Τεχνη, Θρησκεία, Πολίτικη ο χαμός στην Πινακοθήκη και η αλήθεια του Επίκτητου

preview_player
Показать описание
«Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα.» – Επίκτητος
Δεν είναι τα γεγονότα που μας αναστατώνουν, αλλά ο τρόπος που εμείς τα ερμηνεύουμε. Η υπόθεση του βουλευτή, της Πινακοθήκης και της τέχνης αποκαλύπτει ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ πόσο εύκολα χωριζόμαστε σε στρατόπεδα.

Οσο γινόταν ο χαμός οι άλλοι έκαναν ανασχηματισμό κυβέρνησης αντί να παραιτηθουν μετά την μεγαλύτερη συγκεντρωση ανθρώπων, ίσως σε όλη τη ιστορία της μεταπολίτευσης αλλά εμείς; Εμείς είχαμε χάσει εντελώς την προσοχή μας από το δυναμικό της συγκέντρωσης των Τεμπών. 

Ξαφνικά έχουμε άποψη όλοι για την τέχνη...Και δεν ξέρουμε καν την ετυμολογία της λέξης. 

📌 Τι δεν καταλαβαίνετε;

Σε μια κοινωνία γεμάτη αντιφάσεις, όπου η πολιτική, η θρησκεία και η τέχνη γίνονται όπλα διχασμού, οι άνθρωποι καταλήγουν να τσακώνονται, να βρίζονται και να υπερασπίζονται ο καθενας την «αλήθεια» του.

Χωρίς πραγματική κατανόηση όμως πόση αλήθεια ακριβώς να κατανοήσουμε; 

Αυτό που έγραψε ο φίλος μου ο Πέτρος ο Κουτρουμπής ως σχόλιο σε ανάρτηση το οποίο συμμάζεψα εδώ:

"...Θα ήθελα να δω τέτοιο ξεσηκωμό να γινόταν για το 24% ΦΠΑ για το ΕΝΦΙΑ το κόψιμο των μισθών, των συντάξεων, για το άσυλο των πολιτικών, για την τεκνοποίηση και τα τεκμήρια τη στιγμή που έχουμε δημογραφικό πρόβλημα, για το ότι "έστειλαν" στο εξωτερικό η έκλεισαν βιομηχανίες και επιχειρήσεις, για το ότι έφυγαν 600.000 Έλληνες από την χώρα, για την Παιδεία που είναι ανύπαρκτη για το οτι η ακρίβεια σε βασικα αγαθά και καύσιμα είναι σε επίπεδα αδικαιολόγητα υψηλά και ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ πιο ουσιώδη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βαση..."

📌 Τι δεν καταλαβαίνετε;

Η ενωση έρχεται με το να κατανοήσουμε πέρα από τις ετικέτες, τις πεποιθήσεις και τις αντιδραστικές συμπεριφορές οτι δεν είμαστε αριστεροί, δεξιοί, θρησκευόμενοι ή άθεοι.

Είμαστε άνθρωποι. Και μας γαμανε. Καθημερινά. Αλλά φαίνεται μας αρέσει. 

Η πραγματική ελευθερία ξεκινά από τη συνείδηση.

Η υψηλή συνείδηση είναι αυτή που φέρνει και την υψηλή Τέχνη. 

Μέχρι τότε ας προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την αντιληπτικοτητα μας. Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει μνήμη χρυσόψαρου 🐟και υπακοή προβάτου. 🐑

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μάχονται για την ελευθερία τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι εγκλωβισμένοι σε προκαθορισμένα συναισθήματα, σε επιβεβλημένες ταυτότητες, σε μηχανικές αντιδράσεις.

Ποιος μέσα σου οργίζεται; Είσαι εσύ ή ένα σύνολο προγραμματισμένων αντιδράσεων;

Η οργή σου σε απελευθερώνει ή σε κρατάει τελικά φυλακισμένο σε μια μορφή ύπνωσης και δεν το έχεις πάρει καν ειδηση; 

Ο Σωκράτης θα προκαλούσε τους υποστηρικτές της οργής του βουλευτή να εξετάσουν αν η οργή αυτή οδηγεί σε μια πιο δίκαιη κοινωνία ή αν αναπαράγει μια άλλη μορφή δογματισμού. Ταυτόχρονα, θα αμφισβητούσε και όσους την καταδικάζουν, ζητώντας τους να αποδείξουν ότι οι δικές τους αξίες είναι πιο λογικές ή ηθικές.

