Ο Ελληνισμός της Τσάλκας

preview_player
Показать описание
Οι πρώτοι Έλληνες εμφανίζονται από τον 19ο αιώνα στην Τσάλκα, στη νοτιοανατολική Γεωργία, μια περιοχή με ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα. Ενώ με τη λήξη του ρωσοτουρκικού πολέμου (1828-1829) πολλοί Ρωμαίοι εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και ακολούθησαν το ρώσικο στρατό. Εκεί ίδρυσαν πολλά ελληνικά χωριά, κι εκεί θα ρίξουμε και την άγκυρά μας.

Η εκδήλωση «Ο Ελληνισμός της Τσάλκας» με εισηγητή έναν νέο επιστήμονα και υποψήφιο διδάκτορα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σπάρτακο Τανασίδη, υλοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Επιτελους κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να τα αναφέρουν για να ξέρουν οι νέοι Έλληνες!!εμεις που ξέρουμε τις μετακινήσεις των Ελλήνων τις Ανατολιας!απο την Βυζαντινή Ιστορία γνωρίζουμε!!τις ρίζες των Περισσότερων!Συγχαρητήρια πάντως είσαι πολύ σωστός! Ερμηνεύεις Ευσυνείδητα!και αληθινά σε λεπτά και Επίμαχα σημεία της Ιστορίας!! Είσαι άξιον τέκνον του Έθνους των Ελλήνων!!Οσο για τον Ποντο!!να ξέρετε πως ο Δυτ.Πόντος!!ηταν αυτός που έγραψε Ιστορία!!δηλ.οι Τουρκόφωνοι!η Μπαφρα η ηρωική ηταν η Μανη του Ποντου! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλοι καπεταναίοι του Πόντου είναι όλοι τουρκόφωνοι!!οι παππούδες μας λάτρευαν τους Τουρκόφωνους και τους επαινούσαν Για την Αντριοσύνη τους!! Και τραγουδούσαν τα τραγούδια των Καπεταναιων τους!Η Ηρωική αντίσταση στο δυτικό πόντο οφειλόταν στην δυναμική των τουρκόφωνων Ελλήνων Γι’ αυτό και οι παππούδες μας αργότερα στην Ελλάδα τους είχαν πάντοτε υπό εκτίμηση!Ο δυτικός πόντος υπέστη καθαρή Γενοκτονία λόγου της Αντίστασης του Αντάρτικου !ΣΩΤΗΡΙΑΣ!!του Δυτ Πόντου!

theodorosnikodimo
Автор

Έχω μείνει έκπληκτη με όλο αυτό το ιστορικό αφήγημα..
Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τους Έλληνες της Τσάλκας.
Είμαι ποντία 3ης γενιάς, τους παπούδες μου τους έχασα όταν ήμουν 11χρόνων θυμάμαι ελάχιστα από αυτά που έλεγαν...
Αυτό που δεν ξεχνώ όμως είναι τα μοιρολόγια τους για τα μέρη τους για τους πεθαμένους δικους τους προγονους για τα παιδια που πεθαναν κατα την μετακίνησή τους στην Ελλάδα..
Αγαπώ γενικότερα την ιστορία και ψάχνω και ψάχνομαι...
Συγχαρητήρια στο κ.Τανασίδη και στον σύλλογο Αργοναύτες!

ΕΛΕΝΗΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
Автор

Ευχαριστώ πολύ για την γνώση που προσφέρεται και το συναίσθημα λόγο ότι και γω γεννήθηκα Τσαλκα και πήγα δημοτικό στο Ессентуки . Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον καθηγητή ένα κομμάτι μου έχει μείνει πίσω!! Και είναι το ωραιότερο γιατί έχει να κάνει με τα παιδικά μου χρόνια!! Συγχαρητήρια!!

andreassaridis
Автор

Επειδή προτα μιλουσαμε τουρκικα μετα στο σχολιο ροσικα και ζούσαμε στην Γεωργία παντα ειχα επιθυμία τα παιδιά μου να μαθουν να μιλάνε Ελληνικά εκεί ημασταν παρα πολύ περήφανη που ημασταν греки και επρεπε να μιλάμε στιν γλώσσα μας.

