llengua apresa, d'una L2, i molts en tenien un coneixement formal però poc espontani (a les Corts de Cadis, els representants catalans parlaven un castellà horrorós).
8. El catalanisme de començament del segle XX, el que triomfa, era certament conservador. Però compte, Valentí Almirall era un arxiprogressista.
9. El català no "creix" a final del XIX i començament del XX. Era la llengua de tothom! Bàsicament el que fa és recuperar espais formals.
10. Les grans immigracions no comencen els 70 i 80, sinó als 50 i 60. Abans, hi havia hagut una immigració no tan massiva però igualment important d'aragonesos (i valencians, però aquests no afectaven la llengua) als anys 1900 i 1910 i una de murcians els anys 20 i 30.

miquelgil
Автор

Hola! me ha encantado el video, muy interesante la manera de explicar con dibujos! Saludos desde México.💯👋

adriancalderon
Автор

Qué bonito suena el catalán, lo quiero aprender :)
¡Saludos desde México!

golden_smaug
Автор

m'ha encantat aquest video. tinc poc temps que vaig iniciar a aprendre la seva llengua. (Ho sento si li he escrit malament, sóc una mica nerviós per expressar-me i dubto pel poc coneixement que tinc 😅) Saludos

aecsts
Автор

Felicitats!!!! Me quedat de pasta de moniato...aquest contingut l'hauria de fer servir els profes de Català!!!! Didàctic i molt amè....

jordilennon
welcome to shbcf.ru