Νίκος Δένδιας: Βαρυσήμαντη συνέντευξη-Τι λέει για Τουρκία, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, Αλβανία- Σαφή μηνύματα

preview_player
Показать описание
Στη συνέντευξή μας (18-05-2023) ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας τοποθετείται εφ όλης της ύλης των θεμάτων του νευραλγικού υπουργείου του και κυρίως στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, στον απόηχο της εκλογικής επικράτησης του Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη Κυριακή και με βασικό σενάριο την επανεκλογή του στις 28 Μαϊου.

Σχετικά με την προοπτική των σχέσεων της γείτονος με την Ελλάδα, τονίζει ότι εναπόκειται στον Ερντογάν να επιλέξει τι είδους σχέση επιθυμεί, αυτή της φιλικής συνύπαρξης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ή το κλίμα του θέρους του '20, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη "και για το καλύτερο και για το χειρότερο".

Αναφορικά με την ευρασιατική-φιλορωσική στροφή του Ερντογάν που τον οδήγησε σε τριβές και δύσκολο πλαίσιο με τη Δύση και ειδικά με τις ΗΠΑ, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε μια σταθερή, ευημερούσα και φιλοδυτική Τουρκία όπου θα περιορίζονται οι πιθανότητες σοβαρής κρίσης και όχι ένα ριζοσπαστικό ισλαμικό κράτος.

Για τη στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας και το νέο επίπεδο σχέσεων με τις ΗΠΑ θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί πλέον να αναιρεθεί, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, "εκτός και αν αυτοχειριαστούμε".

Εκτιμά ότι το νέο διεθνοπολιτικό status της χώρας και το άνοιγμα της γεωπολιτικής της εμβέλειας που επετεύχθη κυρίως την τελευταία 4ετία αποτελεί πλέον εθνικό κεκτημένο και ότι δεν θα πρέπει να διακυβευθεί στο μέλλον από τις πολιτικές εναλλαγές, διότι αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. "Δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην πολιτική των στενών οριζοντων"...

Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της οριοθέτης ΑΟΖ, προσδιορίζει -εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ - ως εκτιμώμενο επόμενο βήμα την παραπομπή της εκκρεμότητας με την Αλβανία στη Χάγη και στη συνέχεια επικέντρωση στη σχετική συζήτηση με την Τουρκία, για την οποία υπογραμμίζει ότι αν επιλέξει την επαναπροσέγγιση με τη Δύση η διαφορά μπορεί να καταστεί επιλύσιμη. Συμπληρώνει ωστόσο ότι μία ρεαλιστική διαπραγμάτευση δεν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο, όχι εξαιτίας της χώρας μας, αλλά διότι υπάρχουν παράγοντες στην Τουρκία που δεν επιθυμούν την επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα. "Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε σύντομα".

Για την προοπτική επέκτασης της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, επισημαίνει ότι αυτό αντιμετωπίζεται από κοινού με το Κάϊρο και ότι "ευχής έργο" θα ήταν να προσέλθει η Τουρκία σε μία τετραμερή συζήτηση και με τη Κύπρο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή.
Αποσαφηνίζει ότι ελληνική πρόθεση είναι η ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ σε όλες τις περιοχές, σε όλο το εύρος τους.

Σαφές είναι το μήνυμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα του Αιγαίου, αλλά το που, πόσο και πως θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα είναι μονομερές δικαίωμα το οποίο δεν είναι διατεθειμένη ούτε να συζητήσει, ούτε να διαπραγματευθεί με την Άγκυρα.