ritantiandidou
Автор

ο Λάος χωρίς γνώσεις τις ιστορίας του, εκφυλίζεται, με την παρουσία του έργου σου, μας δίνεις Ελπίδα ότι επόμενή γενιά θα έχει ποιο'' πλούσιο'' μέλλον ..ωντος έχουμε μια αρχαία ιστορία πλούσια με διαφορετικά ένδοξα γεγονότα... ας μη ξεχάσουμε ποιοι είμαστε οι πόντοι, οι ΕΛΛΗΝΕΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΠΑΡΤΑΚΕ! ΣΕ ΚΑΜΑΡΩΝΩ

moysistanasidis
Автор

Στη Τσαλκαν υπήρχαν τέσσερα χωρία Γουμπατι, Ταρσον,Σάντα και Χαραμπα που μιλουσανε ποντιακα.Αν κάποιος ενδιαφέρεται για την ιστορια αυτών τον χωρίον μπορη να βρει στοιχεία από τους παππούδες που μένουν στην Θεσσαλονίκη και και γιρο στα χωριά.Οι Γουμπατλιδες 80% ζουν Θεσσαλονίκη.Θα ήταν ευχαριστώ αν ένας λαογράφος θα εμαζευ τις ιστορίες για την επόμενη γενιά. Θέλω να σας ευχαριστισω για την προσπάθειά σας❤❤

kabra
Автор

Υπάρχει μια μικρή μειονότητα από τσαλκαιους στην πόλη των Χανίων, από χωριά του αβρανλο, μπεστασεν, χαντικ, ολιανκ και αρκετά ακόμη . Οι περισσότεροι νιώθουν ότι έχουν αφήσει κάτι πίσω τους και αναπολούν τις μέρες εκείνες. Προ κρίσης συνήθως καλοκαίρι πήγαιναν στο χωριά τους. Ακόμη εξακολουθούν να πηγαίνουν. Επίσης οσο ξένη και εάν ήταν η τσαλκα για αυτούς τους ανθρώπους άλλο τόσο ήταν γνώριμη και κομμάτι της ιστορίας του. Οι πρόγονοι μας κατάφεραν και επέζησαν το οδοιπορικό, τις κακουχίες από τα βαθύ της ανατολής. Και ξεκίνησαν μια καινούργια αρχή με όλες πάλι τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο ξεκίνημα. Η Τσαλκα είναι κομμάτι της ιστορίας μας και βαθιά ριζομενο στις παλιότερες γενιές που άφησαν τους προγόνους, τις εκκλησίες, τα σπίτια για να επιστρέψουν στον MORA .

ΜιθριδάτηςΑΖ
Автор

Μπράβο συγχαρητήρια άκουσα γνώσεις για τον ελληνισμό που δεν είχα ξανακούσει!

spirosspiros
Автор

Είμαι από Ηραγκα μιλάμε μόνο ποντιακά ευχαριστώ για το βίντεο

SunflowerHelen
Автор

Какие молодцы! Μπράβο! СУПЕР!кто-нибудь из подписчиков говорит по русски?

МарияЛеонова-зы
Автор

Всем привет, Спартак эфхаристо.Дело в том что на тот момент в асманской империи если бы кореные турки приняли бы православие их бы всех убили бы, мы греки а что касается типа язык туреций забываем да по х....ю, этот язык нам навязали это не наше.я служил в Греческой армии в авлон привезли нас и молодых турков они почему то материли Грецию греки из цалки таких люлей им надовали что они будут помнить до самой смерти, греческую силу.Zjto dias zito Elada zito elines, где бы они не жили бы

ediskesidis
Автор

Εγω θιμαμε η αδελφή μου στο σχολείο ειχαν ελληνικα βιβλία μονο ενα χρονο μετα για καπιο λόγο απογορευσαν.Εγω ειμαι απο ενα τουρκόφωνο χοριο που λεγοταν Εντηκιλισα που μεταφράζεται Επτα εκλεσιες, ναι ειχαμε 7 εκλεσιες σε ενα μικρο χοριο και γερταζαμε πασχα, Κοσμα και Δεμιαν, Αγ.Σοφια .Καθε παραμονή προτοχρονιας με τιν φίλοι μου πηγεναμε με τσοραπ (καλτσα οπος ηπατε εσείς) και πετυοσαμε στα σπιτια, μας γεμισανε με γλικιζματα η λεφτα.