Ο Γκουρτζίεφ θα έλεγε πως οι άνθρωποι σπάνια δρουν από συνειδητή βούληση. Είναι υπνωτισμένοι, αντιδρούν μηχανικά και καθοδηγούνται από εξωτερικές επιρροές, πιστεύοντας ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους είναι δικά τους. Η οργή, όποια κι αν είναι η αφορμή της, συχνά δεν είναι παρά μια αυτόματη αντίδραση του προγραμματισμένου εγώ, που δεν βλέπει τα βαθύτερα αίτια της κατάστασής του.

Η ερώτηση είναι και πάλι. 
📌 Τι δεν καταλαβαίνετε;
Δείτε αλλά σχετικά βίντεο μου στο Playlist:
Αυτογνωσία - Αλήθεια - Πραγματικότητα
Μπορείτε να με βρείτε επίσης εδώ:
Tik Tok:
Instagram:
Facebook:
Threads:
Substack (Στα Αγγλικα):
Substack (Στα Ελληνικα):
Ακούστε και την μουσική μου στο Spotify:
#αυτογνωσία #φιλοσοφία #ελλαδα #αληθεια #δικαιοσύνη #ελληνικά #ψυχικήυγεία #εθνικηπινακοθηκη
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

νομίζω πως θα πρέπει να γυρίσουμε στα σχολεία για να βάλουμε μία τάξη.. ακούω.. βλέπω... αισθάνομαι.... χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής

stephanetagaris
Автор

Πολύ ωραία ανάλυση.Χρειαζεται η κοινωνία αναβάθμιση λογισμικού.

Ntina-tl
Автор

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ!!!! ΣΕ ΑΚΟΥΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ !! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ; Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ, ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ !! ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΟΥΜΕ!!!

zoovlogs
Автор

Καλησπερα.
Παρατηρώ σε αυτό το πεδίο που ζούμε όλοι πώς όλα όσα γίνονται μάς δίνουν μία ευκαιρία για αφύπνιση συνειδητοτητας, να θυμηθεί η μορφή άνθρωπος(διότι το ότι έχει αυτή τη μορφή δεν σημαίνει ότι είναι)και να δει ποίος είναι και τι πραγματικά συμβαίνει.
Για αυτό τον λόγο, ίσως...να συμβαίνουν καταστάσεις ακραίες, γιατί πώς να μιλήσει διαφορετικά αυτό το σύμπαν πια!!!!να πει:κοίτα τι γίνεται!!!??τι άλλο θες πια για να δεις την αλήθεια?θες κι άλλο?παρε και αυτά!!!!
Είναι σαν την ενέργεια τής Αθηνας η οποία σε ωθεί στα άκρα να βγάλεις ότι έχεις και δεν έχεις να το δεις για να το αντιμετωπίσεις και να καθαρίσεις ή...να τελειώσεις μαζί με τα πάθη σου
Ίσως όπως ρωτας εσύ το ίδιο να λέει και εκείνο...τι δεν καταλαβαίνετε?😊
Σήμερα λοιπόν άκουσα για δεύτερη φορά εκείνο που μου πρότεινες να δω😊
Τυχαίο δεν υπάρχει 😊για κανένα και τίποτα...
Σκέψου...να ακούς, να βλέπεις τα πάντα και να ζεις την στιγμή, την καθημερινότητα όπως όλοι ομως να είσαι συγγκεντρωμενος στο κέντρο σου, στον σκοπό τής ύπαρξής σου και να το αντέχεις...σχεδόν ατάραχος...😊σε πια κατηγορία μπορει να υπαχθει αυτό ?
Ίσως τελικά να είναι και 8 ή 9 οι κατηγορίες και απλά να μην πρόλαβε να τις γράψει κάποιος... ακόμα...έχουμε δρόμο μπροστά μας...(? ισως)
Είχα διαβάσει κάποτε κάτι που είχε πει ο Δανεζης πώς για να ζήσουν άνθρωποι του πνεύματος σε αυτό τον κόσμο θα πρέπει ολοκληρη η ανθρωπότητα να αλλάξει συνειδητοτητα. Δεν το λέει ακριβώς αλλά αυτό ήταν η ουσία
Λέμε αφύπνιση και το ξυπνητήρι πού βάζω στις 4 παρακαλώ 😊καθημερινά αφύπνιση γράφει. Πώς και πού ξυπνάμε τελικά?Αν ξυπνήσεις χαρούμενος όλα φαίνονται όμορφα, αν όχι φταίει και το κορδόνι από το παπούτσι σου, αν υπάρχει..αν δεν υπάρχει θα φταίει πάλι για την απουσία του 😊
Όλα λοιπόν για καποιο λόγο..
Η απάντηση στην υπέροχη ανάλυση σου και ερώτηση σου:τι δεν καταλαβαινετε?
Έχεις να μου προτείνεις κάτι να δω?Θα είναι το επόμενο θέμα που θα έρθει στο προσκυνιο για ανάλυση 😊
(Σκέψου τι θα πεις😅)
Καλή συνέχεια 😊

