Babamın Gölgesi 1915 | 23.Bölüm

preview_player
Показать описание
Osman, Refik Bey’in yanında gazetede çalıştığı bir gün gazeteye genç bir kadın ile bir adam gelir: Nihal ile Rauf. Birlikte edebiyattan ve yeni bir dergi çıkarmayı düşündüklerinden bahsetmektedirler. Osman ile Aziz gazetede tanıştıkları Nihal ve Rauf’tan müzecilik faaliyetini öğrenmişlerdir.

Çocukları da alıp birlikte müzeye gitmeyi teklif ederler. Bu sırada evde Dede ile Nezihe eskiciye verilecekleri ayıklarlar. Bir kilim üzerinde de tartışırlar; kilim tozlanmış ve kullanılamayacak derecede hassas ve eski görünmektedir.

Nezihe Hanım, bu kilimi Hayrullah Bey’in annesinin verdiğini, belki eskiciye verilmesinden rahatsızlık duyabileceğini bu yüzden bir mektupla sormanın daha iyi olabileceğini savunur. Sonunda vermemek üzere anlaşırlar, sadece diğer verileceklerin üstüne örter ve eskiciyi beklerler. Onların meşgul olduğu bir sırada eskici gelir, o nedenle Zeynep ile Mehmet kenara toplanmış olan verilecekleri eskiciye verirler.

Ancak eski buldukları için kilimi de verirler. Sonradan durumu farkeden Nezihe ve Dede’nin müdahalesiyle gidip eskiciyi bulmaya karar verirler. Ancak bütün gün Dede, Mehmet ve Zeynep eskiciyi ararlarken, birçok defa eskiciyi görüş alanlarına girerken görürüz. Ancak hep tam o anlarda bir aksilik olur. Bir ağaçta mahsur kalmış bir kediyi kurtarmak durumunda kalırlar, evden sokağa fırlamış bir bebeği evine teslim etmeye çalışırlar.

Bu gibi sebeplerle eskiciyi gözden yitirirler. Nihayetinde sokaktaki birinden eskicinin sahile indiğini, oradan Beşiktaş’a geçeceğini öğrenip hemen sahile koşarlar ve beklemeye başlarlar. Tam eskicinin yine görüneceği sırada, Aydos ormanlarının kaynak suyundan meşe fıçılarda getirilmiş suların bulunduğu bir sandal yanaşır.

Çok yorulmuş ve susamış olduklarından suyu içmek isterler. Derken eskicinin uzaklardan sesi duyulur. Sandalla Beşiktaş’a geçmektedir. Hayıflanıp eve dönerler. Osman onları da alıp beraber müzeye gittiklerinde ise daha önce eskiciye yanlışlıkla verdikleri kilimi göreceklerdir. Kilimin üzerindeki semboller ve anlamları, tarihçesi ve malzemesi nedeniyle artık yapılamaz olan Hereke halılarına bir örnek olduğu için eskiciden bulup müzeye almışlardır.

Nihal ve Rauf Sanayi-i Nefise’de çinicilik, halıcılık gibi kaybolmakta olan sanatları kurtarabilmek için eğitim öğretime başlandığını, öte yandan Batı Anadolu’da da el dokumacılığı yaptıran İngilizlerin bunları İngiltere başta olmak üzere diğer ülkelere sattığını öğrenirler.

🎉 TRT Çocuk YouTube Sayfasına Hoş Geldin!

Web sitemizi ziyaret et!
Instagram
Facebook
Twitter

Mobil Uygulamalarımızı indirmek için!

TRT Çocuk Mobil
TRT Çocuk Kitaplık
TRT Çocuk Oyun Dünyası
En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play'den yükleyip oynayabilirsin.


Рекомендации по теме