Învinge Frica ușor folosind metoda ACTIV I Cum scapi de frica?

preview_player
Показать описание
Oamenii refuză să se schimbe pentru că le este frică, fie că vor pierde ceva ce au, fie că nu vor reuși, iar cea mai complicată situație este aceea în care se activează simultan ambele.
Nu trebuie să scapi de ea, pentru că cea mai la îndemână metodă este să fugi cum fac majoritatea oamenilor. Blocajul din nou, nu este o soluție, astfel că singura variantă rămasă este lupta, dar nu cu frică. Strategia în care încerci să învingi frica este inconștiență, frica este doar senzorul, nu trebuie acoperit.
1. ACCEPTĂ frica, observă și privește la sursa ei. (A)
2. CAUTĂ un pericol și mai mare dacă nu acționezi (C)
3. TACT: Așteptă-te să reușești dar fii pregătit și să pierzi (T)
4. IDENTIFICĂ soluții, focusează-te și folosește cele mai bune strategii (I)
5. VIGILENȚĂ: Îmbunătățește permanent și schimbă dacă ceva nu funcționează. (V)

Așadar în lupta cu frica trebuie să Fii ACTIV. Sunt 5 pași simpli.

ACTIV: Acronimul Activ te va ajuta să-ți amintești ușor de această strategie. După ce o vei folosi de câteva ori ea se va activa fără niciun efort și va genera rezultate în mod automat. Este simplă!

1. Acceptă frică, observă și privește la sursa ei.
În pasul 1 deja am intrat, atunci când experimentezi frică, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să o accepți. Literatura de specialitate enunță trei posibile reacții pe care le avem de obicei în fața fricii:
1. fugim
2. ne blocăm
3. luptăm
Și în lumea animală se aplică aceleași principii. Varianta în care fugim este ca și cum am acoperi senzorul de gaz. Este echivalent cu a nega frica. Frica există, este naturală și normală. Am fost binecuvântați cu acest sistem de avertizare care este excelent. Așa am supraviețuit ca specie.
Da, frica este o binecuvântare, trebuie să o acceptăm. Închipuie-ți că frica este cel mai bun prieten al tău, este mentorul tău. Există oare vreun motiv pentru care ți-ai îndepărta cel mai bun prieten al tău. Accept-o! Și nu doar că o poți accepta, te poți bucura și poți fi recunoscător, frica are un mesaj pentru tine: Este semnul că urmează să ieși din zona de confort, este semnul că urmează o provocare, este semnul că urmează să crești, este semnul că trebuie să faci ceva, este semnul că trebuie să schimbi ceva.
Acceptă frica și bucură-te că primești acest semn. Ai putea să te întrebi, ce înseamnă să o accepți? Însemnă să intri în dialog cu ea, ca și cum ai discuta cu cel mai bun prieten. Este o strategie kamikaze să încerci să negi frica sau problema, ea există, nu băga capul în pământ ca struțul crezând că dacă nu mai vezi frica ea nu există. Privește-o, admir-o, observă și intră în detalii. Intră în dialog cu tine/ cu frica ta și pune-ți o serie de întrebări:
• De ce-mi este frică de fapt?
• Ce-aș putea face?
• Ce ar trebui să mai știu?
• Ce ar trebui să mai fac?
• Îmi pasă de ce urmează?
• Este important pentru mine?
• Care este prima acțiune pe care trebuie să o fac?
• Dar a doua?
• Ce nu văd, încă?
• Care este pericolul cel mai mare?
• De ce este acesta un pericol mare?
• Cum aș putea contracara acest pericol mare?
• În ce momente a mai apărut această frică?
Lista de întrebări continuă și aș personaliza-o în funcție de situație și context.
Vezi video pentru a intelege toti pasii:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

O filozofie a vietii bazate pe gandirea pozitiva! Multumim, dle Marian!

SUPERBRIGHT
Автор

Multumesc pentru video. Multe teme de gandire...
Am crescut o stancuta cazuta din cuib. Era deja destul de mare, dar nu putea inca zbura. Ne-am imprietenit, o hraneam din mana, mi se aseza pe umar... Cand a inceput sa zboare, i-am lasat la dispozitie o camera intreaga, mare si inalta. Totul mergea bine. In momentul in care deja zbura bine am decis sa scot complet un ochi de la geam, sa poata iesi si intra, dupa placul ei. Am indepartat geamul... si dintr-o data au patruns in camera toate zgomotele de afara, de pe strada (chiar daca geamul da intr-o curte). S-a panicat stancuta. A inceput sa zboare haotic, fara coordonare, se izbea de celalalt geam, de perete, de obiecte, era ingrozita. Nu ma recunostea, nu recunostea spatiul familiar pana atunci. Atunci am inteles cel mai bine ce inseamna frica. Fiinta de alaturi nu poate face nimic, totul e in mintea proprie si in acelasi timp devenim inchisi in acel sentiment, fara a mai vedea iesirea, ne zdrobim de pereti fara a intelege ca nu s-a schimbat mai nimic si ar fi suficient doar sa ne oprim, sa privim si sa ne privim frica...
Incidentul s-a rezolvat cu bine (am astupat geamul, pasarea s-a calmat, de atunci e demult eliberata), dar imi voi aminti mereu acea neputinta cu care o fiinta isi punea integritatea in pericol de frica pe care nu o intelegea si o alta fiinta nu putea comunica faptul ca nu exista motive de frica. Fiecare pas e important, dar primul e intr-adevar acceptarea fricii in loc sa ne zdrobim de pereti, fara sa vedem ca orice alta optiune e mai buna decat auto-zdrobirea... Bineinteles, e doar o poveste despre o stancuta, orice asemanare cu orice altceva este pur intamplatoare 🙂

LEA
Автор

Mulțumesc frumos pentru sfat acum știu cum să acționeze

alinpavel
Автор

Multumesc .Uite asa ajungem sa ne cunoastem noi pe noi ....

ciciliacristidis
Автор

Vă mulțumesc foarte mult. Chiar mi a fost de mare ajutor.

larisaszilagyi
Автор

Poate suna aiurea, dar mie mi e frica sa intru in mare. Am impresia ca mi fuge pământul de sub picioare. Dacă e cineva care a mai trecut prin frica de a intra in apa, v as ruga sa mi Spune-ți și Mie cum ați trecut prin asta. Multumesc!!!😩🥰

bibimilena
Автор

Imi este frica ca mor daca dorm dorm f putin 4 ore pe noapte ce sa fac

lenticabaciu
Автор

Bună dimineața am întrebare dacă ma puteți ajuta?

marianaalina
Автор

Mie mieste frică de momo şi acum esre frica 😣😣😔😓

jigoveanuvlad