ritantiandidou
Автор

Στη Κορομηλια ξέρουν να μιλάνε τουρκικα, εμένα οι γονείς μου μιλάνε τουρκικα αλλά είναι βαθιά θρησκευομενοι και αγαπούν την Ελλαδα

lenaleonidu
Автор

Я из цалкинского района, но я одно знаю, что элленских греков, очень мало интересовало о цалкинских греков

РусланАнтонов-нъ
Автор

Στοιχεία ηπαρχουν και πολικά. στα Κρατικά ιστορικά Αρχεία ΤΙφλιδας, Αγια Πετρούπολης -

kostasssota
Автор

Especially the name of Erzurum City is striking. In Erzurum, an Arabic person has Turkish from a simi. Arabic Arz- ı Rum ( ارض روم ارضروم) means Greek Territory. The times became Erzurum by fitting the Arzirum Turkish Phonetics. During the Byzantine Period (Theodosiopolis), its Armenian name (Garin) included Erzurum and throughout history Hurrians, Assyrians, Cimmerians, Scythians (Sakalar) dominated the region. It was invaded by the Persians in the 6th century BC. However, Macedonian King Alexander, who defeated the Persians in the 4th century BC, dominated the region. Later, upon the death of Alexander, it was conquered by the Seleucids and then the Romans. Due to the division of the Roman Empire, the region remained within the borders of the Eastern Roman Empire (Byzantines) in AD 395.

kemalalpaslan
Автор

Εμείς οι δύο ωριγένη ξέρουμε ιστορία των Ποντίων Το κακό είναι ότι κάποιοι Πόντιοι δεν ξέρουν πώς βρέθηκαν στη Γεωργία και μας κατηγορούν ότι όλα αυτά που τους λέμε είναι ψέματα

kaladzetami
Автор

Εγω ειμαι απο τον τσιντσκαρο αλλα με τουσ τσαλκαλιδεσ ειμαστε το ιδιο

chrismirwnitis
Автор

τι εχει τραβηξει αυτο το εθνος, , , τι πονο, τι δυσκολιες, τι ξεριζωμο, , , κι ομως στεκεται εκει δυνατο, , , ζητω ο ελληνισμος

sholva
Автор

Πρώτα να πω την καλησπέρα μου και καλή χρονιά υγείαν και ευλογίαν...η ιστορία τον ΠΟΝΤΙΟΝ είναι μεγάλη και δεν είμαι ιστορικός ούτε γεωγράφος να ξέρω ποιος ειναι ΠΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ Η ΕΛΛΗΝΕΣ ταξίδεψαν απο Π.Χ σε αυτα τα μερη η πρόγονοί μας αλλα απο εμπειρία σαν ΠΟΝΤΙΟΣ στην οικογένεια μας τουρκικά δεν ξέραμε και ούτε ηταν μητρική μας γλώσσα....τα ποντιακά που μιλούσαν που ευτειχως αν και πολλά δεν τα μάθαμε καλά σαν 3 γενιά ακόμα... καλατζεβουμε...στην ΤΣΑΛΚΑ και στην μαύρη θάλασσα το εμπόριο έκανε πολλές πόλεις με τους ΕΛΛΗΝΕΣ του ΠΟΝΤΟΥ να αναπτυχθούν γιατί στην Ρωσία ηταν ορθόδοξη και η Ουκρανία άσχετο αν ηταν σοβιετικής ένωσης...αλλα απο τούς ΠΟΝΤΙΟΥΣ που ήρθαν στην Ελλάδα απο ΓΕΩΡΓΊΑ ήρθαν πολύ που δεν εχουν σχέση με ΕΛΛΗΝΕΣ ...ενα 40 τις εκατό ηταν Πόντιοι καθαρή που γνώρισα πρωσοπικα....η γλώσσα και ο κεμεντζες ειναι στο αίμα τους ειναι η ταυτότητα τους....μπράβο για το εργο σας....παρένθεση για την ερώτηση γιατί μιλάνε τουρκικά....στην ανταλλαγή του 1922 ...πέρασαν στην Ελλάδα πολύ η οποίοι ηταν χριστιανοί οχι Έλληνες που μιλούσαν τουρκικά μόνο και με τον χρόνο εμαθαν τα ελληνικά γιατι στην Τουρκία υπάρχουν πολλές φυλές και οχι Τούρκοι όπως το ακούμε....και εχω γνωρίσει Τούρκους ορθόδοξους που η νοοτροπία τους δεν διαφέρει απο εμας.

Αορατος