alkmini
Автор

ΟΛΑ ειναι μαθηματικά, αναλογιες,αρμονία ρυθμος, κινηση .Αντιθεση και συνθεση.Ολα ειναι εκφανσεις της πραγματικότητας. Εμεις διαλεγουμε τι λογισμικό θα χρησιμοποιησουμε.Οπωε λες υπαρχουν τεχνες και τεχνες θεοι και θεοι πραγματικότητες και πραγματικότητες

kouritis-o-minoitis
Автор

1. Τίποτα δεν κάνει τα πράγματα όμοια, όσον η διαφορά ανόμοια.
2. Οι άνθρωποι ενώνονται μόνον έναντι του εχθρού ή πιο γενικά έναντι του κινδύνου.
3. Ή προσβολή δεν συνιστά κίνδυνο πραγματικό.
4. Προσβάλλεται μόνο αυτός που μέσα του αμφιβάλει για τον εαυτό του ή τις αξίες του.
5. Οι ιδέες και οι παραγομενες ιδεολογίες υπηρετούν την αντίληψη του συμφέροντος.
6. Η τέχνη είναι επικοινωνία και η ουσία της είναι το μήνυμα.
7. Η μέγιστη αξία είναι η αλήθεια, ο, τι φοβάται και αποφεύγει ο άνθρωπος πραγματικά.

ΓεώργιοςΔίσκος-βε
Автор

Το μνμ που λαμβάνω από αυτές τις εικόνες είναι μια επιβεβαίωση για κάτι που έχω διακρίνει από καιρό. Πως αυτό που παράγεται και εδώ ίσως είναι τέχνη, αλλά όχι καλλιτεχνία. Δεν με τέρπει. Και η αντίδραση του βουλευτή και η διάθεση του εικαστικού πάντως προβάλλουν αρνητικά συναισθήματα διαθέσεις και προθέσεις. Τίποτα ωφέλιμο δηλαδή. Το ίδιο πράγμα από αντίθετα άκρα.

jennypappa
Автор

Σε άκουσα σε αρκετές εκπομπές σου και θα σου πω κάτι... Η εργασία και οι ιδέες του Γκουρτζιεφ χωρίς γνώση και εμπειρία της εργασίας μέσα από τις συνθήκες σχολής κινδυνεύουν να παρερμηνευτούν και προφανώς να μένουν στην επιφάνεια χωρίς να διεισδύσουν στο Είναι... Σαν φωτογραφία λοιπόν σου στέλνω την εξής: ο τύπος είναι άνθρωπος 3.... την καλησπέρα μου και εύχομαι να βρεις την πρακτική σχολής σε κάποια πραγματική σχολή...

konstantinoskerestetzis
Автор

Ο λόγος που το έκανε είναι γιατί πολύ πιθανόν να έχει βιώσει μίσος για της επιλογές του και έτσι εξέφρασε με αυτό το τρόπο τα συναισθήματα του .

alexander
Автор

Ο όρος ουμανιστής ή ανθρωπιστής χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 14ο αιώνα και αναφερόταν σε όσους δίδασκαν τις λεγόμενες ελευθέριες τέχνες (γεωμετρία, γραμματική, ποίηση, ρητορική και ηθική φιλοσοφία). Ο ουμανισμός ενθάρρυνε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την τέχνη, για την κλασική αρχαιότητα και την ανθρώπινη φύση. Έδινε έμφαση στον λόγο και στην έρευνα και αμφισβητούσε την θεολογική παράδοση που εξύψωνε το θείο και υποβίβαζε καθετί γήινο ως αμαρτωλό και διεφθαρμένο. Οι καλλιτέχνες αναπαριστούσαν το θείο χρησιμοποιώντας ως μοντέλα καθημερινούς ανθρώπους. Πίστευαν στη σημασία της εκπαίδευσης και στην πεποίθηση ότι η τέχνη μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε κανόνες που θα εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της διδασκαλίας. Ανάμεσα στους σημαντικότερους ουμανιστές καλλιτέχνες ήταν οι Ραφαήλ, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ντονατέλο, Τιντορέτο και Τιτσιάνο. Στην ακαδημαϊκή διδασκαλία, ο Πουσέν ήταν ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής του.

Ο ουμανισμός ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάδυση των κλασικών θεμάτων στην αναγεννησιακή τέχνη καθώς και της αναγέννησης της κλασικής αρχιτεκτονικής με τις ορθολογιστικές αρχές του σχεδίου και την έμφαση στην συμμετρία και την αναλογία.

ΣτελιοςΧαρεμης