Ξεκαθαρίζει ότι η παραφιλολογία για "Πρέσπες του Αιγαίου" είναι ανυπόστατη, ότι η εθνική θέση είναι γνωστή και δεδομένη για το ποια είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία η οποία έχει πολύ συγκεκριμένη επιλογή για ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα: Με το Διεθνές Δίκαιο ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση "είναι βέβαιο ότι θα τα βρούμε", στη δεύτερη "τα πράγματα θα είναι δύσκολα, έως αδύνατα"... Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και εν γένει επί της αναθεωρητικής τουρκικής ατζέντας. "Είναι δυνατόν να συζητήσουμε με την Τουρκία για το πως θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα; Το συζητήσαμε με την Ιταλία, την Αλβανία, ή την Αίγυπτο;"

Για την δίωξη και κράτηση του μειονοτικού νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη προαναγγέλει ότι θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και με διπλωματικό αλλά απολύτως προειδοποιητικό τόνο δηλώνει ότι οι κατηγορίες, η διαδικασία και ειδικά η παρατεταμένη κράτηση δεν αντέχουν σε κριτική. "Ο Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας για την κοπανήσει από την Αλβανία; Είναι σοβαρά αυτά;.." Συμπληρώνει δε με νόημα ότι δεν θέλει να πιστεύει πως η Αλβανία "έχει αποφασίσει να οδηγήσει τη σχέση με την Ελλάδα στα βράχια"...

Εν όψει των εκλογών την Κυριακή, σχολιάζοντας τα σενάρια της αντιπολίτευσης περί "κυβέρνησης ειδικού σκοπού" δηλώνει ότι είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος αυτή τη συζήτηση η οποία διαρκώς αλλάζει περιεχόμενο και υποτιθέμενο στόχο και ως ένα σημείο εκφεύγει και του δημοκρατικού πλαισίου.

Μία συνέντευξη με πολλαπλά μηνύματα η οποία οριοθετεί την εθνική γραμμή και σκιαγραφεί τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες στην Εξωτερική Πολιτική την επομένη των εκλογών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Αν μας σέβονταν η φοβόταν η Αλβανία δεν θα έκανε την σύλληψη ούτε τις κατασχέσεις, τι κάνουν στο ΥΠΕΞ για αυτό το θέμα. Κάντε ερώτηση παρακαλώ.

zoea
Автор

O Εντυ Ραμα ειναι υπάλληλος των Τούρκων

LondonPower
Автор

Συγχαρητήρια, κ. Καλαρρύτη, για το εθνικό έργο που αθόρυβα επιτελείτε! Το θέμα της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της πολιτιστικής (δημόσιας) διπλωματίας θα έπρεπε να τεθεί, έστω σε μια επόμενη συνέντευξη του υπουργού.

dionysioschalkomatas
Автор

Εξαιρετικός όπως πάντα Λάμπρο, δεν αντιλέγω ότι έχει κάνει έργο ο Δένδιας αλλά μια ερώτηση «η Ελλάδα δεν θα εξορύξει ποτέ τα κοιτάσματα της» έπρεπε να την κάνεις

nothingreal
Автор

Συγχαρητήριά κυρίε Καλαρυτη πού θέτετε τα ερωτήματα. Ίσως το θέμα της αποστρατικοποιησης θα επρεπε να συζητηθεί βέβαια μαζι με τη φημολογία για πρεσπες τού Αιγαίου

angelossiakantaris
Автор

Η θεση του (που προφανώς είναι και της κυβέρνησης) για τις εξορύξεις ειναι ιδιαίτερα σημαντική. Έπρεπε να τον ρωτήσετε αν επιμένει στη δήλωση του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

nikosfragkedakis
Автор

Φυλαγες το ΤΕΛΙΚΟ BOSS για το τέλος!!!


