TÜRKİYE’DE BİR İLK! ÇORUM’DA PLASTİĞE ALTERNATİF KANSEROJEN OLMAYAN MADDE GELİŞTİRİLDİ

preview_player
Показать описание
Hitit Üniversitesinde yürütülen "Yenilenebilen Biyokütlelerden Selüloz ve Grafen Katkılı PLA Biyoplastiklerinin Üretimi Projesi" kapsamında kanserojen olmayan ve doğada çözünebilen plastik malzeme geliştirildi.
İstanbul'da gıda ambalajı sektöründe faaliyet gösteren Huhtamaki Flexibles, Türkiye'nin talebi üzerine Hitit Üniversitesi tarafından Erciyes Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle "Yenilenebilen Biyokütlelerden Selüloz ve Grafen Katkılı PLA Biyoplastiklerinin Üretimi Projesi" hayata geçirildi.
Proje kapsamında Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Boran öncülüğünde 1,5 yıl süren AR-GE ve laboratuvar çalışmalarının ardından başta gıda ve oyuncak sektörü olmak üzere endüstride kullanılan plastiğin yerini alabilecek ham madde geliştirildi.
Boran, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezinde ham maddenin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda gazetecilere, Hitit Üniversitesinin "Makine ve imalat teknolojileri" alanında ihtisaslaşan üniversite olduğunu, bu kapsamda imalat teknolojilerine yöneldiklerini söyledi.
Bu kapsamda yürütülen proje ile şimdiye kadar yüksek ücretlerle ithal edilen bir ürünü Türkiye'de ilk kez ürettiklerini belirten Boran, "Yenilenebilir ve doğada kolayca çözülebilir, petrol türevi plastiklerin yerini alabilecek, çok daha kaliteli, antimikrobiyal ve doğada kolayca çözülebilen biyo bazlı, grafen katkılı plastiklerin üretimi üzerine çalışmalarımıza başladık. Laboratuvar kontrol deneylerimizi tamamladıktan sonra ürünlerimizi üretmeye başladık." dedi.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Böyle haberlerin devamını bekliyoruz helal olsun emek verenlere

arifyilmaz