Σε ευχαριστούμε Λάμπρο!
Ευχαριστούμε κυριε Υπουργέ!
Ήσασταν ο καλύτερος της μεταπολίτευσης!
Δεν χωράει καμία αμφιβολία

jackran
Автор

μόνο εσείς θα κανατε τόσο βαρυσήμαντη συνέντευξη μετόσο καυτά ερωτήματα... ευχαριστούμε και τον κύριο Δένδια

Silentwatcher
Автор

Πολύ καλή συνέντευξη Λάμπρο.Οι απαντήσεις του υπουργού με κάλυψαν απόλυτα στα θέματα ΑΟΖ, χωρικών υδάτων και Τουρκίας.Βέβαια, με προβληματίζει λίγο η στάση της κυβέρνησης έναντι της Αλβανίας διακρίνω μια ενδοτικότητα ή μάλλον μία χλιαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, ίσως λόγω του φιλοδυτικού προσανατολισμού της χώρας, αλλά θεωρώ πρέπει να απαντήσουμε πιο δυναμικά στις μεθοδεύσεις στην Βόρεια Ήπειρο.

larrymcdonald
Автор

Από που προκύπτει ότι θέλουμε την Τουρκία στη Δύση;
Ίσως δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο ως υπεξ, αλλά όχι ότι είναι και έτσι.
Λογικά και ο Λάμπρος δεν του απάντησε για ευνόητους λόγους.
Επίσης, τι χείρα φιλίας θα τείνει ο Ερντογάν. Τα πιστεύει αυτά ή τα λέει λόγω της ιδιότητας του;
"Με δυτικοφιλη Τουρκία δεν θα υπάρχουν κρίσεις με την Ελλάδα "
Πλάκα μας κάνεις ρε Δενδια;
Αναρωτιέμαι πως κρατήθηκε ο Λάμπρος

MrJonnis
Автор

Ωραία συνέντευξη !, για όλα αυτά πιστεύω ότι θα έπρεπε να δημιουργήσουμε θεσμούς τουλάχιστον στους κρίσιμους τομείς, δεν μπορεί να αλλάζει η κυβέρνηση και να αλλάζουμε εξωτερική πολιτική ή πολιτική ασφαλείας !
Πρέπει να σταματήσουμε πια να χτίζουμε και να χαλάμε και μην πηγαίνουμε πουθενά

vassilis_kirkinis
Автор

Εφόσον ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ακούει εκπομπές Καλαρρύτη είμαι ήσυχος.

yanniskts
Автор

Εμείς σαν χώρα δεν μπορούμε δηλαδή να κάνουμε τίποτα εναντίον των εχθρικών πράξεων της Αλβανίας! Μπορούμε μόνο να το πούμε στην ΕΕ, που ως γνωστόν θα παρακολουθήσει με ανησυχία τις εξελίξεις. Η Βουλγαρία γιατί έλυσε μόνη της τα προβλήματά της με τα Σκόπια;

atachualpas
Автор

Λαμπρο μεγάλη επιτυχία η συνέντευξη, μπράβο μπράβο

eldritchpalmerable
Автор

Παρά πολύ διαφωτιστική συζήτηση! Κυριαρχεί η λογική και τα επιχειρήματα!

maritamaltezaki
Автор

Μα αν πάμε στην Χάγη δεν επιβεβαιώνετε ο τίτλος "Πρεσπες του Αιγαίου".
Αν δεν επεκτείνεις τα 12 μίλια τότε πως θα πας στην Χάγη?

ippokampos
Автор

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη κ.Καλαρρυτη!!

kolokotronis
Автор

ΩΡΑΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΕΣ .

dr.C
Автор

Ίσως ο καλύτερος ΥΠΕΞ της μεταπολίτευσης.

evangelossakkas
Автор

Η Αλβανία είναι αυτή που είναι.
Οι Αλβανοί είναι αυτή που ξέρουμε και στο αλβανικό χώρο και εδώ στην Ελλάδα.
Είμαστε το στήριγμα της Αλβανίας από την εποχή που έχει διαλυθεί, και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε.
Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ.
Πολύ πιθανόν εμείς να θέλουμε να είμαστε καλά με αυτούς,
Αυτή δεν μας θέλουν.😊😃😃
Αν κάνω λάθος διορθώστε με. 🤔

iokara